proidea.hu online termékinformációs katalógus

Iparági felmérés 2012


2012. május 11.

Hiánypótló felmérés sorozat az építőiparban

A generálkivitelezők manapság főleg a szerkezetépítésben kapnak megbízást, és mindössze 15 %-ban látnak arra esélyt, hogy a festésig vagy burkolásig terjedően kapjanak komplex megbízást. Az építészektől a szerkezeti anyagok kapcsán a megbízók átlagosan 80 %-a kér tanácsot. A lakossági megrendelők aktívan részt vesznek az építőanyag vásárlásban, de előtte alaposan tájékozódnak, majd az egyes munkafolyamatoknak gyakran maguk nekilátnak - ez derült ki többek között abból a felmérésből, amely az építőiparban 12 szakmai célcsoport és a magánépíttetők, felújítók körében indult idén tavasszal.

Jelentős változáson ment át az elmúlt években mélyrepülésben lévő építőipar felvevőpiaca is: az új építésű lakóegységek számának drasztikus csökkenése mellett évek óta a felújítási piacból igyekeznek megélni az építőipari cégek. Ugyanakkor tény, hogy a felújítási piacon is megváltozott célokkal és motivációval, valamint jelentős információtömeggel a fejében jelenik meg a magánvásárló és szakember.
Nem meglepő, hogy a ma felújítója, építője és a 10 évvel ezelőtti között jelentős különbség van, mint ahogy a ma szakembere más információkkal rendelkezik, és más információt igényel, mint korábban, amelynek oka a lakáscélú beruházásokra rendelkezésre álló anyagi eszközök csökkenése mellett az energiatudatos látásmód az elmúlt években tapasztalt előretörése is.
A 12 szakmai célcsoportban 100-100 fő bevonásával indított, valamint a felújítók és lakásépítést tervezők vagy éppen azon átesett magánvásárlók körében összesen 600 fő megkérdezésével lebonyolításra kerülő Iparági felmérés célja többek között, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben megismerje az építkezés folyamatában részt vevők döntéseit befolyásoló tényezőket és motivációkat, információt gyűjtsön a felhasznált anyagok közötti döntés kapcsán és a döntések előtt és az építkezés során használt információforrásokat illetően.
A magánvásárlók felméréséből sok más hasznos információ mellett azt is megtudhatjuk, hogy milyen arányban terveznek kimondottan energetikai jellegű beruházást és milyet, illetve, hogy az egyes szakemberek a magánvásárlók döntéseit milyen tanácsokkal segítik, milyen termékeket ajánlanak és miért.
A 12 szakmai célcsoport lekérdezéséből eddig a 200 építész, 600 magánvásárló és 150 generálkivitelező véleményét firtató kérdezés fejeződött be, amelynek kiértékelése és az adatok feldolgozása jelenleg is zajlik.
Az Iparági felmérésbe vont további szakmai panelek, amelyek lekérdezése zajlik, vagy hamarosan indul, a következők: kőművesek, ácsok, tetőfedők, bádogosok, épületasztalosok, burkolók, gépészek, villanyszerelők, szobafestők, épület-asztalosok, műszaki ellenőrök/felelős műszaki vezetők, homlokzatképzéssel foglalkozó szakemberek, kerttervezők.

A felmérés sorozatot a Build-Communication Kft. és az Aktuális Kft. indította.

Ha a felmérés sorozattal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
Kása Renáta
irodavezető  
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
További hírek az Elemzések a magyar építési piacról termékkategóriában
További hírek a Kiadványok, információs szolgáltatások termékkategóriában
További hírek az Eszközök termékkategóriában
Kulcsszavak:  Build-Communication  Iparági  felmérés  építőipar