A Jövővár Pályázaton több mint 60 millió forint értékű építőanyag talált gazdára

35 gyermekintézmény és 12 műemléki pályázat kapott támogatást

Jövővár Pályázat
Jövővár Pályázat10 éves Jövővár Pályázat
10 éves Jövővár Pályázat
Támogatók:

A 10 éves Jövővár Pályázat támogatói
A 10 éves Jövővár Pályázat támogatói
Médiatámogatók:

A 10 éves Jövővár Pályázat médiatámogatói
A 10 éves Jövővár Pályázat médiatámogatói
Jövőkuckó 2009:

Jövőkuckó pályázat oklevele
Jövőkuckó pályázat oklevele
 
Wienerberger Téglaipari Zrt.
Wienerberger Téglaipari Zrt.

Átadták a tizedik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait. A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri több mint 60 millió forint értékű építőanyagot illetve készpénzt osztott ki a 45 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger Téglaipari zRt. kezdeményezéséhez idén tizenhárom építőanyag-gyártó csatlakozott. A díjátadó ünnepségnek a T-Home Gyereksziget adott otthont.

A márciusban meghirdetett Jövővár Pályázatra - amelynek fővédnöke az oktatási és kulturális miniszter volt - összesen 273 érvényes anyag érkezett, amelyek közül a zsűri 35 gyermekintézmény és 12 műemléképület felújítási terveit támogatta. A Wienerberger termékei mellett idén a Bachl, a Baumit, a Bramac, a Betafence, a Dörken, a Graboplast, a Hörmann, a Mapei, a Murexin, a Nikecell, a Polifarbe, a Rheinzink, és a Tondach termékeire is lehetett pályázni. A korábbi évek pályázóival együtt már 450 "Jövővár" épült meg illetve fog épülni országszerte.

A két bíráló bizottság Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész elnökletével ült össze. A gyermekintézményi bizottság tagjai Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Dr. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár és Tóth Balázs, a Wienerberger Téglaipari zRt. termékfejlesztési vezetője voltak, a műemléki bizottság munkájában pedig Nagy-Kálózy Eszter, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, Pápa város főépítésze valamint Tóth Balázs vettek részt.

A Jövővár Pályázatra szóló felhívást mintegy 14 ezer gyermekintézmény és -szervezet vezetője valamint az önkormányzatok, az oktatási intézmények és alapítványok építési-felújítási ügyeinek gazdái vehették kézhez. A kiírás szerint a pályázaton gyermekintézményi kategóriában részt vehetett bármely olyan Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális szervezet vagy alapítvány, amelynek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. Műemléki kategóriában azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképület van, amelyen 2009-ben felújítási munkálatokat kezdenek.

A Wienerberger azért vont be más építőanyag-gyártókat is a pályázatok támogatásába, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az igénylőknek sokszor olyan anyagokra is szükségük van, amelyeket a Wienerberger nem gyárt. A zsűri döntése során főleg azt tartotta szem előtt, hogy reális, a megvalósításra rövid időn belül esélyes, adott esetben további forrásokkal is rendelkező pályázókat támogasson. Az idén győztes projekteket a Wienerberger 22,5 millió forintnyi építőanyaggal és 2,5 millió forint készpénzzel, a Bramac, a Mapei, a Murexin, a Nikecell és a Tondach pedig 5-5 millió forint értékű, a Graboplast 4 millió forint értékű, a Baumit 3 millió forint értékű, a Betafence 2,2 millió forint értékű, a Hörmann és a Poli-Farbe egy-egy millió forint értékű, a Dörken 800 ezer forint értékű, a Bachl 500 ezer forint értékű és a Rheinzink 300 ezer forint értékű építőanyaggal támogatta.

A pályázat országos médiatámogatója a Homegarden, a Metro, az E-Build, a ProIDEA, a Magyar Építéstechnika és az Otthon. Ebben az évben tizenegy megyei médiatámogató is felajánlotta segítségét: a 24 Óra, a Békés Megyei Hírlap, a Beol.hu, a Dunántúli Napló, az Észak-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló, a Kelet-Magyarország, a Kisalföld, a Nógrád Megyei Hírlap, a Petőfi Népe és a Somogyi Hírlap.

Az E-Build és a ProIDEA online termékinformációs katalógus a hozzájuk csatlakozó Magyar Építéstechnika szaklappal közösen felajánlotta a Jövőkuckó különdíjat egy Jövővár-pályázó számára. A kiválasztott pályázó ötszázezer forint készpénzt valamint a felajánló médiumok munkatársainak szakértelmét és kétkezi segítségét veheti igénybe az építkezés, felújítás során. A Jövőkuckó idei nyertese az Egervári László Általános Iskola Zalaszentiváni Tagintézménye.

Az Otthon magazin három Jövővár-nyertes részére egy-egy 12 hónapra szóló magazin-előfizetést ajánlott fel.
A kiírók ötödik alkalommal hirdettek meg képzőművészeti pályázatot is, így a gyermekek közvetlenül is részt vehettek a Jövővár Pályázaton. Az intézmények benyújthattak tíz-tíz gyermekek által készített képzőművészeti alkotást, amelyek közül a zsűri választotta ki a díjazandó műveket. A bíráló bizottság tagjai: Nagy-Kálózy Eszter színművész, Róka Enikő, a Nemzeti Galéria grafikai osztályának vezetője, Sinkó István, a Nemzeti Galéria Gyík Műhelyének vezetője, Tóth Balázs, a Wienerberger termékfejlesztési vezetője és Vészabó Noémi festőművész voltak. A képzőművészeti alkotások témája "Gyerekek! Legyetek építészek!". A díjazott alkotások készítői és intézményük Crayola termékeket nyertek. A képzőművészeti pályázat védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége. A legjobb anyagokból a szervezet a Wienerbergerrel közösen ősszel kiállítást rendez.

Az Otthon magazin kiadója a gyermekek számára is felajánlott különdíjat. A beérkezett műveket internetes szavazásra bocsátotta, az első három legtöbb szavazatot kapott alkotás készítői az Otthon és a National Geographic Kids magazinok előfizetéseit kapják.

Különdíjat ajánlott fel a díjátadó ünnepségen fellépő Kaláka Együttes és az ünnepségnek helyet biztosító T-Home Gyereksziget is, így további hat gyermeket jutalmaztak ajándékcsomaggal az elkészített alkotásokért.
 

A pályázat nyerteseinek listája megtekinthetők a Wienerberger honlapján.


Kapcsolódó hírek
Jövővár Pályázat díjátadó ünnepség
10 éves a Jövővár Pályázat
60 millió forint értékű építőanyag talált gazdára
Jövővár Pályázat IX. alkalommal


Ha a Jövővár pályázattal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

 

Kapcsolódó hírek

Jövőkuckó-támogatás
Már használják a gyerekek a zalaszentiváni iskola auláját
Jövőkuckó-támogatás

Kategóriák

Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...