Újrahasznosítás

A Baumit Kft. 2008. október 31-én átadta, negyedik, korszerű gyártóüzemét

A Baumit Kft. 2008. október 31-én átadta a - sorrendben a negyedik - új és korszerű, a régióban egyedülállóan különleges gyártóüzemét egy nem kevésbé különleges helyen: Visontán, a Mátrai Erőmű területén. A családias légkörű ünnepségen a Baumit Kft. képviselőin és a hivatalos vendégeken kívül jelen voltak a tulajdonos Schmidt család tagjai is.


A Baumit Kft. fennállásának közel 20 éve alatt a hazai építőanyag piac egyik vezető szereplőjévé vált. Legfontosabb termékei a habarcs- és vakolatrendszerek, a padlók aljzatképzésére használt esztrichek, valamint a napjainkban igencsak aktuális homlokzati hőszigetelő rendszerek. A cég szárazhabarcs-gyárai Dorogon és Alsózsolcán működnek, a vödrös vékonyvakolatok és homlokzatfestékek előállítása Pásztón történik. A most átadott negyedik üzemben készterméket nem állítanak elő, csak az egyes termékek gyártáshoz szükséges kötőanyag készül.


A közel négymilliárd forintos beruházással felépülő új üzem - a régióban újdonságnak számító technológiával - a Mátrai Erőműben keletkező füstgáz kéntelenítése során melléktermékként keletkező, úgynevezett REA-gipszből az önterülő esztrich aljzatok alapanyagát jelentő alfa-félhidrátot állít elő.


A gipsz - mint a habarcsok kötőanyaga - bányászható formájában hazánkban csak nagyon kis mennyiségben található meg. A természetes gipszszel megegyező kémiai összetételű anyag a REA-gipsz, amely igen jelentős mennyiségben áll rendelkezésre Visontán. A barnaszénnel, lignittel üzemelő hőerőművek számára előírt környezetvédelmi eljárás a füstgázkéntelenítés, melynek során a kibocsátott füstgázból mészkő-szuszpenzió hozzáadásával kivonják a kéndioxidot. Az eljárás mellékterméke a REA-gipsz, melynek jellemzője a nagyfokú tisztaság, ami a natur-gipsz esetében nem törvényszerű. A REA-gipsz éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a kristályszerkezetében megkötött víz nagy részének eltávolítása után olyan, jó minőségű kötőanyagot hozzanak létre, melyből különféle gipszes kötőanyagú építőipari termékek állíthatók elő. Az üzemben a REA-gipszhez adalékszerek hozzáadását követően - téglát préselnek, melyet gőzérlelés után kiszárítanak, majd porrá őrölnek, így nyerik a továbbfelhasználásra alkalmas gipsz alfa-félhidrátot. Az alfa-félhidrát kötőanyaggal készülő gipszesztrich számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos cement-kötőanyagú aljzatbetonokkal szemben.


Bár a Baumit piaci stratégiája változik, egy dolog azonban állandó: az innováció iránti elkötelezettség - mondta Illy Gábor. Megítélésük szerint az európai építőipari technológia fejlődésével a gipsz használata egyre elterjedtebbé válik. A Baumit az új munkalehetőségek megteremtésén túl, feladatot ad a környék beszállítóinak, vállalkozóinak, egyszersmind hozzájárulva egy környezetvédelmi probléma hatékony megoldásához, hiszen az új üzem egy erőművi technológiában melléktermékként keletkező anyag hasznosítását fogja végezni.
Középen Friedrich Schmidt, jobbra Robert Schmidt, balra Illy Gábor ügyvezető
Középen Friedrich Schmidt, jobbra Robert Schmidt, balra Illy Gábor ügyvezető
 Az új Baumit gyár a visontai erőmű területén
Az új Baumit gyár a visontai erőmű területén
Ünnepélyes megnyitó
Ünnepélyes megnyitó

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...