proidea.hu online termékinformációs katalógus

Elindult a Média Építészeti Díja 2015 közönségszavazása


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2015. szeptember 14.

Szavazzon a 2015-ös év legjobb épületére és tervére

2015. október 16­-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg 11. alkalommal a Média Építészeti Díját az epiteszforum.hu szervezésében. A díjra idén 84 épülettel és 60 tervvel neveztek. A szeptember közepéig tartó előzsűrizést a holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője vezeti, amelynek eredményeként 5 terv és 5 épület kerül a döntőbe. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiájának képviselői és a nagy nyilvánosság előtt. Az összesen 1,2 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjat is kiosztanak. Az idei évben a médiazsűrihez csatlakozott Böszörményi ­Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója, Száraz István a vs.hu alapítója, és szakmai bírálóként részt vesz a gálaesten Dúll Andrea környezetpszichológus is.

A Média Építészeti Díjának évtizedes és sikeres célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

“Idén még tudatosabban keressük arra a választ, hogy mit jelent az építészet az épületeket, tereket használó embereknek, illetve miért szeretnek meg egy­-egy épületet, közteret, városrészt. A döntőbe került pályázatok a legfontosabb magyar médiumok újságíróinak tolmácsolásával széleskörű nyilvánosságra tarthatnak számot.” ­ mondta el Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője.

Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálják a zsűri tagjai.
Az epiteszforum.hu idén is egy elismert, nagyra becsült mester köszöntésével kezdi a díjátadót: Kévés György Ybl­, Kossuth­ és Prima­ díjas építészt – a 60­-as évek avantgard betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész ­ingatlanfejlesztőjét, az ezredforduló kultúra ­fejlesztőjét, építészeti galéria­ üzemeltetőjét fogják a szakma és közönség előtt üdvözölni 80. születésnapja alkalmából.

A közönségdíjas terv és épület kiválasztása két körös szavazással történik. Az első körben szeptember 4-­től az epiteszforum.hu olvasói választják ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten. 2015­-ben a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában. Idén az index.hu­-n zajló internetes szavazás győztese az index.hu különdíját kapja meg.

A Média Építészeti Díja 2015­-ös közönségdíjára itt lehet szavazni.Az 2015­-ös Média Építészeti Díja főtámogatója a Rigips, a Saint­Gobain csoport tagja. A fődíjak közül a zsűri által kiválasztott legjobb terv díj átadója a MEVA, a legjobb épület díj átadója pedig a Mapei. A legjobb tervért járó közönségdíjat a Canon adja át. Két különdíj várja a pályázókat: az Austrotherm által létrehozott Energiahatékonysági Különdíj és az Europa Design jóvoltából életre hívott Belsőépítészeti Különdíj.

A rendezvény különlegessége, hogy idén ünnepli a Saint­Gobain vállalatcsoport a 350. születésnapját és a Média Építészeti Díján fogják átadni a Saint­Gobain 350 Awardot is, amelyre október 11­én éjfélig lehet pályázatot beadni.

Média Építészeti Díja: 2015. október 16. 18:00.
Jegyek a Ticketportalon szeptember 7­től kaphatók, illetve a helyszínen a rendezvény előtt.

Díjak:
MÉD Épület kategória – 300.000,­-Ft – átadó: Mapei Kft.
MÉD Terv kategória – 300.000,­-Ft – átadó: MEVA Kft.
Austrotherm Energiahatékonysági Különdíj – 300.000,-­Ft
Europa Design Belsőépítészeti Különdíja – 300.000.,-Ft és az általuk tárgynyereményként felajánlott Wilkhahn On forgószék
MÉD Terv Közönségdíj – a Canon Hungária Kft. által felajánlott Canon imagePROGRAPH iPF670 nyomtató
Index Közönségdíj – a Hansgrohe Kft. által felajánlott tárgynyeremény, egy Axor Starck V280 csaptelep.

Előzsűri: Indira van't Klooster ­ A10 magazin, Diogo Seixas Lopes ­ Jornal Arquitectos, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora, Andrija Rusan ­ ORIS

A 2015-­ös MÉD zsűrije: Balogh Ákos Gergely - Mandiner, Böszörményi­ Nagy Gergely - Design Terminál, Devich Márton - Duna Zrt., Földes András - Index, Kántor Viola - HírTV, Kolosi Péter - RTL Klub, Dr. Komáromi Balázs - Gazdasági Rádió, Molnár Szilvia - DunaTV, Őrfi József - Magyar Nemzet, Sümegi Noémi - Heti Válasz, Szalai Anna - Népszabadság, Száraz István – vs.hu

Szakmai bírálók: Bardóczi Sándor, Dúll Andrea, Martinkó József

Főtámogató: Rigips
Kiemelt támogatók: Austrotherm (Energiahatékonysági Különdíj), Europa Design (Belsőépítészeti Különdíj), Nemzeti Kulturális Alap
Díjátadó támogatók: Canon, Mapei, MEVA
Támogatók: Autodesk, Futureal, Graphisoft

A Média Építészeti Díja médiatámogatója az ibuild.info és a ProIDEA.

Ha a Média Építészeti Díja közönségszavazásával kapcsolatban kérdése lenne az Építészfórum Kft. munkatársához, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1062 Budapest, Andrássy út 122., fsz. 1.
E-mail:
Web: www.epiteszforum.hu
   
   
   
A www.epiteszforum.hu naponta új hírekkel jelentkező építészeti napilap, amely a hasznos szakmai és közéleti információk mellett beszámol a legfontosabb díjakról, sikeres tervpályázatokról, építészekről, új épületekről és pályázati kiírásokról, ismerteti a professzionális piac nemzetközi és hazai eseményeit, bemutatja szereplőit, tájékoztat az új termékekről, fejlesztésekről, tehát átfogó képet közvetít a szakmai színtérről. Az utóbbi években az építészeti tartalmak a vizuális kultúra és a kortárs design elemeivel bővültek.
Hír
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
2015.10.19    
A Média Építészeti Díja döntősei 2015-ben
2015.09.28    
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  média-építészet  építészeti  díj  építészfórum  terv  épület