RFID technológián alapuló megoldás a Jungheinrich-től

Új technológia az italipar számára

A Jungheinrich egy RFID alapú megoldással bővítette termékprogramját. A saját fejlesztésű rendszer az olyan több palettás szállításoknak - mint amilyeneket például az italiparban is használnak - gyors regisztrálását és nyomonkövetését teszi lehetővé.

A Jungheinrich egy saját RFID technológián alapuló megoldást fejlesztett ki. A rendszer fő érdekessége, hogy a jeladók a raklapokban kerültek elhelyezésre, míg az antenák a targocák villaágában találhatóak. A jeladók adatai automatikusan kerülnek beolvasásra a rakodólapok villára történő felvételekor és villáról történő lerakásakor.
„Ez garantálja valamennyi raklap gyors és biztonságos beazonosítását.“- mondja Dr. Markus Heinecker, aki a Jungheinrichnél a logisztikai rendszerek üzletágának, a Warehouse Management és az új technológiák területének felelőse. A gyakorlatban ezt az újonnan kifejlesztett megoldást elsősorban a több palettás szállításoknál a regisztrálásra és nyomon követésre alkalmazzák. „Ez különösen az italipar, de más területek számára is érdekes megoldás.“ -folytatja Heinecker.

Az italiparra vonatkozó EU 178/2002 szabvány szerint minden előállítónak biztosítania kell árujának sarzsonkénti nyomokövethetőségét. Ehhez például szükséges, hogy a raktárirányítási rendszerben minden esetben rendelkezésre álljon az, hogy mikor, melyik raklap hol található. Az italipari alkalmazások esetében a raklapok vonalkódját, még több palettás szállítások esetén is, gyakran manuálisan szkennelik.
„Ez az eljárás mindenek előtt hibalehetőséget rejt magában, valamint a készlet biztonsága sem garantált. A kihívás a mi megoldásunk esetében abban rejlett, hogy ezeket a hátrányokat egy automatikus rendszerrel kiküszöböljük.“ – meséli Markus Heinecker.
RFID technológia
RFID technológia

A jelenlegi alkalmazás, hat műanyag félpaletta targoncával történő egyidejű felvételét és szállítását teszi lehetővé. A raklapokon italok találhatóak, amelyeket a gyártósorról szállítják a raktárba vagy a raktárból az árukiadáshoz. Valamennyi műanyag raklap középső "tuskójában" egy RFID transzponder (jeladó) helyezkedik el. Minden jeladó egy egyértelmű számmal van ellátva. Amint megrakták a raklapot áruval, a raktárirányítási rendszerben a jeladót "összeházasítják" az áruval. A targoncavezető a terminálján - ami rádió frekvencián keresztül kapcsolódik össze a raktárirányítási rendszerrel - pontosan nyomon tudja követni, hogy a megfelelő raklapot vette-e fel, vagy tette-e le, és szükség szerint korrigálni tud. Ezt a megoldást 2008 tavaszán egy italiparban tevékenykedő ügyfél a legapróbb részletekig tesztelte.
"A tesztelés nagyon sikeres volt." – nyilatkozta Markus Heinecker- "egy csaknem 100%-os leolvasási rátát tudtunk biztosítani."

A Jungheinrich különös figyelmet fordított egy robosztus anntenna megoldásának kifejlesztésére.
"Ez volt a projekt egyik legnagyobb kihívása."- fűzi hozzá Heinecker. "Biztosítanunk kellett, hogy az antennák egyrészt a raklapok által, az esetlegesen leeső rakományok miatt ne sérülhessenek, illetve ne menjenek teljesen tönkre. Másrészt a raklapon lévő folyadékok árnyékoló hatása nem szabadott, hogy érvényesüljön."

A Müncheni Egyetem Anyagmozgatás, Anyagáramlás és Logisztikai Tanszékének együttműködésével a Jungheinrich egy olyan megoldást fejlesztett ki, melynél az antennák közvetlenül a targoncák villaágába kerültek elhelyezésre.
"Itt az antennák biztos helyen vannak" – mondja Heinecker. A jeladók beolvasása így menet közben automatikusan történik (mind a raklapok felvételekor, mind a lerakodáskor). "A raklapon tárolt folyadékok árnyékoló hatása a beazonosítást semmiképpen nem befolyásolja." – fűzi hozzá Heinecker. Összehasonlítva az egyéb villán és emelőoszlopon elhelyezett antennamegoldásokkal, az itt kifejlesztett megoldás majdhogynem tönkretehetetlen.

A Jungheinrich nemzetközi tekintetben a piacvezető vállalkozások közé tartozik az anyagmozgató gépek, valamint a raktári- és az anyagmozgatási rendszerek területén. A Jungheinrich olyan, saját termékeket előállító logisztikai szolgáltató vállalattá nőtte ki magát, amely ügyfeleiknek átfogó termékpalettát kínál anyagmozgató berendezésekből, raktári állványrendszerekből, ezen kívül az üzemen belüli logisztika tejes vertikumára kiterjedő szolgáltatásokat nyújt. A logisztikai rendszerek területének központjába a cég a személyre szabott megoldásokat helyezte, melyek lehetnek manuális raktárirányítási- és vezetéknélküli adatátviteli rendszerek, teljesen automata rendszerek felrakógépekkel és anyagmozgató pályákkal, vagy e kettő kombinációja. Az első tanácsadástól kezdve a tervezésen, a projekt levezénylésén és rendszerintegrációján keresztül a működő üzem karbantartásáig a Jungheinrich ügyfeleinek rendelkezésére áll.


Ha az RFID alapú megoldással kapcsolatban információt, katalógust vagy árajánlatot szeretne kérni a Jungheinrich Hungária Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Raktártechnika
Raktártechnika
Berendezések
Berendezések

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...