EECFA előrejelző tanulmányok 2020 tél

A 2020 téli EECFA előrejelző tanulmányok december 8.-án kerültek kiadásra. A teljes tanulmányok megvásárolhatóak, és a minta tanulmányt a www.eecfa.com oldalon lehet megtekinteni. Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító, valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködése.

Délkelet-Európa

Annak ellenére, hogy a balkáni EECFA-országok egészének építési piaca eddig ellenállást mutatott a járvány alatt, a régió teljesítménye valószínűleg még 2021-ben is negatív lesz. 2022-ben viszont visszatérhet majd a növekedés. Mivel a jelenlegi uniós ciklus a végéhez közeledik, várhatóan a mélyépítés lesz a hajtóerő a következő időszakban, jóval felülmúlva a magasépítés teljesítményét. Az EECFA előrejelzése szerint a balkáni régió teljes építési piaca 2022-ben 4% körüli növekedést mutathat majd. Az EU helyreállítási alapja (NextGenerationEU) mind a magasépítési, mind a mélyépítési részpiacokat támogatni fogja, a program sajátosságai viszont (mire lehet majd költeni és mikortól) országos szinten még nem ismertek.

EECFA előrejelző tanulmányok 2020 tél
EECFA előrejelző tanulmányok 2020 nyár

Bulgária 
A várható gazdasági fellendülés 2022 végére visszaállíthatja majd a bolgár gazdaságot a válság előtti szintre, melyhez az export és a fogyasztás egyaránt pozitívan járul majd hozzá. Így a lakásépítés jövője a gazdasági bizonytalanság ellenére is pozitív maradhat. Rövid távon a vásárlóerő sérülhet, de általában a nagyvárosokban továbbra is meg fog maradni az új lakások iránti kereslet. A nem-lakásépítést a kereskedelmi és szállodai projektek iránti kereslet csökkenése, valamint a várható lassú és egyenetlen gazdasági fellendülés is visszafogja. A mélyépítés motorja a jövőben az uniós finanszírozás és a nemzeti költségvetés lesz. A teljes bolgár építés 2019-es jelentős növekedése (+19%) után 2020-ban 4,9%-os csökkenés várható. 2021-ben és 2022-ben az EU-s ciklus végéhez közeledve a teljes építés várhatóan reálértékben 4,4%-kal, illetve 5,2%-kal nő majd.

Horvátország
A járvány és a zágrábi földrengés hatása a horvát építőiparra ágazatonként nagyon eltérő lesz. A gyors és jelentős uniós pénzügyi támogatásnak köszönhetően egyes ágazatok még profitálni is fognak a katasztrófákból, mint például általában a mélyépítés, de különösen ennek azon alszektorai, amelyekben a projektek gyorsan megvalósíthatóak. A magasépítés esetében az eredmények vegyesek. Néhány alszektor súlyosan megtépázódott, és évekbe telik majd míg felépül, míg mások alig érezték meg a katasztrófák következményeit. Kevés kivételtől eltekintve, a magasépítés ezen események előtti növekedését alátámasztó tendenciák közép- és hosszú távon továbbra is a teljesítmény elsődleges mozgatórugói maradnak. Rövid távon némely alszektor profitálhat majd a katasztrófa-elhárításra fordított kiadásokból.

Románia
A járvány építésre gyakorolt hatása kevésbé volt érezhető 2020-ban mivel a folyamatban lévő projektek nem álltak le, és így a piac valószínűleg egy kicsit nőtt is (3,8%). Mivel a teljes román gazdaságnak jó néhány évre lesz szüksége a válság utáni fellendüléshez, Romániában a teljes építési teljesítmény jövőre valószínűleg csökkenni fog (-2%), és csak 2022-ben kezd majd várhatóan talpra állni (+2,8%). A járvány jövőre is lehúzza majd a lakásépítést, mivel az idén a vártnál kevesebb új projekt kezdődött, és a recesszió továbbra is csökkenti majd a vásárlóerőt. A nem-lakásépítésen belül a kiskereskedelem és a szállodák sínylették meg leginkább a válságot. Az irodaépítés is stagnál az új építés iránti alacsonyabb kereslet és a home office kibővülése miatt, illetve amiatt, hogy a cégek újragondolják a hagyományos irodák használatát. A nemzetközi kereskedelem visszaesése visszafogta az ipari építéseket, de ha a határok megnyílnak és az export élénkülni kezd, a fellendülés is jöhet. A mélyépítés van a legjobb helyzetben, ahol az állami beruházások várhatóan nőnek majd, hiszen az infrastruktúrára fordítható uniós pénzek 60%-át még nem költötték el a 2014–2020-as költségvetésből.

Szerbia 
A 2020-as évet a megismétlődő járvány jellemezte. Idén kétszer vezettek be korlátozásokat Szerbiában, melyek negatív hatással voltak a szolgáltató szektorra. Ezenkívül most már biztos, hogy a járvány hatásai jövőre is megmaradnak, és a legjobb esetben az egész 2021-es évre szükség lesz, hogy a gazdaság felépüljön. Mivel a jövő évre még mindig nagy a bizonytalanság, az előrejelzésben is sok a kérdőjel. A szerb kormány a GDP több mint 10%-át ösztönző intézkedésekre fordította, hogy enyhítse a járványhatást. Míg 2020 második felében a fellendülés erőteljes volt, az októberi-decemberi korlátozások megállították a normalizálódást. Szerencsére a nagy állami infrastrukturális projektek megvalósítása folyamatosan nő, elősegítve az építési teljesítmény növekedését, és a magánberuházások sem csökkennek. Az erős hiteltevékenység és a stabil piaci alapok szintén támogatják a fellendülést, de az elhúzódó külföldi kereslet és a szolgáltató szektor lassú fellendülése továbbra is beárnyékolja a kilátásokat.

Szlovénia 
A járvány kevésbé érintette a szlovén építőipart, mint azt néhányan gondolták. Annak ellenére, hogy a becslések szerint az építési teljesítmény idén 4,8%-kal csökkent, jövőre valószínűleg a 2019-es szinthez közeledik majd, és 2022-ben tovább bővülhet a mélyépítés miatt, ahol a nagy projektek folytatódnak. A Koper kikötőig tartó 2. vasúti pálya építése, a 3. tengely útépítés, és a Karavanke alagút bővítése mind folytatódott idén: a karantén a vártnál kevésbé zavarta meg ezeket. A nem-lakáscélú építés viszont szenved majd a járvány okozta gazdasági lassulástól és az ebből következő alacsonyabb ipari és kereskedelmi beruházásoktól. Hasonlóképpen, a lakásépítés is egyelőre visszafogott a járvány miatt, de az előrejelzési horizont vége felé visszatérhet növekedési pályára a történelmien alacsony kamatlábak és a hitelfinanszírozás elérhetősége miatt.

Kelet-Európa

A régió egészének építési piacát Törökország húzza le. A magasépítés csökkenése jóval a világjárvány kitörése előtt megkezdődött az EECFA keleti régiójában és 2020 is várhatóan negatív lesz. 2021-től ugyan kezdődhet fellendülés, de az előrejelzési időszakban nem várható a 2018-as szint elérése. A régió mélyépítése tavaly jelentősen visszaesett, és az EECFA idei forgatókönyve is további csökkenést jósol. 2021-től ez a piac pozitívra fordulhat, és 2022-re is bizakodóak az EECFA kutatói. Az előrejelzések szerint a keleti régió teljes építési piaca a következő 2 évben körülbelül 3%-kal fog növekedni.

EECFA előrejelző tanulmányok 2020 tél
EECFA előrejelző tanulmányok 2020 nyár

Oroszország 
Idén számos negatívum érte az orosz építőipart és a gazdaságot, mint például az olajár csökkenése, az év elején a rubel leértékelődése, valamint a járvány és az ezzel járó korlátozások. Ez a reáljövedelmek hatalmas csökkenését, a befektetési légkör romlását és az üzleti tevékenység visszaesését okozta. Így vagy úgy, szinte az összes építési szegmens érintett volt és az év végéig a teljes orosz építési piacon 5,8%-os csökkenés várható. Mindazonáltal ez jobb, mint az EECFA 2020-as nyári előrejelzése; a kormány gazdaságélénkítési terve ugyanis meglehetősen hatékonynak bizonyult, lehetővé téve az előrejelzés javítását. Az építőipar növekedése visszatérhet már 2021-ben (+0,3%), és 2022 végére egy magabiztosabb pozitív dinamikára számíthatunk (+4,1%) az állami támogatás és az nagy infrastrukturális projektek elindítása miatt.

Törökország
A COVID-19 március 11.-i megjelenése után a török gazdaság 3 hónapig szenvedett. A bevezetett intézkedések az ipari termelés, ezen belül az építőipar, és a GDP jelentős csökkenését okozták. A legtöbb intézkedés feloldása és a három állami tulajdonban lévő bank kedvezményes hiteleket kínáló támogatásának bevezetése 2020. június 1-én fontos ösztönzést jelentett a gazdaság és az építőipar számára. A lakásügyletek júliusban bekövetkezett történelmi csúcsával együtt a megkezdett építkezések is kezdtek nőni, bár szinte minden szegmensben nagy hátralékok vannak. Jövőre az építőipar számára a legnagyobb fejfájást a növekvő infláció és építési költségek jelentik majd (a török líra leértékelődése miatt).

Ukrajna 
Idén az építőipar negatív tendenciát mutatott a tavalyihoz képest. A 2020. 1. negyedévében bekövetkezett relatív növekedés után a 2. negyedévben jelentős csökkenés következett be, melyet fokozatos javulás követett a 3.-4. negyedévben. Névlegesen a 3. negyedév végén az építési piac elérte a tavalyi mutatókat az elvégzett munkák mennyiségét illetően, de az inflációt figyelembe véve a csökkenés még így is 2%. A tavalyi év hasonló időszakában az építési piac 23,5%-os növekedést mutatott. Az idei év legfontosabb negatív tényezői a COVID-19 válság és az Állami Építészeti és Építésügyi Felügyelőség reformja, amely szinte egyidőben kezdődött a kora tavaszi karanténnal. A lakásépítés volumene visszaesett a csökkenő lakossági jövedelmek és az építési engedély megszerzésével járó bonyodalmak miatt. A mélyépítés jól teljesített egy célzott állami programnak és a Covid Alapból származó pénz egy részének a mélyépítésbe történő átirányításának köszönhetően.

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2020 Winter

 

A hírben szereplő termékek

EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Bulgária, Horvátország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...