proidea.hu online termékinformációs katalógus

Egyesült a Bachl és a Nikecell


2013. február 01.

A közös cél a piacvezető szerep betöltése mind a hazai, mind pedig a régiós hőszigetelőanyag piacon

A német tulajdonosi hátterű Bachl Kft. megvásárolta a hazai hőszigetelőanyag-gyártás emblematikus vállalatát, a Nikecell Kft-t. Ezzel Magyarország vezető keményhab hőszigetelés-gyártó cége jött létre, akik együtt domináns szerepre törnek az egész régióban.
A Bachl-csoport több mint 90 éve, egy bajorországi faluban indult családi vállalkozásként, de mára számos országban jelen levő, a termékeit egész Közép-Európában értékesítő cégcsoporttá vált. Magyarországon 10 éve kezdték meg tevékenységüket, az itthoni leányvállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 3 milliárd forintot, az építőipart sújtó mély válság ellenére is nyereséggel tudta zárni a 2012-es évet. A szocialista idők nagyvállalataként indult Nikecell Kft. hasonlóan nagy kaliberű vállalkozás, hiszen előző évi árbevétele némiképp meg is haladta a hárommilliárd forintot, balatonfűzfői gyáregysége pedig az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.
A Bachl vezetőiben 2011-ben fogalmazódott meg először a cégakvizíció gondolata és még abban az évben el is kezdődtek a tárgyalások. A vásárlásra végül tavaly áprilisban került sor, amikor a Nikecell mindkét gyártóüzeme beolvadt a Bachl Kft.-be. A külső forrás igénybevétele nélkül, saját erőből végrehajtott felvásárlás után az egyesült vállalat egységes irányítással, Bachl Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, balatonfűzfői központtal.
Varga András, a Bachl Kft. ügyvezetője elmondta, a felvásárlási terveik kedvező fogadtatásra találtak, mindkét fél ebben a megoldásban látta a lehetőséget a fennálló bizonytalanságok megszüntetésére, piaci helyzetük és a dolgozók munkahelyeinek stabilizálására, hiszen a tulajdonos elkötelezett magyar vállalkozásainak fejlesztése iránt. A közös cél a piacvezető szerep betöltése mind a hazai, mind pedig a régiós piacon. Az egyesült cégnek jó lehetősége nyílik a gyártási potenciál erősítésére és gazdaságosabb termelési struktúrák megteremtésére is, melyek révén a Bachl-csoport a közép-európai régió vezető hőszigetelőanyag-gyártója lesz. "Kulcskérdés számunkra a stabilitás is." - folytatta az ügyvezető. - "Ennek jegyében a már ismert és elismert márkákat változatlanul biztosítjuk partnereinknek, és így az építkezőknek is. Ezért a Nikecell név EPS-termékeink márkaneveként továbbra is megmarad, a megszokott minőség garanciáját nyújtva."
A két cég egyesülése a nyárra fejeződik be. Addig a vakolatgyártó és -forgalmazó üzletág eladását tervezik és kizárólag a hőszigetelő-anyagokra koncentrálnak majd, mivel az EPS-piac még jelentős növekedési tartalékokat rejt. Amint az egy néhány hónapja készült felmérésből kiderül, a házak 90%-a nincs szigetelve, gyakorlatilag az utcákat fűtjük, egy rosszul szigetelt ház pedig az évtizedek során akár több új ház árát is képes fölöslegesen elfüstölni a kéményen át.

Cégbemutató

A jelen megoldásai a múlt tapasztalatával a jövő igényeire

A Bachl cégcsoport 1926-ban családi vállalkozásként kezdte meg működését Németországban. A hőszigetelőanyag-gyártáson kívül a cégcsoport az építőipar számos területén is elismert gyártó, így termékpalettáján megtalálhatók - többek között - a tégla- és betonipari termékek, az igények változásához igazodva a nyílászárók, valamint a készházak is.
A tradicionális múlttal rendelkező nagyvállalatnak napjainkban - a bajorországi Röhrnbachban található központon kívül - összesen 14 gyártóbázisa és számos kereskedelmi képviselete van, a csehországi szigetelőanyag termelőüzem és leányvállalat (1996) mellett ma már Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban és Romániában is értékesít a cégcsoport.

A magyarországi üzleti tevékenységről
A Bachl Kft. Magyarországon elsőként, 2002-ben kezdte meg a PIR keményhab hőszigetelő lapok forgalmazását. 1 évvel később, 2003-ban jött létre Közép-Kelet-Európa első poliuretán gyártóüzeme a magyarországi Tószegen, majd 3 évvel később a termelés kiegészült polisztirol-gyártással is.
2012 tavaszán az európai és a magyar piacon is újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a cégcsoport, hiszen megvásárolta a 40 éves szakmai múlttal rendelkező, a korabeli Magyarország egyik legnagyobb vegyipari üzeme, a Nitrokémia vállalat 1995-ös privatizációja révén létrejövő Nikecell Kft-t. A közös cég Bachl Kft. néven balatonfűzfői központtal folytatja azon célkitűzését, hogy rendkívül széles termékpalettájával és szolgáltatásaival valódi megoldást kínáljon az épületek szigetelésére, és a jól ismert és elismert márkát és minőséget biztosítva stabil pont legyen a végfelhasználók és az üzleti partnerek számára.
A Bachl cégcsoport tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A cégcsoport elkötelezett a környezet védelme mellett, termékeik újrahasznosíthatóak, teljes portfóliójuk zöld.
Az Európai Parlament szabályozásaiban is preferálja, hogy 2020-tól közel 0 energiájú házak épüljenek, és ezt az értéket közelítsék a felújításoknál is. Ezen módszerek gyakorlati alkalmazásával, a passzívházak utódaként várható közel nulla-energiájú házak elterjedése. Erőteljesen prognosztizálható, hogy a tiszta technológiák alkalmazásával megteremthető a jövő generációi számára is az energiaellátás biztonsága.

A Bachl cégcsoport értékrendjét a mai napig meghatározza a dolgozók iránti lojalitás, a családi gondolkodásmód. A tulajdonos maga is részt vesz a cég napi folyamataiban és elkötelezetten vezeti vállalkozását.
 

Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
   
   
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
Kulcsszavak:  bachl  nikecell  hőszigetelőanyag  szigetelés