A Média Építészeti Díja döntősei 2015-ben

Összesen tizenegy magyar épületet és tervet választott ki a rangos nemzetközi előzsűri

Összesen tizenegy magyar épületet és tervet választott ki Indira van't Klooster vezetésével Diogo Seixas Lopes, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora és Andrija Rusan, az ORIS építészeti magazin főszerkesztője.

Megvalósult projektként a badacsonytomaji Szent István Király Kápolna, az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, Visegrád városközpont fejlesztésének első üteme, a Galyatető kilátó, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem került be az Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője által vezetett előzsűri listájába épület kategóriában.
badacsonytomaji Szent István Király Kápolna
Galéria
ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve
Galéria
Visegrád városközpont fejlesztésének első üteme
Galéria
Galyatető kilátó
Galéria
debreceni Műteremház
Galéria
budapesti Ramenka étterem
Galéria
A változatosság a tervekre is érvényes, ahol a Növénytani kutatóintézet, az Állatkerti ökoközpont, az Athenaeum of Philadelphia könyvtár, a Magyar Szentföld-­templom továbbgondolása és egy Bence-­hegyi kilátó terv jutott tovább.
Növénytani kutatóintézet
Galéria
Állatkerti ökoközpont
Galéria
Athenaeum of Philadelphia könyvtár
Galéria
Magyar Szentföld-­templom
Galéria
Bence­-hegyi kilátó
Galéria
A nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt magyar újságírókból álló zsűri választja ki október 16­-án. Ugyanitt az egyetemistáknak meghirdetett Sain­t-Gobain 350 Award, két különdíj és két közönségdíj is kiosztásra kerül majd; a közönség szavazatait még gyűjtik a szervező epiteszforum.hu oldalán.

Az elkészült épületek értékelése során az építészeti kvalitások mellett a munkák koncepciójának erejét, valamint társadalmi és szociális kontextusát is vizsgálták. Az előzsűri döntésének indoklásában az ötletességet és az izgalmas egyszerűséget emelte ki a visegrádi városközponttal és a Szent István Király kápolnával kapcsolatban is. Miközben mindkét épület esztétikailag izgalmasabbá teszi saját környezetét, nem csak a fizikai térbe, hanem a helyi közösségek életébe is szervesen illeszkedik. A két fiatal építészcsapat munkája, a Galyatető kilátó és a Ramenka étterem esetében a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó infrastruktúra átalakításában az előzsűri a kortárs igényekre való frappáns választ emelte ki. A debreceni Műteremház és az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve pedig Magyarország kulturális és történelmi örökségére reflektál sajátos és egyedi építészeti nyelvezetén keresztül.

A terv kategória jelöltjeinél az Indira van't Klooster mellett a portugál Diogo Seixas Lopesből, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátorából és a horvát Andrija Rusanból, az ORIS építészeti magazin főszerkesztőjéből álló előzsűri az új technológiák ismeretét, a koncepció eredetiségét, a kutatás minőségét és a jövőben felmerülő igényekre adott válaszokat vette alapul a kiválasztásnál. A máig befejezetlen Szentföld­templom továbbgondolása során a tervező egy művészeknek otthont adó közösségi teret képzelt el. A szakralitás és a művészet nem mindig kapcsolódik egymáshoz, ahogy a kutatóintézet és a teaház is kissé furcsán hangzik egy épületbe megálmodva, azonban a Növénytani Kutatóintézet Gödöllőn sikeresen ötvözi a kettőt. A technológiai újszerűséget és a hagyományos funkciók összekapcsolását valósítja meg a Philadelphiai Könyvtár és az Állatkerti Ökoközpont terve, míg a Bence­hegyi kilátó esztétikai kvalitásaival és különleges formáival emelkedett ki a mezőnyből.

A legjobb 7 épületre és tervre még szavazhat a közönség az interneten; a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában.

Média Építészeti Díja: 2015. október 16. 18:00. Jegyek a Ticketportalon kaphatók, illetve a helyszínen a rendezvény előtt.
A Média Építészeti Díja médiatámogatója az ibuild.info és a ProIDEA.

Ha a Média Építészeti Díjával kapcsolatban kérdése lenne az Építészfórum Kft. munkatársához, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

A Média Építészeti Díja 2019 döntősei
5 épület és 5 terv verseng a 15. Média Építészeti Díjáért
A Média Építészeti Díja 2019 döntősei
A Média Építészeti Díja 2018 döntősei
5 megvalósult épület és 6 terv verseng a 14. Média Építészeti Díjáért
A Média Építészeti Díja 2018 döntősei
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
Bentlakásos kilátótól az évekkel magasodó könyvtárig
Átadták a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat - Média Építészeti Díja 2015
Média Építészeti Díja 2015 nyilvános zsűrizés és díjátadó ünnepség
2015. október 16., Uránia Nemzeti Filmszínház
Média Építészeti Díja 2015 nyilvános zsűrizés és díjátadó ünnepség
Elindult a Média Építészeti Díja 2015 közönségszavazása
Szavazzon a 2015-ös év legjobb épületére és tervére
Elindult a Média Építészeti Díja 2015 közönségszavazása
Média Építészeti Díja 2015
Elindult a Média Építészeti Díja regisztrációja
Média Építészeti Díja 2015

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...