proidea.hu online termékinformációs katalógus

Tetőfelújítás szarufák feletti hőszigeteléssel


2017. január 17.

A szarufák közé ásványgyapotot, a szarufákon kívül pedig puren Plus PIR hőszigetelést építettek be

A hőszigetelés csak akkor vizsgázhat kitűnőre, ha légtömören és szélállóan építik fel. A építési technológiát új épületeknél nagyon egyszerűen tudják alkalmazni, felújítás esetén azonban több kérdés merülhet fel. A hőszigetelő rétegrend megbízható kialakítását egy stuttgarti épület szemlélteti. A tető új szigetelése két hőszigetelő rétegből áll. A szarufák közé 10 cm vastag ásványgyapotot építettek be, a szarufákon kívül pedig puren gyártmányú, kimagasló tulajdonságokkal rendelkező poliuretán hőszigetelő rendszert alkalmaztak. 0,14 W/m²K-es U-értékkel a teljes szerkezetében felújított tető passzívház színvonalat biztosít, ennek megfelelően minimális lesz a fűtési energiaigénye és ezért az építtetőnek élethosszig tartó megnyugtató megoldást kínál.

A stuttgarti épület felújításának különlegessége az, hogy a légzáró réteget – ezt párazárásnak is nevezik – nem belülről, a szarufák alatt és nem is a szarufák körül hurkolva, hanem a szarufák felett kisimítva építik be. Ennek a beépítési módnak az az előnye, hogy a légzáró réteget a teljes felületen egybefüggően és nagyon gyorsan lehet beépíteni. Mivel a párafékező fólia kétoldali ragasztócsíkkal rendelkezik, így légmentesen zárható további ragasztószalag alkalmazása nélkül. A puren összehangolt kiegészítő rendszerével, a nagyszilárdságú, mindkét felületen ragasztott kötéssel és a különleges ragasztási- és tömítési kellékanyagokkal hibátlan eredményt hoz. A kiépített légzáró réteget normál fényben jól lehet ellenőrizni és szükség esetén gyorsan és könnyen javítani.
Egyszerű ökölszabály (x + 4 cm): A párafékező réteget azonban csak akkor lehet a szarufa felett beépíteni, ha a párafékező rétegen kívüli hőszigetelés (a szarufán kívüli PIR szigetelés) jóval hatékonyabb hőszigetelő, mint a légzáró réteg alatti, a szarufák közötti réteg. A kiemelkedő hőszigetelő képességű poliuretán esetében ez adott. Ha tehát a magas hőszigetelő képességű szarufán kívüli poliuretán hőszigetelést ásványgyapot szarufák közötti hőszigeteléssel párosítanak, akkor az épületfizika egyik egyszerű ökölszabálya segít: a poliuretán hőszigetelésnek 4 centiméterrel vastagabbnak kell lennie a beépített ásványgyapotnál. Szakértőkkel készített pontos épületfizikai számítások újra és újra megerősítik ezt az ökölszabályt. A stuttgarti épületnél alkalmazott puren Plus szarufán kívüli PIR hőszigetelésnek az Ökotest környezetvédelmi vizsgáló intézet „jó” minősítést adott. A PIR hőszigetelő anyagok a kitűnő hőszigetelési tulajdonságokon felül, nem is penészednek és antiallergének. A homlokzatépítésben a poliuretán hőszigetelő anyagokat tűzhatárolóként is használják, ezért előnyös tűzgátló tulajdonságainál fogva a tetőépítésben is kitűnő választás.
Komfortos légtér szarufán felüli PIR szigeteléssel:
A pusztán hőszigetelő képességnél és a fűtési költségek minimalizálásánál még értékesebb a lakótér komfortossága. A szarufán kívüli, teljes felületében zárt hőszigetelés egy teljesen szélálló hőszigetelő burkot alkot, amely alatt nagyon kellemes élni. A szarufán kívüli hőszigeteléssel a teljes tetőszék a hőszigetelésen belülre kerül, leválasztja a tetőszerkezetet a nap folyamán ingadozó külső hőmérséklettől, így csökkenti a gerendázat esetleges recsegését, ráadásul a tetőszék hőtároló képességét is kihasználja az egyenletes tetőtéri klíma érdekében. A légtömör kialakítású, teljes felületében hőszigetelt tető alatt szintén kitűnő a védettség a nyári forróságtól. Ehhez nagyban hozzá tud járulni, ha minden tető- és erkélyablakot kívülről lehet árnyékolni, ennek hiányában ugyanis az erős nyári napsütés a nyílászárókon keresztül éppen azt fűtené fel, amit a hőszigetelés hűvösen tartana.
A stuttgarti épület hőszigetelését 2014-15 telén kivitelezték. Az építőanyag-rendszerben beépített, légtömör ragasztású fóliákkal, a minőségi kiegészítő kellékanyagokkal, a megbízható borítású szarufán felüli PIR hőszigetelő elemekkel még a viszontagságos időjárás ellenére is jól sikerült az építkezés.
Nyári mesék:
Napjaink bonyolult épületfizikai összefüggéseit az építtetők, de olykor még a kivitelezők sem értik tökéletesen. Emiatt szabad teret kapnak az elméleti leegyszerűsítések, alaptalan feltételezések vagy akár téves vélekedések. Az tény, hogy a jó téli hőszigetelés mindig jó hővédelmet jelent a nyári hőségben is. Nincs olyan hőszigetelő anyag, amely kiemelkedően vagy jobban védene a nyári túlmelegedéstől. Azonos hővezetési tényező és légtömör kivitelezés mellett minden hőszigetelő anyag hozzávetőlegesen azonosan viselkedik. A nyári hővédelem szempontjából sokkal fontosabb az ablakok árnyékolása.
Légtömör és szélálló:
A tetőszerkezetet a szél folyamatosan terheli szélnyomással és a váltakozó szívóhatással (lásd az ábrán). A hőszigetelés minősége és a tetőtér komfortja szempontjából ezért a szerkezet légtömör és szélálló kialakítása a döntő, mert csak így tudják teljes mértékben kibontakoztatni a teljes hatásukat a hőszigetelésbe bezárt gáz- vagy légpárnák.
A légtömörség a belülről kifelé irányuló légáramlás akadályozását jelenti. A légzáró réteg (párazárás) tömítetlensége esetén a helyiségek (a zuhanyból vagy a konyhából származó) nedves levegője bejut a tetőszerkezetbe, ami páralecsapódást és szerkezeti károsodást okozhat. A szélállóság ezzel szemben a külső szél hatására a tetőt érő légmozgásra vonatkozik. Ha a tető alsó szerkezetét nem ragasztják össze szélállóan, akkor erős szélben a hideg vagy (nyáron) forró levegő a tetőhéjalás alá és a hőszigetelésbe juthat, ami rontja a nyugvó levegőn alapuló hőszigetelés hatékonyságát.
A puren Plus PIR hőszigetelés katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a puren GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
puren Plus PIR hőszigetelés

Más, akár régi szálas anyagokkal tökéletesen kombinálható, páraáteresztő szarufa feletti PIR hőszigetelő rendszer. lambda 0,025/0,026 értékű tetőszigetelő rendszer páraáteresztő kialakításával elősegíti a kellemes beltéri klíma biztosítását és megelőzi az épületfizikai károkat. A puren® Plus nagyteljesítményű kemény PIR hőszigetelő habból készül, mindkét oldalon páraáteresztő különleges fátyolbevonattal, külső oldalán további öntapadó, páraáteresztő Diffucell® tetőfóliával. Alkalmazás típusa: DAD, építőanyag-besorolás: B2. Hőhídmentes, teljes felületű hőszigetelés, 80-100 mm lambda= 0,026, 120 – 220 mm, lambda= 025, szarufán kívüli beépítésre. Legnagyobb fokú hőszigetelő képesség az elérhető legkisebb anyagvastagsággal. Körbefutó nútféderes illesztéssel. Felül felkasírozott réteg: páraáteresztő Diffucell® alátétfólia, sd> 3 m, „ragasztó a ragasztóra” rendszerű önragasztó varrattal. Bármely szarufák közötti hőszigeteléssel párosítható (az épületfizikai követelmények figyelembe vételével). A vágást segítő nyomtatott raszterrel. Környezetvédelmi termékdeklarációval (EPD) rendelkező környezetkímélő termék.

Cég
Székhely: H-2045 Törökbálint, Tópark utca 3.
E-mail:
Web: www.puren.hu
Márton András
értékesítő +36 30 789 6389
   
A puren már négy évtizede meghatározó a PUR/PIR szerkezeti alapanyagok piacán. Az építőipar számára előállított termékek palettája – csak néhányat kiemelve – a lapos- és magas, valamint lejtéssel készített tetők, homlokzatok, mennyezeti hőszigetelés számára készült termékektől az olyan speciális termékekig terjed, mint például a zöldtetők, padlószigetelések, szigetelésvédők, vagy éppen a felújítandó tetők számára készült produktumok.
További hírek a Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  puren  PIR  poliuretán  tetőtér  szigetelés  puren  Plus  hőszigetelés  szarufák  felett  szarufák  között  párafékező  fólia  szarufán  kívül