proidea.hu online termékinformációs katalógus

V. ROCKWOOL Építészeti Tűzvédelemi Konferencia és Fórum


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2012. április 06.

A tűzvédelemről mellébeszélés nélkül

A Construma alatt megrendezésre kerülő konferencián, rendhagyó módon most nem fognak számos előadót felvonultatni, hanem a korábbi konferenciákon befutott kérdésekből és témajavaslatokból választva 3 fő kérdéskört fognak szakemberek felvezetésével körbejárni, aktív szerepet szánva a hallgatóságnak is hozzászólásra, problémafelvetésre.
Egy érdekes számítógépes kiürítés tervezésről szóló nyitó előadás után vágnak majd bele az első és egyben legnagyobb témába, az Eurocode alapú tervezés rejtelmeibe. Szándékosan fogalmaztak így, mert a témát rejtekességéből fakadóan a mérnök társadalom oly mértékben kerülgeti, hogy előadót sem volt könnyű találni ebben a témában. Nem lehet mindent jogszabályban szabályozni, mérésekkel igazolni, vannak, amikor a mérnöki módszereket kell alapul venni, s egy építésznek, statikusnak és nem utolsó sorban tűzvédelmi szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy mely esetekben és milyen módon tudjuk az Eurocode alapú tűzteherre való szerkezeti méretezést használni. Aki nem bővíti ilyen irányba az ismereteit az le fog maradni, nem fog tudni a megbízóinak megfelelő válaszokat adni, amivel időt és pénzt lehet megtakarítani.
A második blokkban is két olyan téma kap helyet, amely számos szakmai fórumon is folyamatosan fel-felbukkan. Az egyik ilyen téma a tetőterek beépítésének tűzvédelmi kérdései. Sajnos a jogszabályi előírásokban feszülő - a téma szerteágazóságára visszavezethető - bizonytalanságokat feloldani nem áll módjukban, de a tervezés legfőbb építészeti és tűzvédelmi elveit rendszerezve sok kérdésre választ kaphatunk. A második téma a hő- és füstelvezetés sem könnyű terep. Minél jobban elmélyedünk benne, annál jobban látjuk, hol lehetne még ismereteinket bővíteni annak érdekében, hogy egy adott problémára a megbízóink számára megfelelő megoldásokkal tudjunk szolgálni.
Nem az a cél, hogy minden egyes szakember legyen képes Eurocode alapon tervezni, kiürítést, hő- és füstelvezetést szimulációval igazolni, stb. hanem, hogy tudja merre halad a Szakma, ismerje a lehetőségeket, képes legyen ezeket az új elemeket alkalmazni, a szükséges bemenő adatokat a szaktervezők számára megadni, és a megbízói számára a maximumot nyújtani.

Amennyiben a témákkal kapcsolatban van konkrét kérdés azt küldje el a maria.lestyan@rockwool.com címre, hogy az előadók a felvetett problémát beépíthessék előadásaikba. Természetesen a helyszínen is lesz lehetőség kérdések írásban és szóban történő feltételére. A felmerült kérdésekre a válaszokat a konferenciát követően a www.vedelem.hu oldalon is közzé fogják tenni, valamint vállalják, hogy amennyiben olyan kérdések merülnének fel, melyhez szükséges a jogalkotó szakmai állásfoglalása, azt is meg fogják kérni.

Helyszín:
Hungexpo Construma Szakkiállítás 25. pavilon (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)

Időpont
2012. április 19., csütörtök

Jelentkezés
A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mely a www.comstruma.hu oldalon elérhető.

Kreditpontok:
Akkreditált rendezvény, az akkreditáció folyamatban van a BM OKF Humán Szolgálatánál és a Magyar Mérnöki Kamaránál.


Tervezett program:

10.00-10.30

Érkezés, regisztráció
10.30-10.35
A Konferencia megnyitása
Dr. Bányai Kornél ügyvezető igazgató, ROCKWOOL Hungary Kft.
A konferenciát levezeti
Lestyán Mária fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgató, ROCKWOOL Hungary Kft.,
TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti tűzvédelmi tagozatának vezetője
10.35-11.00
Kiürítés tervezés számítógépes segítséggel
A kiürítés és kiüríthetőség tervezése, számítások ellenőrzési lehetőségei szimulációs programmal. Lehetőségek, ötletek és korlátok.
V. Rauscher Judit, Flamella Kft.
11.00-12.30
Eurocode - mire megyek vele?
Hol és hogyan használható az Eurocode alapú méretezés a tűzvédelemben? Milyen bemenő adatokat kell megadni a tűzvédelmi tervezőnek és szakértőnek? Mi a feladata a statikusnak?
Kulcsár Béla tanársegéd, Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi kar, Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet
12.30-13.00
Kávészünet
13.00-14.00
Kezelhetetlen tetőterek?
A tetőterek beépítésének tűzvédelme egyre több dilemmát okoz a tervezőknek, szakértőknek. Milyen elvek betartása mentén tervezzünk?
Dr. Takács Lajos Gábor adjunktus, BME Épületszerkezettani Tanszék
14.00-15.00
Hő és füstelvezetés mélységei és magasságai!
Hő és füstelvezetés a gyakorlatban, elméleti alapok, mérnöki módszerek, szimulációval igazolható paraméterek
Szikra Csaba tudományos munkatárs, BME Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszék
15.00
Konferencia előadások zárása
15.15-
Szakmai fórum a tűzvédelem aktuális kérdésiről, kérdések és válaszok
Levezető: Lengyelfi László ny. tű alezredes TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének, valamint a MMK Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának az elnöke, Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő, TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alelnöke

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Ha a konferenciával kapcsolatban további információt szeretne kérni a ROCKWOOL Hungary Kft. munkatársától, használja az Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-8300 Tapolca, Keszthelyi út 53.
Telefon: +36 1 225 2405
Fax: +36 1 225 2401
E-mail:
Web: www.rockwool.hu
ROCKWOOL Ügyfélszolgálat
  +36 1 225 2400
Somlósi Károly
marketing vezető  
   
A ROCKWOOL vállalatcsoport a világ vezető szállítója a kőzetgyapot termékek terén. Küldetésük, hogy vevőik számára preferált szállítókká váljanak versenyképes márkatermékeikkel, beleértve a szaktanácsadást is, és eközben hozzááruljanak az energiahatékonyság, a tűzbiztonság, a jobb akusztika és a beltéri klíma megvalósulásához.
További hírek a Tűzoltó rendszerek, passzív tűzvédelmi termékek termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
További hírek az Épületgépészeti szigetelések termékkategóriában
Kulcsszavak:  rockwool  tűzvédelem  tűzvédelmi  épületgépészet  szigetelés