Ytong Passzívház

Ytong teherhordó szerkezet és Multipor ásványi hőszigetelő lapok kombinációjából épül fel

Az üvegházhatásról és klímaváltozásról szóló viták, valamint a robbanásszerűen emelkedő energiaárak - elsősorban a fosszilis energiahordozókat illetően - egyre gyakrabban kiáltanak valamilyen következetes alternatív megoldás után.

A passzívház fogalma nem egy épület típus, vagy építési eljárás, hanem valójában egy koncepciót takar. A passzívház tervezésénél szükséges az ún. PHPP (Passzív Ház Tervezési Csomag) számítás. Ezzel a részletes energetikai számítással igazolható, hogy az épület megfelel-e a passzívház kritériumainak.
A passzívházat leginkább az különbözteti meg a "mai átlagos épületektől", hogy az előbbi tökéletesen működik hagyományos, aktív fűtési rendszer nélkül is. A szükséges fűtési energiát kizárólag olyan passzív forrásokból nyeri, mint pl. hőszivattyúkból érkező, természetes úton előmelegített és bevezetett friss levegő, a helyiségek elhasznált levegőjéből nyert maradék hő vagy olyan belső hőforrásokból nyert meleg, melyet a lakók biológiai működése, illetve mindennapi tevékenységeik (főzés, sütés, zuhanyozás) hoznak létre.
Magyarországon az első, PHPP számítással készült lakóház Ytong fal- és födémszerkezettel épült fel. Azóta számos projekt indult el, áll befejezés előtt hasonló szerkezeti megoldással.
A Lanzarotte nevű passzívház típusterv Ytong teherhordó szerkezet (Ytong A+ falazat, Ytong födémpalló, és áthidalók) és Multipor ásványi hőszigetelő lapok kombinációjából épül fel. Az épület a Passzívház Kft. és a Xella Magyarország Kft. mérnökeinek gondos tervezési munkája eredményeképp előminősítést kapott a darmstadti Passzív Ház intézettől, bizonyítva a rendszer működését, hitelességét.

Lanzarotte passzívház típusterv
Lanzarotte passzívház típusterv
A darmstadti Passzívház Intézet előminősítése bizonyítja, hogy nem csak önálló falszerkezetben felel meg az Ytong a passzívház követelményeknek, hanem komplett rendszerben is jól működik. Ha az Ytong passzívházzal kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja az Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Pollack EXPO 2011 – kiállítás és konferencia
Pécs, Expo Center, 2011. február 24-25.
Pollack EXPO 2011 – kiállítás és konferencia

Kategóriák

Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...