Elindult a Média Építészeti Díja 2015 közönségszavazása

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Szavazzon a 2015-ös év legjobb épületére és tervére

2015. október 16­-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg 11. alkalommal a Média Építészeti Díját az epiteszforum.hu szervezésében. A díjra idén 84 épülettel és 60 tervvel neveztek. A szeptember közepéig tartó előzsűrizést a holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője vezeti, amelynek eredményeként 5 terv és 5 épület kerül a döntőbe. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiájának képviselői és a nagy nyilvánosság előtt. Az összesen 1,2 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjat is kiosztanak. Az idei évben a médiazsűrihez csatlakozott Böszörményi ­Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója, Száraz István a vs.hu alapítója, és szakmai bírálóként részt vesz a gálaesten Dúll Andrea környezetpszichológus is.

A Média Építészeti Díjának évtizedes és sikeres célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

“Idén még tudatosabban keressük arra a választ, hogy mit jelent az építészet az épületeket, tereket használó embereknek, illetve miért szeretnek meg egy­-egy épületet, közteret, városrészt. A döntőbe került pályázatok a legfontosabb magyar médiumok újságíróinak tolmácsolásával széleskörű nyilvánosságra tarthatnak számot.” ­ mondta el Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője.

Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálják a zsűri tagjai.
Az epiteszforum.hu idén is egy elismert, nagyra becsült mester köszöntésével kezdi a díjátadót: Kévés György Ybl­, Kossuth­ és Prima­ díjas építészt – a 60­-as évek avantgard betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész ­ingatlanfejlesztőjét, az ezredforduló kultúra ­fejlesztőjét, építészeti galéria­ üzemeltetőjét fogják a szakma és közönség előtt üdvözölni 80. születésnapja alkalmából.

A közönségdíjas terv és épület kiválasztása két körös szavazással történik. Az első körben szeptember 4-­től az epiteszforum.hu olvasói választják ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten. 2015­-ben a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában. Idén az index.hu­-n zajló internetes szavazás győztese az index.hu különdíját kapja meg.
A Média Építészeti Díja 2015­-ös közönségdíjára itt lehet szavazni.
Az 2015­-ös Média Építészeti Díja főtámogatója a Rigips, a Saint­Gobain csoport tagja. A fődíjak közül a zsűri által kiválasztott legjobb terv díj átadója a MEVA, a legjobb épület díj átadója pedig a Mapei. A legjobb tervért járó közönségdíjat a Canon adja át. Két különdíj várja a pályázókat: az Austrotherm által létrehozott Energiahatékonysági Különdíj és az Europa Design jóvoltából életre hívott Belsőépítészeti Különdíj.

A rendezvény különlegessége, hogy idén ünnepli a Saint­Gobain vállalatcsoport a 350. születésnapját és a Média Építészeti Díján fogják átadni a Saint­Gobain 350 Awardot is, amelyre október 11­én éjfélig lehet pályázatot beadni.

Média Építészeti Díja: 2015. október 16. 18:00.
Jegyek a Ticketportalon szeptember 7­től kaphatók, illetve a helyszínen a rendezvény előtt.

Díjak:
MÉD Épület kategória – 300.000,­-Ft – átadó: Mapei Kft.
MÉD Terv kategória – 300.000,­-Ft – átadó: MEVA Kft.
Austrotherm Energiahatékonysági Különdíj – 300.000,-­Ft
Europa Design Belsőépítészeti Különdíja – 300.000.,-Ft és az általuk tárgynyereményként felajánlott Wilkhahn On forgószék
MÉD Terv Közönségdíj – a Canon Hungária Kft. által felajánlott Canon imagePROGRAPH iPF670 nyomtató
Index Közönségdíj – a Hansgrohe Kft. által felajánlott tárgynyeremény, egy Axor Starck V280 csaptelep.

Előzsűri: Indira van't Klooster ­ A10 magazin, Diogo Seixas Lopes ­ Jornal Arquitectos, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora, Andrija Rusan ­ ORIS

A 2015-­ös MÉD zsűrije: Balogh Ákos Gergely - Mandiner, Böszörményi­ Nagy Gergely - Design Terminál, Devich Márton - Duna Zrt., Földes András - Index, Kántor Viola - HírTV, Kolosi Péter - RTL Klub, Dr. Komáromi Balázs - Gazdasági Rádió, Molnár Szilvia - DunaTV, Őrfi József - Magyar Nemzet, Sümegi Noémi - Heti Válasz, Szalai Anna - Népszabadság, Száraz István – vs.hu

Szakmai bírálók: Bardóczi Sándor, Dúll Andrea, Martinkó József

Főtámogató: Rigips
Kiemelt támogatók: Austrotherm (Energiahatékonysági Különdíj), Europa Design (Belsőépítészeti Különdíj), Nemzeti Kulturális Alap
Díjátadó támogatók: Canon, Mapei, MEVA
Támogatók: Autodesk, Futureal, Graphisoft
A Média Építészeti Díja médiatámogatója az ibuild.info és a ProIDEA.

Ha a Média Építészeti Díja közönségszavazásával kapcsolatban kérdése lenne az Építészfórum Kft. munkatársához, használja az alábbi Információkérés gombot.
Kapcsolódó hírek
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
Bentlakásos kilátótól az évekkel magasodó könyvtárig
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
A Média Építészeti Díja döntősei 2015-ben
A Média Építészeti Díja döntősei 2015-ben
Összesen tizenegy magyar épületet és tervet választott ki a rangos nemzetközi előzsűri
A Média Építészeti Díja döntősei 2015-ben
Kategóriák
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...