Vízszigetelés és csempeburkolatok beépítése erkélyeken és teraszokon JUB termékekkel

Hidrozol termékek alkalmazása vízszigeteléshez, csempeburkolat ragasztáshoz és fugázáshoz

Az erkélyek és a teraszok az épületek kültéri részei és az objektumok fontos részét képezik, hiszen a külvilággal való kapcsolatot vagy a szabadidő eltöltését szolgálják. Fekvésüknek köszönhetően felületük ki vannak téve úgy az időjárás hatásainak (nagy hőmérséklet-ingadozások, csapadékok), mint az egyéb környezeti hatásoknak. Az erkélyek általában a teraszoknál kisebb alapterületűek és a ház falára vannak erősítve, miközben a teraszok az épületen lévő vagy az épület melletti helyek. A terasz és az erkély között az a különbség, hogy a teraszok alatt néha előfordulhatnak lakóhelyiségek (fűtött szobák) vagy részben lakott helyiségek (garázsok, pincék) és a terasz alatti helyiség és a felette lévő közötti hőmérsékleti különbségek meglehetősen nagy is lehet.
Az esetek többségében az erkélyek és a teraszok a könnyebb karbantartás és az esztétikum miatt csempeburkolattal vannak ellátva. Azonban csupán ez önmagában nem elegendő a vízzel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni védelemhez. Ha a felület nem megfelelően van kidolgozva (lejtés nélkül), akkor ezeken a felületeken visszamaradhat a víz, és az beszivároghat a felületbe. A leggyakrabban előforduló károsodások a víznek az alapfelületbe történő bejutása és megfagyása, ami a csempelap leválásához, a felület felpuhulásához és megrepedezéséhez, az alsó felületen a terasz alatti helyiség foltosodásához és anyagleváláshoz vezethet. Másrészről pedig magasabb hőmérséklet esetén a víznek az alapfelületből a felszín felé történő kapilláris húzása és kipárolgása miatt sókiválás (sóvirágzás) alakulhat ki, látható jelekkel a felületen. A víz hasonlóképpen veszélyt jelent az acél szerelvényekre is, mivel korróziót és rozsdásodást okozhat, ami a beton károsodásához vezet. A Hidrozol rendszer termékeinek alkalmazásával egyszerűen megoldható ez a probléma.
Vízszigetelés és a csempeburkolatok beépítése erkélyeken és teraszokon
Az első feltétel a megfelelően előkészített felület. Az újonnan épített erkélyek és teraszok esetén a Hidrozol Elastikot közvetlenül a cementesztrichre visszük fel, miközben felújítás esetén a kiváló tapadóképessége miatt közvetlenül a már meglévő csempeburkolatra visszük fel.
A Hidrozol Elastikot mindig három rétegben visszük fel. A második és harmadik réteg a már száraz előző rétegre kerül. Minden egyes következő réteget az előző rétegre "merőlegesen" hordunk fel. Ezzel még jobban biztosítjuk a vízszigetelést. A felvitt rétegek együttes vastagsága ne haladja meg az 5 mm-t.
Az első réteget kőműves ecsettel visszük fel. Az anyaggal be kell borítani a betonfelületet. A több vízzel elkészített anyagot akár rá is önthetjük a vízszintes felületekre és ecsettel egyenletesen széthúzzuk a felületen.
Az erkélyek és a teraszok esetén a Hidrozol Elastikot felvisszük az összes vízszintes felületre, a függőleges homlokzati oldalra és ugyanúgy az erkéllyel, illetve a terasszal érintkező falakra - legalább 30 cm-rel az erkély/terasz szintje felett. Felújításkor a meglévő magas burkolatot eltávolítjuk a homlokzatról, a lehető legnagyobb magasságig átkenjük Hidrozollal és a burkolatot újjal helyettesítjük.
A vízszintes járófelületeket Jubizol armatúraháló (160 g/m²) segítségével további megerősítéssel látjuk el, miközben ez a függőleges felületeken nem szükséges. Ugyanígy a függőleges és vízszintes felületek összes találkozási pontját megerősítjük rugalmas Hidrozol tömítő szalaggal és Hidrozol sarokelemekkel. Minden felsorolt elemet a Hidrozol Elastik második rétegébe süllyesztünk. Ezért a második réteg felhordása előtt megfelelő méretű Hidrozol tömítő szalagokat ás Jubizol armatúrahálókat vágunk ki.
Ezután a száraz első rétegre egy rozsdamentes acél kőműves spaklival felvisszük a Hidrozol Elastik második rétegét. Általában valamelyik befejezett felülettől való felhordással kezdünk. Ezért javasolt, hogy először az illesztésre vigyük fel az anyagot és építsük be a Hidrozol tömítő szalagot és a Hidrozol sarokelemeket.
A szalagok beépítése során segíthet egy kőműves spakli. Ez ugyanúgy érvényes a külső átfedésekre, amennyiben azokkal kezdünk. Az épület sarkain pedig mindenképp használjuk a Hidrozol belső vagy külső sarokelemét. A szalagok csatlakozását mindig átfedéssel készítsük, ami legyen legalább 10 cm. Az átfedést kenjük át egy réteg Hidrozol Elastikkal és így ragasszuk össze a két elemet.
A Hidrozol tömítőszalag összetétele olyan anyagból áll, amely nagyon jól tapad a Hidrozol Elastikra, ugyanakkor alatta nagyon jól szárad az anyag. A beépítés befejeztével Hidrozol Elastik réteggel fedjük be a szalagokat. Amikor végeztünk a szalagok beépítésével, kezdjük el még a második réteg felhordását a megmaradt felületre.
A munkát úgy könnyíthetjük meg, hogy a Hidrozol Elastik felhordása közben folyamatosan beledolgozzuk a Jubizol armatúrahálót a frissen felhordott második rétegbe, aminek olyan sűrűnek kell lennie, hogy egyszerűen bele tudjuk dolgozni az armatúrahálót és amikor az a helyére kerül, könnyen el tudjuk simítani az anyagot. A könnyebb hálózás érdekében segíthet az is, ha a Hidrozol Elastikot a csemperagasztáshoz hasonlóan fogazott simatóval visszük fel. Egyúttal a háló letekerésével azt teljesen befedjük és kiegyenlítjük a Hidrozol Elastik második rétegével. A hálót teljesen be kell fedni. A háló kapcsolódási pontjait is ugyanígy mindig legalább 10 cm-es áthajtással kell kialakítani.
Következő nap, illetve amikor a második réteg már megszáradt felviszünk még egy vékony, kiegyenlítő Hidrozol Elastik réteget, amely max. 1 mm vastagságú legyen. A járófelületeken kötelező a kopással és a mechanikai sérülésekkel szembeni megfelelő védelem kialakítása egy megfelelő csempeburkolattal (vagy egyéb burkolattal), amit közvetlenül a vízszigetelő rétegre építünk rá. Szintén kötelező a rugalmas Akrinol Elastik vagy Flex ragasztó alkalmazása, amit fogazott acél kőműves simítóval közvetlenül a Hidrozol Elastik megszáradt rétegére viszünk fel. A lapokat illesztésre vagy fugára helyezzük, utóbbi esetben a fugákba megfelelő szélességű műanyag távtartókat helyezünk. Az erősen nedvszívó lapokat ragasztás előtt vízbe áztatjuk. A lapok helyzetét a beépítést követően még max. 10 percig módosíthatjuk.
A csempeburkolatot - a fugákat is - alaposan megtisztítjuk a ragasztómaradványoktól és rászáradt ragasztótól, portól és egyéb szennyeződésektől. Ha eközben nedvesek lesznek a fugák, akkor a fugázást csak akkor kezdjük el, ha már teljesen megszáradtak. A fugázó anyagot gumis spaklival, illetve gumisimítóval visszük fel és átlós irányban (a fuga irányához képest 45°-os szögben) nyomkodjuk bele a fugába. Amikor a csempeburkolaton lévő "filmréteg" színe megváltozik (illetve amikor a fugában lévő anyag az ujjal történő enyhe nyomásnak ellenáll) - normál körülmények között ez 5-10 perc elteltével következik be - a burkolatot egy puha szivacs segítségével vízzel lemossuk, azután egy száraz ruhával letöröljük és kipolírozzuk.
Utolsó lépésként még elvégezzük a dilatációk, illetve a rések Juboflex Silikon vagy Juboflex MS tömítőanyaggal történő tömítését (ahol a színárnyalatok összhangban vannak a Fugalux fugázó anyag árnyalataival). A rés felületét megtisztítjuk, és a széleit leragasztjuk öntapadó védőszalaggal. Ily módon megóvjuk a felületet, amit nem szeretnénk összekenni. A résbe belehelyezzük a megfelelő inert anyagot (habosított polietilén, poliuretán), hogy a tömítőanyag ne tapadjon a rés aljához. A tömítő anyagot minél egyenletesebben visszük fel. A résbe beépített anyagot simításhoz használt segédeszközzel vagy a szappanos vízbe mártott ujjunkkal simítjuk el. A tömítőanyagot addig tudjuk megmunkálni, amíg még friss. Az öntapadó védőszalagot azonnal távolítsuk el, illetve még azelőtt, mielőtt a beépített anyag elkezd megkötni.
 1. A felület megcsiszolása és szükség esetén magasnyomású mosóval történő tisztítása.
 2. A Jubizol sarokelemek beépítése a Jubizol ragasztóhabarcsba.
 3. A Hidorozol Elastik ecsettel történő első felhordása a cementesztrich teljes vízszintes felületére.
 4. A Hidorozol Elastik ecsettel történő első felhordása függőleges felületen legalább 30 cm-re, illetve a lehetőségekhez mérten.
 5. A szalagok és sarokelemek beillesztése a fal-és a padlófelület találkozásánál, valamint a dilatációs fugákon keresztül a megszáradt előbevonatra:
  5.a. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban és a sarokprofil belesüllyesztése.
  5.b. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban a fal-és a padlófelület találkozási pontjaira és a szalag belesüllyesztése.
  (A szalagokat és a sarokprofilokat egymás között 10 cm hosszúságban áthajtjuk).
  5.c. A Hidrozol Elastik felhordása a festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban a dilatációs fugába és a szalag belesüllyesztése.
  (A szalagokat és a sarokprofilokat egymás között 10 cm hosszúságban áthajtjuk).
 6. A Hidrozol Elastik felhordása fogazott simítóval a teljes padlófelületen és a háló belesüllyesztése, a végső vastagság legyen 2 mm
 7. A Hidrozol Elastik végső, kiegyenlítő rétegének felhordása simítóval.
  (A vízszigetelő réteg végleges vastagsága ne legyen 3 mm-nél kisebb és 5 mm-nél nagyobb.)
 8. Akrinol Elastik vagy Flex ragasztó felhordása és a csempelapok elhelyezése.
 9. A ragasztó kitisztítása a fugákból.
 10. Fugázás Fugalux anyaggal.
 11. Poliuretán szalag belehelyezése a résbe.
 12. Juboflex MS tömítő anyag belenyomkodása.
A Hidrozol vízszigetelő és csemperagasztó rendszer termékeivel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a JUB Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Hydrosol Decor base dekoratív vízzáró anyag Hydrosol Polyurethane 2K kétkomponensű színtelen bevonat Hydrosol Classic vízzáró habarcs Hydrosol Superflex 2K kétkomponensű rugalmas vízzáró habarcs
 
JUB vízszigetelő anyagok
6 termék

Az épület egyes helyiségei, illetve bizonyos építési elemek, a csempeburkolaton kívül megfelelő védelem kialakítását is igénylik a víznek a szerkezetbe való bejutásával szemben. Ilyen jellegű védelem kialakítása vízzáró anyagok alkalmazásával lehetséges. A vízszigetelő termékekkel megfelelő védelemmel lehet ellátni a következő helyiségeket: fürdőszobák, konyhák, erkélyek és teraszok, betonkerítések, támfalak, vízgyűjtők, valamint vízóra aknák és elektromos aknák.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Akrinol Flex rugalmas csemperagasztó
 
Akrinol Flex rugalmas csemperagasztó

Az Akrinol Flex cementen és speciális adalékanyagokon alapuló építőipari ragasztó. Alkalmas kerámia csempék, klinker, üveg és egyéb mozaikok fal- és padlófelületekre történő ragasztásához.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Akrinol Elastic rugalmas csemperagasztó
 
Akrinol Elastic rugalmas csemperagasztó

Az Akrinol Elastic cement és speciális adalékanyag alapú S1 rugalmas építőipari ragasztó. Alkalmas csempelapok, klinker, mozaikok (kivéve üvegmozaik) fal- és padlófelületekre történő ragasztására, valamint padlófűtéssel rendelkező épületekben járólapok ragasztására. Alkalmas csempék régi csempeburkolatokra történő ragasztásához, medencék csempéinek felragasztásához, valamint problémás felületekre.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Juboflex Silikon univerzális szilikonos tömítőanyag
 
Juboflex Silikon univerzális szilikonos tömítőanyag

A Juboflex Silikon tartósan rugalmas, szilikonos, egykomponensű tömítőanyag.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Juboflex MS polimer tömítő és ragasztó anyag
 
Juboflex MS polimer tömítő és ragasztó anyag

A Juboflex MS hibrid MS polimer alapú, egykomponensű tömítőanyag. Tartósan rugalmas tömítéshez (műanyagok, fém, beton, ablakkeretek, illeszkedési pontjaihoz, építőipari dilatációs résekhez, építőipari előregyártott elemek között, külső falakon és növényházakban) és kevésbé bonyolult ragasztásokhoz alkalmas. Kiváló tapadás jellemzi az építőipari anyagok többségével - beton, tégla, fa, alumínium, vas, rozsdamentes acél, réz és különböző műanyagok.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Fugázóanyagok
Fugázóanyagok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...