proidea.hu online termékinformációs katalógus

Vízszigetelés és csempeburkolatok beépítése erkélyeken és teraszokon JUB termékekkel


2015. január 23.

Hidrozol termékek alkalmazása vízszigeteléshez, csempeburkolat ragasztáshoz és fugázáshoz

Az erkélyek és a teraszok az épületek kültéri részei és az objektumok fontos részét képezik, hiszen a külvilággal való kapcsolatot vagy a szabadidő eltöltését szolgálják. Fekvésüknek köszönhetően felületük ki vannak téve úgy az időjárás hatásainak (nagy hőmérséklet-ingadozások, csapadékok), mint az egyéb környezeti hatásoknak. Az erkélyek általában a teraszoknál kisebb alapterületűek és a ház falára vannak erősítve, miközben a teraszok az épületen lévő vagy az épület melletti helyek. A terasz és az erkély között az a különbség, hogy a teraszok alatt néha előfordulhatnak lakóhelyiségek (fűtött szobák) vagy részben lakott helyiségek (garázsok, pincék) és a terasz alatti helyiség és a felette lévő közötti hőmérsékleti különbségek meglehetősen nagy is lehet.
Az esetek többségében az erkélyek és a teraszok a könnyebb karbantartás és az esztétikum miatt csempeburkolattal vannak ellátva. Azonban csupán ez önmagában nem elegendő a vízzel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni védelemhez. Ha a felület nem megfelelően van kidolgozva (lejtés nélkül), akkor ezeken a felületeken visszamaradhat a víz, és az beszivároghat a felületbe. A leggyakrabban előforduló károsodások a víznek az alapfelületbe történő bejutása és megfagyása, ami a csempelap leválásához, a felület felpuhulásához és megrepedezéséhez, az alsó felületen a terasz alatti helyiség foltosodásához és anyagleváláshoz vezethet. Másrészről pedig magasabb hőmérséklet esetén a víznek az alapfelületből a felszín felé történő kapilláris húzása és kipárolgása miatt sókiválás (sóvirágzás) alakulhat ki, látható jelekkel a felületen. A víz hasonlóképpen veszélyt jelent az acél szerelvényekre is, mivel korróziót és rozsdásodást okozhat, ami a beton károsodásához vezet. A Hidrozol rendszer termékeinek alkalmazásával egyszerűen megoldható ez a probléma.

Vízszigetelés és a csempeburkolatok beépítése erkélyeken és teraszokon
Az első feltétel a megfelelően előkészített felület. Az újonnan épített erkélyek és teraszok esetén a Hidrozol Elastikot közvetlenül a cementesztrichre visszük fel, miközben felújítás esetén a kiváló tapadóképessége miatt közvetlenül a már meglévő csempeburkolatra visszük fel.
A Hidrozol Elastikot mindig három rétegben visszük fel. A második és harmadik réteg a már száraz előző rétegre kerül. Minden egyes következő réteget az előző rétegre "merőlegesen" hordunk fel. Ezzel még jobban biztosítjuk a vízszigetelést. A felvitt rétegek együttes vastagsága ne haladja meg az 5 mm-t.
Az első réteget kőműves ecsettel visszük fel. Az anyaggal be kell borítani a betonfelületet. A több vízzel elkészített anyagot akár rá is önthetjük a vízszintes felületekre és ecsettel egyenletesen széthúzzuk a felületen.
Az erkélyek és a teraszok esetén a Hidrozol Elastikot felvisszük az összes vízszintes felületre, a függőleges homlokzati oldalra és ugyanúgy az erkéllyel, illetve a terasszal érintkező falakra - legalább 30 cm-rel az erkély/terasz szintje felett. Felújításkor a meglévő magas burkolatot eltávolítjuk a homlokzatról, a lehető legnagyobb magasságig átkenjük Hidrozollal és a burkolatot újjal helyettesítjük.
A vízszintes járófelületeket Jubizol armatúraháló (160 g/m²) segítségével további megerősítéssel látjuk el, miközben ez a függőleges felületeken nem szükséges. Ugyanígy a függőleges és vízszintes felületek összes találkozási pontját megerősítjük rugalmas Hidrozol tömítő szalaggal és Hidrozol sarokelemekkel. Minden felsorolt elemet a Hidrozol Elastik második rétegébe süllyesztünk. Ezért a második réteg felhordása előtt megfelelő méretű Hidrozol tömítő szalagokat ás Jubizol armatúrahálókat vágunk ki.
Ezután a száraz első rétegre egy rozsdamentes acél kőműves spaklival felvisszük a Hidrozol Elastik második rétegét. Általában valamelyik befejezett felülettől való felhordással kezdünk. Ezért javasolt, hogy először az illesztésre vigyük fel az anyagot és építsük be a Hidrozol tömítő szalagot és a Hidrozol sarokelemeket.
A szalagok beépítése során segíthet egy kőműves spakli. Ez ugyanúgy érvényes a külső átfedésekre, amennyiben azokkal kezdünk. Az épület sarkain pedig mindenképp használjuk a Hidrozol belső vagy külső sarokelemét. A szalagok csatlakozását mindig átfedéssel készítsük, ami legyen legalább 10 cm. Az átfedést kenjük át egy réteg Hidrozol Elastikkal és így ragasszuk össze a két elemet.
A Hidrozol tömítőszalag összetétele olyan anyagból áll, amely nagyon jól tapad a Hidrozol Elastikra, ugyanakkor alatta nagyon jól szárad az anyag. A beépítés befejeztével Hidrozol Elastik réteggel fedjük be a szalagokat. Amikor végeztünk a szalagok beépítésével, kezdjük el még a második réteg felhordását a megmaradt felületre.
A munkát úgy könnyíthetjük meg, hogy a Hidrozol Elastik felhordása közben folyamatosan beledolgozzuk a Jubizol armatúrahálót a frissen felhordott második rétegbe, aminek olyan sűrűnek kell lennie, hogy egyszerűen bele tudjuk dolgozni az armatúrahálót és amikor az a helyére kerül, könnyen el tudjuk simítani az anyagot. A könnyebb hálózás érdekében segíthet az is, ha a Hidrozol Elastikot a csemperagasztáshoz hasonlóan fogazott simatóval visszük fel. Egyúttal a háló letekerésével azt teljesen befedjük és kiegyenlítjük a Hidrozol Elastik második rétegével. A hálót teljesen be kell fedni. A háló kapcsolódási pontjait is ugyanígy mindig legalább 10 cm-es áthajtással kell kialakítani.
Következő nap, illetve amikor a második réteg már megszáradt felviszünk még egy vékony, kiegyenlítő Hidrozol Elastik réteget, amely max. 1 mm vastagságú legyen. A járófelületeken kötelező a kopással és a mechanikai sérülésekkel szembeni megfelelő védelem kialakítása egy megfelelő csempeburkolattal (vagy egyéb burkolattal), amit közvetlenül a vízszigetelő rétegre építünk rá. Szintén kötelező a rugalmas Akrinol Elastik vagy Flex ragasztó alkalmazása, amit fogazott acél kőműves simítóval közvetlenül a Hidrozol Elastik megszáradt rétegére viszünk fel. A lapokat illesztésre vagy fugára helyezzük, utóbbi esetben a fugákba megfelelő szélességű műanyag távtartókat helyezünk. Az erősen nedvszívó lapokat ragasztás előtt vízbe áztatjuk. A lapok helyzetét a beépítést követően még max. 10 percig módosíthatjuk.
A csempeburkolatot - a fugákat is - alaposan megtisztítjuk a ragasztómaradványoktól és rászáradt ragasztótól, portól és egyéb szennyeződésektől. Ha eközben nedvesek lesznek a fugák, akkor a fugázást csak akkor kezdjük el, ha már teljesen megszáradtak. A fugázó anyagot gumis spaklival, illetve gumisimítóval visszük fel és átlós irányban (a fuga irányához képest 45°-os szögben) nyomkodjuk bele a fugába. Amikor a csempeburkolaton lévő "filmréteg" színe megváltozik (illetve amikor a fugában lévő anyag az ujjal történő enyhe nyomásnak ellenáll) - normál körülmények között ez 5-10 perc elteltével következik be - a burkolatot egy puha szivacs segítségével vízzel lemossuk, azután egy száraz ruhával letöröljük és kipolírozzuk.
Utolsó lépésként még elvégezzük a dilatációk, illetve a rések Juboflex Silikon vagy Juboflex MS tömítőanyaggal történő tömítését (ahol a színárnyalatok összhangban vannak a Fugalux fugázó anyag árnyalataival). A rés felületét megtisztítjuk, és a széleit leragasztjuk öntapadó védőszalaggal. Ily módon megóvjuk a felületet, amit nem szeretnénk összekenni. A résbe belehelyezzük a megfelelő inert anyagot (habosított polietilén, poliuretán), hogy a tömítőanyag ne tapadjon a rés aljához. A tömítő anyagot minél egyenletesebben visszük fel. A résbe beépített anyagot simításhoz használt segédeszközzel vagy a szappanos vízbe mártott ujjunkkal simítjuk el. A tömítőanyagot addig tudjuk megmunkálni, amíg még friss. Az öntapadó védőszalagot azonnal távolítsuk el, illetve még azelőtt, mielőtt a beépített anyag elkezd megkötni.
 1. A felület megcsiszolása és szükség esetén magasnyomású mosóval történő tisztítása.
 2. A Jubizol sarokelemek beépítése a Jubizol ragasztóhabarcsba.
 3. A Hidorozol Elastik ecsettel történő első felhordása a cementesztrich teljes vízszintes felületére.
 4. A Hidorozol Elastik ecsettel történő első felhordása függőleges felületen legalább 30 cm-re, illetve a lehetőségekhez mérten.
 5. A szalagok és sarokelemek beillesztése a fal-és a padlófelület találkozásánál, valamint a dilatációs fugákon keresztül a megszáradt előbevonatra:
  5.a. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban és a sarokprofil belesüllyesztése.
  5.b. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban a fal-és a padlófelület találkozási pontjaira és a szalag belesüllyesztése.
  (A szalagokat és a sarokprofilokat egymás között 10 cm hosszúságban áthajtjuk).
  5.c. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban a dilatációs fugába és a szalag belesüllyesztése.
  (A szalagokat és a sarokprofilokat egymás között 10 cm hosszúságban áthajtjuk).
 6. A Hidrozol Elastik felhordása fogazott simítóval a teljes padlófelületen és a háló belesüllyesztése, a végső vastagság legyen 2 mm
 7. A Hidrozol Elastik végső, kiegyenlítő rétegének felhordása simítóval.
  (A vízszigetelő réteg végleges vastagsága ne legyen 3 mm-nél kisebb és 5 mm-nél nagyobb.)
 8. Akrinol Elastik vagy Flex ragasztó felhordása és a csempelapok elhelyezése.
 9. A ragasztó kitisztítása a fugákból.
 10. Fugázás Fugalux anyaggal.
 11. Poliuretán szalag belehelyezése a résbe.
 12. Juboflex MS tömítő anyag belenyomkodása.
A Hidrozol vízszigetelő és csemperagasztó rendszer termékeivel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a JUB Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-9500 Celldömölk, Sági út 218.
Telefon: +36 23 511 240
Fax: +36 23 511 241
E-mail:
Web: www.jub.hu
   
   
   
   
   
A JUB Kft. 1961-től gyárt saját fejlesztés alapján diszperziós festékeket, díszítővakolatokat és más építőipari vegyi termékeket. A korszerű termelési technológia a termékek állandó minőségének biztosítéka.
Kulcsszavak:  jub  hidrozol  vízszigetelés  fugázás  csempeburkolat  ragasztás  akrinol  elastik  flex  juboflex  ms  jubizol  erkély  terasz