WISBA - Harmadik alkalommal indítanak fenntartható építészeti programot egyetemi hallgatók számára

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Jelentkezési határidő: 2015. június 14.

"A programban való részvétel hihetetlen lehetőség volt számomra, és egyben csodálatos kihívást is jelentett, ahol rengeteget tanulhattam a fenntarthatóságról. Segített rájönni arra, hogy ez az az út, amelyen a szakmai karrierem során haladni szeretnék." - mondta az élményeiről Aranzazu Ceron, a 2014-es WISBA kurzus egyik résztvevője.
Az, hogy az épületeket hol és hogyan építik fel, számtalan módon befolyásolja az ökoszisztémát. Amikor a világban csak szűkösen állnak rendelkezésre az erőforrások, ugyanakkor nő az energia iránti igény, ésszerű lehet növelni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és az épületek által a környezetre gyakorolt általános negatív hatások minimalizálására irányuló erőfeszítéseket. A fenntartható építészethez kapcsolódó koncepciók szélesebb körű elfogadása és megvalósítása érdekében létfontosságú, hogy már az oktatásban megismertessék a fenntartható építészet alapjait. Ebből a szempontból az elméleti alapelvek és a gyakorlati képzések egyaránt fontosak.

A Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (Wienerberger Sustainable Building Academy - WISBA) egy 2013-ban indult nemzetközi oktatási program, melynek célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében. A WISBA arra vállalkozott, hogy nemzetközi eszmecserét kínál az egyetemi hallgatóknak olyan szekértők részvételével, akik a fenntartható építészet terén tevékenykednek, és óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Ugyanakkor a program az építőmérnökök és az építészek interdiszciplináris eszmecseréjét is elő kívánja segíteni annak érdekében, hogy még szélesebb körben megértsék és az építőiparban is meg lehessen honosítani a fenntarthatóságot.
Heimo Scheuch, a Wienerberger AG elnök-vezérigazgatója a programmal kapcsolatban elmondta: "A Wienerberger a jövő építőipari szakembereivel együtt aktívan részt kíván venni a fenntartható építészet jövőjének formálásában. Ezért büszke vagyok arra, hogy a WISBA támogatja a fiatalokat és azok innovációs képességeit". Niels De Temmerman, a brüsszeli Vrije Universiteit tanára szerint: "Mentorként öröm látni, hogy milyen sok tehetséges és elkötelezett építész és mérnök hallgató vesz részt a WISBA workshopokon. Teamként megbirkózva a problémákkal és megoldásokat találva ők is hozzájárulnak a jövő fenntartható építészeti környezetének megvalósításához. Valóban ők jelentik a jövőt."

Kik pályázhatnak?
A WISBA programra olyan elkötelezett és kiemelkedő teljesítményű, negyedik vagy ötödik tanulmányi évüket végző építész, építészmérnök hallgatók pályázhatnak, akik érdeklődnek a fenntartható építéshez kapcsolódó területek iránt, illetve szeretnék mélyíteni ezzel kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat. Magyarországról négy hallgatót választanak ki a pályázók közül.

Online pályázat: http://wisba.wienerberger.com/apply/

Az idei téma
A WISBA program 2015-ös témája egy téglából épülő low-tech irodaház. A projekt célja, hogy a résztvevők közös munkával végül megalkossanak kettő, a jövő két lehetséges forgatókönyvéhez alkalmazkodó tégla irodaházat, amely megfelel a hosszú távú fenntarthatóság követelményeinek is. Az egyik csoport a jövőbeli klímaváltozáshoz igazítja az irodaház tervezését, a másik csoport pedig az irodaház lehető legsokoldalúbb kihasználására koncentrál, figyelembe véve a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját: társadalom, környezet, gazdaság.

A programról
Záró konferencia: 2015 decemberében, Bécsben A kijelölt projektek kidolgozása a különböző helyszíneken megrendezett workshopokon (Brüsszel, Varsó, Pisa, Budapest), illetve otthoni távmunka keretében történik. A magyar csoport munkáját Medgyasszay Péter PhD, a Budapesti Műszaki Főiskola Magasépítési Tanszék mentora segíti. A kidolgozott téma bemutatására Bécsben megrendezésre kerülő záró konferencián, angol nyelven kerül sor.

Pályázati feltételek és tovább információ: www.wisba.wienerberger.com

Ha az egyetemi hallgatók számára kiírt építészeti programmal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari zRt. munkatársától, használja az Információkérés gombot.

Kategóriák

Téglák, falazóblokkok
Téglák, falazóblokkok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...