proidea.hu online termékinformációs katalógus

Silka mészhomoktégla: megoldás összetett műszaki igények esetén


2018. november 15.

Silka falazatok alkalmazásával az épületszerkezetekkel szemben támasztott összetett igények is kielégíthetők

A kiemelkedően nagy nyomószilárdságú Silka mészhomok falazóelemek a hazánkban megszokottnál vékonyabb teherhordó falak készítésére alkalmasak. Megfelelő – talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás elleni – szigeteléssel ellátva alkalmazhatók többszintes épületek térszín alatti létesítményeinek építésére, valamint fokozott teherbírási igény esetén, kiegészítő hőszigeteléssel ellátva, homlokzati falszerkezetek építésére is.

Épületenergetika

A Silka mészhomoktégla magas nyomószilárdságához a gyártási technológiából és az anyagszerkezetből adódóan a termékhez nagy falazati "felülettömeg" társul, ami kiváló hőkapacitási tulajdonságot eredményez. Az alacsony energiaigényű épületek esetében a Silka falazatok homlokzati falként is megjelennek, mivel az energetikai modellben a falazat a "hőtároló tömeg” szerepet tölti be. Az így elkészített épület esetén a nyári túlmelegedés veszélye kevéssé áll fent, ugyanis az éjjel lehűtött szerkezet a nyári nappalok során a betárolt hőt visszasugározza, azaz hűti a belső légteret.

Épületakusztika, hangszigetelés

Magyarországon, a hangszigeteléssel kapcsolatosan az alábbi szabályozásoknak kell megfelelni.
Az MSZ 15601-1:2007 szabvány az épületen belüli, az MSZ 15601-2:2007 a homlokzati falszerkezetekre vonatkozó követelményeket határozza meg. A környezeti zaj és rezgés határértékek a 27/2008. (XII. 3.) KvVM–EüM együttes rendelet tartalmazza.
Az épületen belüli léghangszigetelési szubjektív követelmények teljesítésében a Silka mészhomok falazatok jelentős szerepet játszanak, ugyanis a nagy felülettömegű (~400-450 kg/m²) egyhéjú szerkezetekkel a követelmények - helyes kivitelezés mellett - teljesíthetők. A Silka mészhomok falazóelem-család hosszú múltra visszamenőleg hiteles, Magyarországon is elismert laboratóriumi vagy építési helyszíni mérési eredményekkel igazolja, hogy a közölt adatok valósak.

Silka mészhomoktégla falazat


Az akusztikai falazatok teljesítményét jelentősen befolyásolja a kivitelezés minősége és a falazaton készített felületképzés módja. A nútféderes kialakítás lehetővé teszi a függőleges elemkapcsolatok habarcs nélkül történő kialakítását, azaz a munka gyorsan, hatékonyan végezhető a vízszintes habarcsterítéssel. A függőleges illesztéseknél azonban nem lehet hézag, teljesen zártan kell az elemeket egymás mellé helyezni. Ha vágott elem felületek találkoznak, ott viszont habarccsal kell az elemeket egymáshoz csatlakoztatni.
A felületképzés is nagyon fontos a deklarált akusztikai teljesítmény elérése szempontjából. A Silka akusztikai falazatokra elsősorban mészcement vagy gipsz kötőanyagú vakolat ajánlott, ugyanis az elemek közötti nút-féderes kapcsolat illesztéseinek tömítési funkcióját ez a réteg látja el.
Az akusztikai teljesítményt jelentősen lerontja, ha az elemek nem zártan illeszkednek, illetve a vakolat helyett pogácsásan ragasztott gipszkarton burkolat készül.

Akusztikus falak csatlakozásai

Vasbeton vázas, többszintes épületek esetén a födém alakváltozását figyelembe véve kell az épületszerkezeti megoldást kiválasztani. Akusztikus falazatok esetében alkalmazott rugalmas (PUR) ékelés esetén - a kerülő utas hatás csökkentése érdekében - ez lehetőleg maximum 2,0 cm (statikus tervezővel egyeztetendő) legyen. A PUR kitöltést a falazat teljes szélességben kell elkészíteni! Az akusztikus fal vasbeton pillérekhez mereven csatlakoztatható, a csatlakozó felületeknél falazóhabarcs kitöltésével, valamint két soronként kialakított befúrt vagy dübelezett acél, falbekötő szalagos mechanikus rögzítéssel.
Eltérő anyagú homlokzati falszerkezethez történő csatlakozását az épület szerkezetileg alkalmas kialakításával építsük össze. Teherhordó szerkezet esetén tompa vagy előre elkészített horonyba történő beépítéssel, soronkénti habarcs kitöltéssel készülhet.

Az épület helyszíni léghanggátlásának egyik befolyásoló tényezője a homlokzati falszerkezetek jellemzően gyengébb léghanggátló képessége miatt kialakuló "kerülőhíd", ami akusztikai szempontból kedvezőtlen. Vasbeton vázas épületeknél - amennyiben nem vasbeton szerkezethez csatlakozik az akusztikus falazat - a kerülő utas hanghatás csökkentése érdekében javasolt megoldás a homlokzati falazatban előre elkészített körülbelül 5 cm mély horonyba történő beépítése. Akusztikai szempontból az akusztikai fal homlokzati síkjáig történő kivezetése a leghatékonyabb megoldás. Könnyű válaszfalakat a Silka akusztikai falakhoz tompa ütközéssel, rugalmasan csatlakoztassunk. Az adott esetben alkalmazandó megoldást mindig a tervezői utasítás alapján kell meghatározni.

Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén

Tűzvédelem

Fajtájuk és beépítési helyük szerint az épületszerkezeteknek különböző tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelniük. Ezeket a mindenkori hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rögzíti. Tekintettel arra, hogy a Silka mészhomok falazóelem tisztán ásványi eredetű anyag, éghető komponenseket nem tartalmaz és a tűzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel, így – külön vizsgálat nélkül is – a "nem éghető" (A1) tűzvédelmi osztályba tartozik. Ezért a viszonylag vékony fal is eleget tesz a legszigorúbb tűzvédelmi követelményeknek. A Silka mészhomok szerkezetek tűzállóságával kapcsolatosan némi leegyszerűsítéssel mondható, hogy már a statikai igények kielégítése is olyan szerkezetet feltételez, mely tűzállósági szempontból is megfelelő lehet. A szerkezetek pontos tűzállósági határértékeinek megállapítása szabványokban meghatározott módszerekkel történik. A Silka 25 cm széles falazat tűzállósági határérték teljesítménye REI 240, azaz 4 órán keresztül (ez a meghatározott maximális követelményérték) megvédi a védendő helyiséget a szomszédos helyiségben keletkezett tűz átterjedésétől.

Röviden összefoglalva, a Silka falazatok alkalmazásával, az épületszerkezetekkel szemben támasztott összetett igények is kielégíthetők. A Silka falazatokkal készült épület esetében a falazat biztosítja, hogy a műszaki előnyökön túl, egy hosszútávon tartós, kiváló minőségű otthont tudhatunk magunkénak.

Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén

A Silka mészhomoktéglák katalógusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.

A Xella Baustoffe GmbH további márkái az Aestuver (tűzvédelmi lemezek), a Fermacell (gipszrost lapok) és a Multipor (ásványi szigetelő lapok).
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  Xella  Silka  mészhomoktégla  hanggátló  falazó  falazóelem  falazat