A nagykonyhákban, éttermekben és egyéb étkeztető egységekben használt evőeszközök, tányérok, poharak és főzési kellékek, edények elmosására a mosogatógépek és mosogatók, valamint fertőtlenítő berendezések használhatók. Higiéniai szempontok és tartóssági követelmények miatt anyaguk rendszerint rozsdamentes acél. A mosogatógépek befogadóképességük és kialakításuk függvényében lehetnek tányérmosogatók, pohármosogatók, edénymosogatók, evőeszközmosogatók és ládamosogatók, illetve ezek kombinációja. Kialakításuk szerint lehetnek fronttöltésű, átadó rendszerű vagy átmenő rendszerű mosogatógépek. Az átadó rendszer a munkafolyamatokat, vagyis a kosárbepakolást, a mosogatást és az edények kipakolását megkönnyíti. A mosogatókosárra húzott mosogató egység automatikusan elindul, majd a mosási program lejártával felemelhető. Az átmenő rendszerű mosogatógépek hatékonysága a folyamatos üzemeltetési lehetőségnek köszönhető, kiegészítői a kifutó és befutó asztalok. A mosogatnivalók mennyisége és fajtája szerint a frissvíz rendszerű mosogatógépek, valamint a frissvizet az állandó készenlét miatt melegen tartott vízzel kombináló berendezések választhatók. A kézi mosogatásra alkalmas mosogatók falra szerelhetők vagy állítható magasságú lábakon állnak, illetve munkaasztalba építve fordulnak elő. Méretük a medencék és a csepptálcák számától függ. A mosogatók kiegészítő tartozékai lehetnek a perforált szűrők és a medencébe helyezhető csepegtető tálcák. A falra vagy kézmosóra szerelhető vízfürdős eszközfertőtlenítők beépített hőfokszabályozóval valamint feltöltő és leeresztő vízcsatlakozással az evőeszközök, fenőacélok és ollók fertőtlenítésére alkalmas berendezések. A kések UV lámpás, időkapcsolós késfertőtlenítővel is tisztíthatók.