Trendváltozás Románia építési piacán

Az építési piac elemzése és előrejelzése Romániában

2012-ben Romániában a mélyépítés növekedése fogja ellensúlyozni a lakás- és nem-lakásépítés negatív növekedési rátáját, és az építési szektor egésze enyhe fellendülést fog regisztrálni.

A lakásépítés alulteljesített ebben az évben, de miután eléri mélypontját, 2013 és 2014-ben növekedést fog produkálni.

A nem-lakás szegmens szintén alulteljesített 2012-ben a kevesebb projekt miatt, de 2013 és 2014-ben úgy jósolják, hogy a teljesítmény javulni fog.

A mélyépítés az egyetlen, mely növekedést mutat idén (10.3%), bár az elkövetkező két évre lassabb növekedést várnak ebben a szektorban.

A lakásépítési alszektor 2011-ben negatívan teljesített (-2.0%), bár jobban, mint egy évvel korábban (-13.7%). 2012-re azonban súlyosabb visszaesés várható, mivel ezt az évet - a csökkenő lakásárak és stabil gazdasági mutatók ellenére - kisprojektek, alacsony befektetői érdeklődés, a pénzügyi forrásokhoz történő nehéz hozzáférés és gyenge kereslet jellemezték. Négy éves visszaesés után a lakásépítés 2012-ben eléri mélypontját, így 2013-ra és 2014-re pozitív teljesítményt várnak.

Három éves csökkenés után 2011-ben a nem-lakásépítés 6.3%-kal nőtt, habár a javuló eredmények ellenére ennek a szektornak maradt a legkevesebb a volumene. 2012 már nem volt ilyen pozitív és a nem-lakásépítési teljesítményben csökkenést jósolnak, azonban 2013-2014-ben stabil növekedést jeleznek előre.

A mélyépítés aránya a legmagasabb a román építési teljesítmény egészében. 2011 - két éves csökkenés után - sikeres év volt a szektor szempontjából (2.6%-os növekedés). 2012 kiemelkedően kedvező lesz (10.3% növekedés) főleg amiatt a törekvés miatt, hogy az európai strukturális alapokból minél többet hívjon le Románia a jelenlegi Uniós költségvetési időszak végéig (2007-2013).
Galéria
FORRÁS: COUNTRY REPORT ROMANIA, DECEMBER 2012, BUILDECON
A román kormány azon erőfeszítései, hogy elősegítse a források abszorbcióját az Operatív Programok keretében, egy éves időszakban (2011. szeptember és 2012. szeptember között) magasabb arányú jóváhagyott, szerződéses és kifizetett összeget eredményezett. A Közlekedési OP-n belül az éves leszerződött összeg igen jelentős: 19%-ról 56%-ra nőtt. A leszerződött összegek szempontjából a legjobban teljesítő Operatív Program a Környezetvédelmi, míg ami a jóváhagyott összegeket illeti, a Regionális OP vezet 97%-os jóváhagyási és 24%-os kifizetési aránnyal.

A legfrissebb előrejelzésük a 2012-14-es időszakot fedi le.

Ha a tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...