Egyesült a Bachl és a Nikecell

A közös cél a piacvezető szerep betöltése mind a hazai, mind pedig a régiós hőszigetelőanyag piacon

A német tulajdonosi hátterű Bachl Kft. megvásárolta a hazai hőszigetelőanyag-gyártás emblematikus vállalatát, a Nikecell Kft-t. Ezzel Magyarország vezető keményhab hőszigetelés-gyártó cége jött létre, akik együtt domináns szerepre törnek az egész régióban.
Galéria
A Bachl-csoport több mint 90 éve, egy bajorországi faluban indult családi vállalkozásként, de mára számos országban jelen levő, a termékeit egész Közép-Európában értékesítő cégcsoporttá vált. Magyarországon 10 éve kezdték meg tevékenységüket, az itthoni leányvállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 3 milliárd forintot, az építőipart sújtó mély válság ellenére is nyereséggel tudta zárni a 2012-es évet. A szocialista idők nagyvállalataként indult Nikecell Kft. hasonlóan nagy kaliberű vállalkozás, hiszen előző évi árbevétele némiképp meg is haladta a hárommilliárd forintot, balatonfűzfői gyáregysége pedig az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.
A Bachl vezetőiben 2011-ben fogalmazódott meg először a cégakvizíció gondolata és még abban az évben el is kezdődtek a tárgyalások. A vásárlásra végül tavaly áprilisban került sor, amikor a Nikecell mindkét gyártóüzeme beolvadt a Bachl Kft.-be. A külső forrás igénybevétele nélkül, saját erőből végrehajtott felvásárlás után az egyesült vállalat egységes irányítással, Bachl Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, balatonfűzfői központtal.
Varga András, a Bachl Kft. ügyvezetője elmondta, a felvásárlási terveik kedvező fogadtatásra találtak, mindkét fél ebben a megoldásban látta a lehetőséget a fennálló bizonytalanságok megszüntetésére, piaci helyzetük és a dolgozók munkahelyeinek stabilizálására, hiszen a tulajdonos elkötelezett magyar vállalkozásainak fejlesztése iránt. A közös cél a piacvezető szerep betöltése mind a hazai, mind pedig a régiós piacon. Az egyesült cégnek jó lehetősége nyílik a gyártási potenciál erősítésére és gazdaságosabb termelési struktúrák megteremtésére is, melyek révén a Bachl-csoport a közép-európai régió vezető hőszigetelőanyag-gyártója lesz. "Kulcskérdés számunkra a stabilitás is." - folytatta az ügyvezető. - "Ennek jegyében a már ismert és elismert márkákat változatlanul biztosítjuk partnereinknek, és így az építkezőknek is. Ezért a Nikecell név EPS-termékeink márkaneveként továbbra is megmarad, a megszokott minőség garanciáját nyújtva."
A két cég egyesülése a nyárra fejeződik be. Addig a vakolatgyártó és -forgalmazó üzletág eladását tervezik és kizárólag a hőszigetelő-anyagokra koncentrálnak majd, mivel az EPS-piac még jelentős növekedési tartalékokat rejt. Amint az egy néhány hónapja készült felmérésből kiderül, a házak 90%-a nincs szigetelve, gyakorlatilag az utcákat fűtjük, egy rosszul szigetelt ház pedig az évtizedek során akár több új ház árát is képes fölöslegesen elfüstölni a kéményen át.

Cégbemutató

A jelen megoldásai a múlt tapasztalatával a jövő igényeire

A Bachl cégcsoport 1926-ban családi vállalkozásként kezdte meg működését Németországban. A hőszigetelőanyag-gyártáson kívül a cégcsoport az építőipar számos területén is elismert gyártó, így termékpalettáján megtalálhatók - többek között - a tégla- és betonipari termékek, az igények változásához igazodva a nyílászárók, valamint a készházak is.
A tradicionális múlttal rendelkező nagyvállalatnak napjainkban - a bajorországi Röhrnbachban található központon kívül - összesen 14 gyártóbázisa és számos kereskedelmi képviselete van, a csehországi szigetelőanyag termelőüzem és leányvállalat (1996) mellett ma már Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban és Romániában is értékesít a cégcsoport.

A magyarországi üzleti tevékenységről
A Bachl Kft. Magyarországon elsőként, 2002-ben kezdte meg a PIR keményhab hőszigetelő lapok forgalmazását. 1 évvel később, 2003-ban jött létre Közép-Kelet-Európa első poliuretán gyártóüzeme a magyarországi Tószegen, majd 3 évvel később a termelés kiegészült polisztirol-gyártással is.
2012 tavaszán az európai és a magyar piacon is újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a cégcsoport, hiszen megvásárolta a 40 éves szakmai múlttal rendelkező, a korabeli Magyarország egyik legnagyobb vegyipari üzeme, a Nitrokémia vállalat 1995-ös privatizációja révén létrejövő Nikecell Kft-t. A közös cég Bachl Kft. néven balatonfűzfői központtal folytatja azon célkitűzését, hogy rendkívül széles termékpalettájával és szolgáltatásaival valódi megoldást kínáljon az épületek szigetelésére, és a jól ismert és elismert márkát és minőséget biztosítva stabil pont legyen a végfelhasználók és az üzleti partnerek számára.
A Bachl cégcsoport tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A cégcsoport elkötelezett a környezet védelme mellett, termékeik újrahasznosíthatóak, teljes portfóliójuk zöld.
Az Európai Parlament szabályozásaiban is preferálja, hogy 2020-tól közel 0 energiájú házak épüljenek, és ezt az értéket közelítsék a felújításoknál is. Ezen módszerek gyakorlati alkalmazásával, a passzívházak utódaként várható közel nulla-energiájú házak elterjedése. Erőteljesen prognosztizálható, hogy a tiszta technológiák alkalmazásával megteremthető a jövő generációi számára is az energiaellátás biztonsága.

A Bachl cégcsoport értékrendjét a mai napig meghatározza a dolgozók iránti lojalitás, a családi gondolkodásmód. A tulajdonos maga is részt vesz a cég napi folyamataiban és elkötelezetten vezeti vállalkozását.

Kategóriák

Szárazpadlók
Szárazpadlók
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Szigetelések
Szigetelések

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...