Újítások a Hauff-Technik kábel- és csőátvezetéseknél

Vízzáró, gáztömör, tűzgátló rendszerek

A nedvesség behatolása, a víz betörése az épületek, építmények esetében elkerülhető a megfelelő technológiák, anyagok és eszközök használatával. Ugyancsak különleges műszaki megoldást igényel az egyes tűzszakaszok között a tűzterjedés megakadályozása.
A különböző méretű kábeleket és csővezetékeket rendszerint az épületek, építmények pincéibe, alagsoraiba, alépítményeibe vezetik be a környező terep földalatti részéből. Amennyiben az épület, építmény környeztében a talajvíz magas, speciális bevezető elemekre, szerelvényekre van szükség.
Mivel az építési munkák során a nedvesség behatolását, a víz betörését különböző szigetelési megoldásokkal biztosítják - pl. vízzáró beton, vagy bitumenes szigetelő réteggel biztosított vízszigetelési mód -, a közműbevezetéseket olyan módszerrel kell megoldani, hogy azok a már említett falazatok vízzáró hatását ne rontsák.
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
A vízszigeteléssel ellátott falon, épületszerkezeten történő átvezetést biztosító szerelvényeknek, szerkezeteknek meg kell akadályozniuk továbbá a sár, a darabos szennyeződések, a rágcsálók stb. bejutását a szigetelt térbe, valamint a kábelek mechanikai védelmét, káros mértékű hajlítását és húzását.
Ezt a célt szolgálja a piros színű HSI típusjelű átvezetés, amelyet a Hauff-Technik 30 éve folyamatosan fejleszt saját tapasztalatai, valamint a felhasználók, a vevők észrevételeinek, javaslatainak figyelembevételével. Ennek a fejlesztésnek egyik állomása a HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem.
Az elem feltűnő színe azt a célt is szolgálja, hogy az alapozási, alapfal zsaluzási munkáknál egyértelműen jelezze a kivitelezést végzők felé, hogy ott elektromos kábeleket vezettek/vezetnek be, ezáltal a már lefektetett kábelek épségének megóvására is figyelmeztethet a munkák folyamán.
Többek között ez a tulajdonsága is hozzásegítette a terméket a magas piaci elismertséghez és az egyre gyakoribb alkalmazáshoz. Említésre méltó, hogy mind a magyarországi, mind a németországi piacon a HSI rendszerek teszik ki a cég piaci részesedésének legnagyobb hányadát. Ezek a rendszerek biztosítják a kábelátvezetések vízzárását pl. a kecskeméti Mercedes gyár területén, illetve nagyobb áramszolgáltatók alállomásainak kivitelezéseinél (ELMŰÉMÁSZ, DÉMÁSZ, E.ON, stb.). A tömítések időtállóak mindenféle környezetben (például: sav, lúg, üzemanyag, stb.)
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
A zöld színű előd továbbfejlesztéseként a piros HSI 150 több tartozékkal is kiegészült. A bebetonozható átvezető-ház peremein a betonzsaluzathoz szükséges szegezéshez, csavarozáshoz ún. rögzítő pontokat alakítanak ki.
A HSI 150 egyoldali és kétoldali változatban áll rendelkezésre. Az egyoldali kivitel 70 mm vastag betonfalazattól alkalmazható, jelölése és megnevezése HSI 150-E-K „Einfachdichtpackung”, a kétoldali kivitel HSI 150-K2 „Doppeldichtpackung” 100 mm-es falvastagságtól gyakorlatilag 1000 mm falvastagságig és 2,5 bar nagyságú víznyomásig használható.
A kábelek behúzásáig, a betonbefolyás megakadályozására szolgáló zárófedelek bajonettzárral rendelkeznek. Ezzel, valamint egy EPDM gumigyűrűvel biztosítják az átvezetőházzal való vízzáró kapcsolatot. Fontos megemlíteni, hogy a bajonettzár használatából adódóan az átvezetőház és a rendszerfedél közötti vízzáró kapcsolat már egy negyed fordulattal biztosítható, ami a már átvezetett kábelek méretei miatt könnyebb szerelést tesz lehetővé.
A zárófedeleken kívül hat féle, ún. „Systemdeckel”– rendszerfedelek meleg-, illetve hidegzsugoros technikával zárható kábelbefogadó csővégekkel rendelkeznek, 12-től akár 160 mm kábel és csőátmérőhöz tartozó választékkal. Amennyiben nincs szükség minden kivezetésre, azok záródugókkal láthatók el, így a későbbiekben lehetőség van további kábelek, ill. csövek átvezetésére anélkül, hogy ki kellene húzni a már behúzott kábeleket. Mivel egy tömítésen több kábelt is át lehet vezetni, mérettől függően, így gazdaságossági szempontból is előnyös.
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
HSI 150 típusú falazatba építhető átvezető elem
Többszörös, egymás melletti átvezetés kiképzésekor az egyes átvezető gyűrűk egymáshoz csatlakoztathatók, ékpályás kapcsolattal összepattinthatók. Két egymás melletti átvezetés tengelytávolsága 210 mm. Több, kisebb, különböző átmérőjű kábelek átvezetésére használható az úgynevezett „Segmento” tömítőrendszer. Tömítési tulajdonságai szerényebbek, 0,5 bar nyomásig használható.
Utólagos átvezetés készítésekor, amennyiben a zsaluzatba „tartalékként” elhelyezik a HSI átvezető gyűrűt, a P-CABLE Professional 150/160-G szorító tömítés alkalmazható. A tömítés típusjele HRD. Amennyiben az átvezetés a falazatra nem merőleges, az ún. „srég” tömítőcsomag alkalmazható. Kisebb átmérőjű kábelekhez az azonos tulajdonságokkal rendelkező HSI 90 használható.
HRD rendszercsalád
HRD rendszercsalád
A HRD rendszercsalád szintén büszkélkedhet újításokkal: amennyiben lehetőség van a magfuratok megtervezésére, 100-as, 150-es, 200 mm-es belső átmérőjű furatok vagy védőcsövek kialakítására, abban az esetben alkalmazhatók a HRD SG család sorozatgyártott termékei, amelyeknek műszaki paraméterei megegyeznek az egyedileg gyártott tömítésekével, ugyanakkor jóval költséghatékonyabbak azoknál. Akár felére is csökkenthetik a kivitelezési költségeket.
A HRD típusú tömítésekkel oldották meg pl. a budapesti Városligeti műjégpálya hűtőcsöveinek vízzárását a medence falainál, ahol a különösen nagy hőingadozás mellett is maradéktalanul megfeleltek az átvezető elemek.

A hírben szereplő termékek

HSI 150 kábelátvezetés
 
HSI 150 kábelátvezetések

A 150 mm tiszta szélességű HSI 150 a betonfalak zsaluzatába történő tömör beépítésre használt kábelátvezetések mércéje. A HSI 150 tömítőcsomag maximális rugalmasságot biztosít a későbbi használat során, és gyárilag nyomásbiztosan tömített vakdugóval van felszerelve. A kábelek tömítéséhez - a zárt vagy osztott kivitelű követelményprofilnak megfelelően -, valamint az üres csövek nyomásbiztosan tömített lezárásához különböző rendszertömítések állnak rendelkezésre.
A Hauff-Techniknél ezenkívül a HSI 150 rendszerrel kompatibilis, nyomásbiztosan tömített - Hateflex spiráltömlővel és különböző kábeltömítési lehetőségekkel - KES-M 150 kábelátvezetési rendszer is kapható, mely gondoskodik a lefektetésre kerülő kábel optimális védelméről.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Hauff-Technik szorítógyűrűs kábeltömítések
 
Hauff-Technik szorítógyűrűs kábeltömítések

A Hauff-Technik innovatív szorítógyűrűs tömítéseivel megbízható módon tömíthet magfuratokat vagy védőcsöveket egy vagy több kábel esetében. Újonnan beszerelésre kerülő zárt tömítőbetétek, valamint már lefektetett kábelek utólagos beépítéséhez használható osztott tömítőbetéteket is kínálnak. Milliméter pontossággal egyedi méretre készített, vagy a helyszínen méretre vágható univerzális termék, kerek, ovális, sőt, szögletes - minden követelményhez és feladathoz létezik megfelelő szorítógyűrűs tömítés.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Falátvezetések, födémátvezetések
Falátvezetések, födémátvezetések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...