proidea.hu online termékinformációs katalógus

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2012. szeptember 10.

Új helyszínen a szombathelyi állomás


MÉK: 2 pont (2012/232), MMK: 2 pont (01/2012/0123)

Egyre nagyobb figyelem fordul a válság közepette a felújításokra, a műemléki vagy nem védett, de építészetileg értékes, míves homlokzatú épületek felújítására. A területnek különös aktualitást ad, hogy 2012. július 1-jét követően a műemlékek esetén is az általános építésügyi hatóságok (első fokon a kijelölt települési önkormányzatok jegyzői) engedélyezik az építést.

Nemcsak az uniós támogatásoknak köszönhető, hogy a történelmi épületek felújítása a középpontba kerül, hanem a válságnak is. Míg egy új lakás, iroda építése halasztható, az épületek elhasználódása, tönkremenetele nem vár, az energetikai felújítás, a hőszigetelés javítása pedig ráadásul meg is térülhet a mai energiaárak mellett. Ez előrevetíti a felújítási munkák növekedését, a hatósági jogkörök változása pedig azt, hogy akár hatósági, akár tervezői oldalon új szakemberek is bekapcsolódnak a munkába. Ezért is van szükség, hogy a terület új technológiáival és megvalósult példaértékű munkáival minél több szakember ismerkedhessen meg. A Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás konferencia előadásai konkrét példákon keresztül mutatják be a történelmi városközpontok, főterek, tetők és homlokzatok egységes rehabilitációjának példáit, és a beruházások, gyakran uniós projektek tanulságait.
A konferencia foglalkozik a műemléki és műemlék jellegű épületek rekonstrukciójának átalakulóban lévő felfogásával, és a történelmi környezetbe tervezés, illeszkedés kérdéseivel.

Acél Gábor, építész, a MUT elnöke a városközpontok különleges fejlesztési szempontjairól tart előadást, míg Sarkadi Márton, építészmérnök, a KÖH Koordinációs és Felügyeleti Főosztályvezető helyettese azt boncolgatja, hogy az új anyagok és megoldások hogyan szolgálják a műemlékvédelmet, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke pedig a városképi karakterről, a városkép alakulásáról, védelméről és felújításáról tart előadást.

A helyszíneken egymást váltó vendégelőadók egy helyi, vagy a közreműködésükkel megújuló jellemző történelmi épület helyzetét, annak rehabilitációját ismertetik.

Szombathely: Zágorhidi Czigány Balázs PhD., történész, a Vas Megyei kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának irodavezetője a vasvári domonkos kolostor 1999-2010. közötti felújítását és a hozzá kapcsolódó városközpont rehabilitációs munkálatait mutatja be.
Budapest: Potzner Ferenc, építész a Várbazár felújításáról tart előadást.
Debrecen: Gellér Ferenc, építész a Debreceni Megyeháza rekonstrukcióját mutatja be.
Pécs: Dévényi Sándor, építész Pécs város fejlesztéséről tart előadást.

Időpontok és helyszínek:
Szeptember 26., szerda - Szombathely, Hotel Claudius (Bartók B. krt. 39.)
Október 3., szerda - Budapest, BM Duna Palota (1051, Zrínyi utca 5.)
Október 11., csütörtök - Debrecen, Megyeháza (Piac u. 54.)
Október 17., szerda - Pécs, Zsolnay Negyed (Zsolnay Vilmos út 37.)

A konferenciasorozat védnökei a Magyar Építész Kamara, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az Európai Denkmal kiállítás és a Belügyminisztérium.

További információ és regisztráció

A rendezvény médiatámogatója az E-Build és a ProIDEA.

Ha a Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás konferenciasorozattal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
   
   
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
Hír
Tetőfedés műemléki környezetben
2012.09.10    
Kulcsszavak:  örökségvédelem  műemlékvédelem  műemlék  build  communication  felújítás