Ventilus hővisszanyerős szellőztető felépítése és működése

A TQD Ventilus központi hővisszanyerős szellőztető rendszerek már a ’90-es évek óta jelen vannak a lengyel piacon, ahol gyártják is őket. A felhasználók elégedettségét jól mutatja, hogy a TQD márkanév már több országban is ismerősen cseng, Magyarországon 6 éve kizárólagos forgalmazója a Splendid Design Kft. A megbízható, műszakilag magasan felszerelt gépekre akár 5 éves garanciát vállal a forgalmazó.

A TQD (Top Quality Device) készülékek a prémium kategóriát képviselik a lakossági szellőztetők piacán. Ez annak köszönhető, hogy a gyártó szériafelszereltségként biztosítja a konkurens márkáknál általában felárért megvásárolható komfort kiegészítőket. Mint például az elektromos előmelegítő, automatikus Bypass szelep vagy a színes érintőkijelzős vezérlő egység, mely magyar nyelven is elérhető. A Ventilus gépek magas műszaki felszereltsége mellett kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendkívül jó hővisszanyerési hatékonysággal rendelkeznek, ami a 1254/2014 EU szabvány alapján lett vizsgálva. Energiafogyasztás tekintetében az alacsony áramfogyasztásnak köszönhetően a készülékek „A” kategóriás besorolást kaptak.

Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től
Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től

A Ventilus készülékek okosotthon integráció előkészítéssel vannak szerelve. A gépek vezérlőpaneljába relé kapcsoló is beépíthető, illetve ModBus csatlakozóval is ellátottak.

A készülékek szériatartozékként színes érintőkijelzővel vannak ellátva. A vezérlő egység testreszabható beállítást és előre programozható működést tesz lehetővé. A főképernyőn elérhető gyors szellőztetés / vakáció / kandalló üzemmód is. Kandalló üzemmódban a készülék leállítja az elszívó ventilátort és nagyobb fokozatra kapcsolja a befúvást, ennek köszönhetően a túlnyomás hatására ha kinyitjuk a kandalló ajtaját, a füst nem fog a lakótérbe szállni. Internet modullal felszerelt típusok esetében applikációs vezérlésre is lehetőség nyílik, ami akár utólag is beszerelhető. A Q1 szériás termékeknél a beépített internet modulon kívül egy úgynevezett ASF funkcióval is bővült a szoftver, melynek köszönhetően a ventilátor teljesítménye nem százalékosan állítható be, hanem a kívánt légmennyiséget kell megadni és a készülék automatikusan a kívánt értéket fogja biztosítani. A mobil applikáció és az érintőpanel menüje magyar nyelven is elérhető.

Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től
Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től

A Ventilus készülékek kialakításukat tekintve megtalálhatóak mennyezeti és oldalfali kivitelben is, valamint a gyári állványnak köszönhetően a padlón is üzemeltethetők. A piacon egyedülálló módon megoldható a légcsatornák oldalsó vagy felső csatlakoztatása is a gépen. Teljesítményüket tekintve 100-850 m³/h légcseréig ajánlottak. A TQD Ventilus hővisszanyerős szellőztető berendezések masszív fémházzal rendelkeznek, amelyek 3 cm hő- és hangszigeteléssel vannak ellátva, ezáltal rendkívül csendes működést garantálnak. A levehető előlap lézervágott designnal érkezik.

A belső alkatrészeket jól bevált, minőségi gyártók szolgáltatják. A Bypass szelep működését egy Belimo motor biztosítja, az EC ventilátorok EBM-Papst gyártmányúak, illetve a készülék „lelkét” a Zehnder által is használt CORE hőcserélő alkotja. Az EC motoroknak és a vezérlésnek köszönhetően a készülék egyes sebesség fokozatai tetszőleges teljesítményre beállíthatók. A hőcserélő kialakítása keresztellenáramú, mely nagy hatékonyságú polisztirol anyagból készült és igény esetén entalpiás változatban is kérhető.

Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től
Ventilus szellőztető a Splendid Design Kft.-től

A hőcserélő fagyvédelméről egy beépített 0,5 kW-os elektromos előfűtő gondoskodik, mely a beállított hőmérsékletnél automatikusan bekapcsol. Ezzel egyidejűleg beállítható a ventilátor sebességének visszavétele is, amennyiben nem szeretnénk az elektromos fűtést aktiválni benne, de akár a kettő kombinálható is.

A levegő szűréséért 3 db szűrő felel. A friss levegő beszívás oldalon egy G4 minősítésű durvaszűrő és egy M5 minősítésű finomszűrő található alaptartozékként. Az elszívó oldalon egy szintén G4 minősítésű szűrő van a hőcserélő védelmének érdekében. Igény szerint a friss levegő beszívási oldalon az M5 minősítésű szűrő F9-es besorolásúra cserélhető, mely pollenszinten szűri a levegőt, így az allergiás ügyfeleknek ajánlani szokták.

A Ventilus gépekhez lehetőség van extra kiegészítőket is csatlakoztatni. Akár 3 db WiFi-s páratartalom és belső hőmérséklet érzékelő helyezhető, a különböző helyiségekbe. Továbbá ilyen például a CO₂ szenzor, a külső hőmérséklet érzékelő vagy akár a GWC modul is.

A Splendid Design Kft. országosan várja viszonteladó partnerek és kivitelezők jelentkezését.
Amiért partnereik szeretnek velük dolgozni:

  • szakmai támogatás
  • egyedi kedvezmények, mely forgalom alapján tovább növelhető
  • oktatás
  • rugalmasság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...