Tetőfelújítás szarufák feletti hőszigeteléssel

A szarufák közé ásványgyapotot, a szarufákon kívül pedig puren Plus PIR hőszigetelést építettek be

A hőszigetelés csak akkor vizsgázhat kitűnőre, ha légtömören és szélállóan építik fel. A építési technológiát új épületeknél nagyon egyszerűen tudják alkalmazni, felújítás esetén azonban több kérdés merülhet fel. A hőszigetelő rétegrend megbízható kialakítását egy stuttgarti épület szemlélteti. A tető új szigetelése két hőszigetelő rétegből áll. A szarufák közé 10 cm vastag ásványgyapotot építettek be, a szarufákon kívül pedig puren gyártmányú, kimagasló tulajdonságokkal rendelkező poliuretán hőszigetelő rendszert alkalmaztak. 0,14 W/m²K-es U-értékkel a teljes szerkezetében felújított tető passzívház színvonalat biztosít, ennek megfelelően minimális lesz a fűtési energiaigénye és ezért az építtetőnek élethosszig tartó megnyugtató megoldást kínál.

A stuttgarti épület felújításának különlegessége az, hogy a légzáró réteget – ezt párazárásnak is nevezik – nem belülről, a szarufák alatt és nem is a szarufák körül hurkolva, hanem a szarufák felett kisimítva építik be. Ennek a beépítési módnak az az előnye, hogy a légzáró réteget a teljes felületen egybefüggően és nagyon gyorsan lehet beépíteni. Mivel a párafékező fólia kétoldali ragasztócsíkkal rendelkezik, így légmentesen zárható további ragasztószalag alkalmazása nélkül. A puren összehangolt kiegészítő rendszerével, a nagyszilárdságú, mindkét felületen ragasztott kötéssel és a különleges ragasztási- és tömítési kellékanyagokkal hibátlan eredményt hoz. A kiépített légzáró réteget normál fényben jól lehet ellenőrizni és szükség esetén gyorsan és könnyen javítani.
Egyszerű ökölszabály (x + 4 cm): A párafékező réteget azonban csak akkor lehet a szarufa felett beépíteni, ha a párafékező rétegen kívüli hőszigetelés (a szarufán kívüli PIR szigetelés) jóval hatékonyabb hőszigetelő, mint a légzáró réteg alatti, a szarufák közötti réteg. A kiemelkedő hőszigetelő képességű poliuretán esetében ez adott. Ha tehát a magas hőszigetelő képességű szarufán kívüli poliuretán hőszigetelést ásványgyapot szarufák közötti hőszigeteléssel párosítanak, akkor az épületfizika egyik egyszerű ökölszabálya segít: a poliuretán hőszigetelésnek 4 centiméterrel vastagabbnak kell lennie a beépített ásványgyapotnál. Szakértőkkel készített pontos épületfizikai számítások újra és újra megerősítik ezt az ökölszabályt. A stuttgarti épületnél alkalmazott puren Plus szarufán kívüli PIR hőszigetelésnek az Ökotest környezetvédelmi vizsgáló intézet „jó” minősítést adott. A PIR hőszigetelő anyagok a kitűnő hőszigetelési tulajdonságokon felül, nem is penészednek és antiallergének. A homlokzatépítésben a poliuretán hőszigetelő anyagokat tűzhatárolóként is használják, ezért előnyös tűzgátló tulajdonságainál fogva a tetőépítésben is kitűnő választás.
Komfortos légtér szarufán felüli PIR szigeteléssel:
A pusztán hőszigetelő képességnél és a fűtési költségek minimalizálásánál még értékesebb a lakótér komfortossága. A szarufán kívüli, teljes felületében zárt hőszigetelés egy teljesen szélálló hőszigetelő burkot alkot, amely alatt nagyon kellemes élni. A szarufán kívüli hőszigeteléssel a teljes tetőszék a hőszigetelésen belülre kerül, leválasztja a tetőszerkezetet a nap folyamán ingadozó külső hőmérséklettől, így csökkenti a gerendázat esetleges recsegését, ráadásul a tetőszék hőtároló képességét is kihasználja az egyenletes tetőtéri klíma érdekében. A légtömör kialakítású, teljes felületében hőszigetelt tető alatt szintén kitűnő a védettség a nyári forróságtól. Ehhez nagyban hozzá tud járulni, ha minden tető- és erkélyablakot kívülről lehet árnyékolni, ennek hiányában ugyanis az erős nyári napsütés a nyílászárókon keresztül éppen azt fűtené fel, amit a hőszigetelés hűvösen tartana.
A stuttgarti épület hőszigetelését 2014-15 telén kivitelezték. Az építőanyag-rendszerben beépített, légtömör ragasztású fóliákkal, a minőségi kiegészítő kellékanyagokkal, a megbízható borítású szarufán felüli PIR hőszigetelő elemekkel még a viszontagságos időjárás ellenére is jól sikerült az építkezés.
Nyári mesék:
Napjaink bonyolult épületfizikai összefüggéseit az építtetők, de olykor még a kivitelezők sem értik tökéletesen. Emiatt szabad teret kapnak az elméleti leegyszerűsítések, alaptalan feltételezések vagy akár téves vélekedések. Az tény, hogy a jó téli hőszigetelés mindig jó hővédelmet jelent a nyári hőségben is. Nincs olyan hőszigetelő anyag, amely kiemelkedően vagy jobban védene a nyári túlmelegedéstől. Azonos hővezetési tényező és légtömör kivitelezés mellett minden hőszigetelő anyag hozzávetőlegesen azonosan viselkedik. A nyári hővédelem szempontjából sokkal fontosabb az ablakok árnyékolása.
Légtömör és szélálló:
A tetőszerkezetet a szél folyamatosan terheli szélnyomással és a váltakozó szívóhatással (lásd az ábrán). A hőszigetelés minősége és a tetőtér komfortja szempontjából ezért a szerkezet légtömör és szélálló kialakítása a döntő, mert csak így tudják teljes mértékben kibontakoztatni a teljes hatásukat a hőszigetelésbe bezárt gáz- vagy légpárnák.
A légtömörség a belülről kifelé irányuló légáramlás akadályozását jelenti. A légzáró réteg (párazárás) tömítetlensége esetén a helyiségek (a zuhanyból vagy a konyhából származó) nedves levegője bejut a tetőszerkezetbe, ami páralecsapódást és szerkezeti károsodást okozhat. A szélállóság ezzel szemben a külső szél hatására a tetőt érő légmozgásra vonatkozik. Ha a tető alsó szerkezetét nem ragasztják össze szélállóan, akkor erős szélben a hideg vagy (nyáron) forró levegő a tetőhéjalás alá és a hőszigetelésbe juthat, ami rontja a nyugvó levegőn alapuló hőszigetelés hatékonyságát.
A puren Plus PIR hőszigetelés katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a puren GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

puren Plus PIR hőszigetelés
 
puren Plus PIR hőszigetelés

Más, akár régi szálas anyagokkal tökéletesen kombinálható, páraáteresztő szarufa feletti PIR hőszigetelő rendszer. lambda 0,025/0,026 értékű tetőszigetelő rendszer páraáteresztő kialakításával elősegíti a kellemes beltéri klíma biztosítását és megelőzi az épületfizikai károkat. A puren® Plus nagyteljesítményű kemény PIR hőszigetelő habból készül, mindkét oldalon páraáteresztő különleges fátyolbevonattal, külső oldalán további öntapadó, páraáteresztő Diffucell® tetőfóliával. Alkalmazás típusa: DAD, építőanyag-besorolás: B2. Hőhídmentes, teljes felületű hőszigetelés, 80-100 mm lambda= 0,026, 120 – 220 mm, lambda= 025, szarufán kívüli beépítésre. Legnagyobb fokú hőszigetelő képesség az elérhető legkisebb anyagvastagsággal. Körbefutó nútféderes illesztéssel. Felül felkasírozott réteg: páraáteresztő Diffucell® alátétfólia, sd> 3 m, „ragasztó a ragasztóra” rendszerű önragasztó varrattal. Bármely szarufák közötti hőszigeteléssel párosítható (az épületfizikai követelmények figyelembe vételével). A vágást segítő nyomtatott raszterrel. Környezetvédelmi termékdeklarációval (EPD) rendelkező környezetkímélő termék.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...