proidea.hu online termékinformációs katalógus

60 millió forint értékű építőanyag talált gazdára


2008. június 17.

38 gyermekintézmény és 10 műemléki pályázat kap támogatást

38 gyermekintézmény és 10 műemléki pályázat kap támogatást
Budapest, 2008. június 11. - Átadták a kilencedik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait. A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri 60 millió forint értékű építőanyagot illetve készpénzt osztott ki a 48 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger Téglaipari zRt. kezdeményezéséhez idén kilenc építőanyag-gyártó csatlakozott.

A februárban meghirdetett Jövővár Pályázatra - amelynek fővédnöke az oktatási és kulturális miniszter volt - összesen 249 érvényes anyag érkezett, amelyek közül a zsűri 38 gyermekintézmény és 10 műemléképület felújítási terveit támogatta. A Wienerberger termékei - elsősorban falazó- és burkolótéglák, födémgerendák és áthidalók - mellett idén a Baumit vakolataira, a Bramac tetőcserepeire, Dörken termékekre, a Graboplast sportpadlójára, Hörmann ajtókra, Mapei termékekre, a Murexin ragasztóanyagaira, a Nikecell szigetelőanyagaira és a Tondach tetőcserepeire is lehetett pályázni. A korábbi évek pályázóival együtt már négyszáz "Jövővár" épült meg illetve fog épülni országszerte.

A két bíráló bizottság Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész elnökletével ült össze. A gyermekintézményi bizottság tagjai Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Dr. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár és Tóth Balázs, a Wienerberger Téglaipari zRt. termékfejlesztési vezetője voltak, a műemléki bizottság munkájában pedig Nagy-Kálózy Eszter, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, Pápa város főépítésze valamint Tóth Balázs vettek részt.

   
A Jövővár Pályázatra szóló felhívást mintegy 14 ezer gyermekintézmény és szervezet vezetője valamint az önkormányzatok, az oktatási intézmények és alapítványok építési-felújítási ügyeinek gazdái vehették kézhez. A kiírás szerint a pályázaton gyermekintézményi kategóriában részt vehetett bármely olyan Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális szervezet vagy alapítvány, amelynek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. Műemléki kategóriában azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképület van, amelyen 2008-ban felújítási munkálatokat kezdenek.

A Wienerberger azért vont be más építőanyag-gyártókat is a pályázatok támogatásába, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az igénylőknek sokszor olyan anyagokra is szükségük van, amelyeket a Wienerberger nem gyárt. A zsűri döntése során főleg azt tartotta szem előtt, hogy reális, a megvalósításra rövid időn belül esélyes, adott esetben további forrásokkal is rendelkező pályázókat támogasson. Az idén győztes projekteket a Wienerberger 22,5 millió forintnyi építő-anyaggal és 2,5 millió forint készpénzzel, a Baumit, a Bramac, a Garboplast, a Mapei, a Murexin, a Nikecell és a Tondach pedig 5-5 millió forint értékű, valamint a Hörmann egymillió és a Dörken 800 ezer forint értékű építőanyaggal támogatta.

A pályázat országos médiatámogatója a Homegarden, a Metro, az E-Build és a proidea.hu volt. Ebben az évben tizenegy megyei médiatámogató is felajánlotta segítségét: a 24 Óra, a Békés Megyei Hírlap, a Beol.hu, a Dunántúli Napló, az Észak-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló, a Kelet-Magyarország, a Kisalföld, a Nógrád Megyei Hírlap, a Petőfi Népe és a Somogyi Hírlap.

Az E-Build Kft. Jövőkuckó különdíjat is felajánlott. A cég által kiválasztott tiszaföldvári Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat és Gyermekotthon 250 ezer forint készpénzt valamint az E-Build munkatársainak szakértelmét és kétkezi segítségét veheti igénybe az építkezés, felújítás során.

A kiírók negyedik alkalommal hirdettek meg képzőművészeti pályázatot is, így a gyermekek közvetlenül is részt vehettek a Jövővár Pályázaton. Az intézmények benyújthattak tíz-tíz gyermekek által készített képzőművészeti alkotást, amelyek közül a zsűri választotta ki a díjazandó műveket. A bíráló bizottság tagjai: Nagy-Kálózy Eszter színművész, Róka Enikő, a Nemzeti Galéria grafikai osztályának vezetője, Sinkó István, a Nemzeti Galéria Gyík Műhelyének vezetője, Tóth Balázs, a Wienerberger termékfejlesztési vezetője és Vészabó Noémi festőművész voltak. A képzőművészeti alkotások témája "Magyarország felnőtt koromban" volt. Két életkori kategóriában lehetett pályázni. A díjazott alkotások készítői és intézményük Crayola termékeket nyertek. A képzőművészeti pályázat védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége. A legjobb anyagokból a szervezet a Wienerbergerrel közösen idén ősszel kiállítást rendez. Az alkotásokat "Az építészet mindenkié" elnevezésű rendezvényen lehet majd megtekinteni, amelyre három építészeti kiállítással egy időben és helyszínen kerül sor.
Kapcsolódó hír
Jövővár Pályázat IX. alkalommal
 

Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
Horváth András
műszaki szaktanácsadó - Nyugat-Magyarország +36 30 185 5241
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
További hírek az Épületszerkezetek termékkategóriában
Kulcsszavak:  Jövővár  Pályázat  Wienerberger  Téglaipari  Zrt