Hogyan lehet elkerülni a problémákat a megfelelő talajszint alatti hőszigeteléssel?

A FIBRANxps megőrzi hőszigetelőképességét és ellenállását a magas terheléssel és a nedves környezettel szemben

Manapság már teljesen természetes szakmai vélemény, hogy az épületeket megfelelő módon hőszigetelni szükséges. Ezt, 2010 óta az épületek energiahatékonyságáról szóló direktíva szabályozza. Ennek ellenére az épületek talajszint alatti szigetelésének, illetve a hőhídmentes teljes szigetelés kiemelt gyakorlati fontosságáról gyakran megfeledkezünk.

A probléma

1. Hőhidak kialakulása

A talajszint alatti hőszigetelés hiányának, illetve a talajszint alatti folyamatos hőszigetelő réteg megszakításának következtében hőhidak alakulnak ki a pincefalon vagy a pince alapzatán, amely jelentős energiaveszteséghez és az építőanyagok károsodásához vezet.

2. Közvetlen egészségkárosodás, penészesedés

A hőhidas felületek hőmérséklete sokkal alacsonyabb, mint környezetüké így a beltéri meleg levegővel érintkezve páralecsapódás alakul ki, melynek következtében a falak belső oldala nedvessé válik. A beltéri meleg levegő és a nedves fal tökéletes környezet a közvetlen egészségkárosító tulajdonságokkal rendelkező gombák és penész számára.
A hőhidak és a penészesedés összefüggése a talajszigetelés hiányosságai miatt
A hőhidak és a penészesedés összefüggése a talajszigetelés hiányosságai miatt

A megoldás

Energiahatékony födémek és pincefalak építésénél kulcsfontosságú, hogy csak olyan hőszigetelő anyagokat használjunk, melyek hőszigetelőképességüket megőrizve rendelkeznek a magas terheléssel és a nedves környezettel szembeni tartós, hosszú távú ellenállást tanúsító minősítéssel.

A FIBRANxps termékek esetében pontosan erről van szó.

Hosszú távú vízbemerítés során sem vesz fel vizet és ezáltal egy rendkívül különleges hőszigetelő anyag.

Alapvetően két, nagyon fontos terméktulajdonságot kell ellenőrizzünk:
WL (T) – vízfelvétel merítés esetén, mely nem haladhatja meg a 0,7 tömegszázalékot és
WD (V) – vízfelvétel páradiffúzióval: 1 tömegszázalékos érték a legmegfelelőbb, még úgy is ha a hőszigetelés folyamatosan víz alatt áll. (pl.: magas talajvízszint esetén)

A fentiekben említett terméktulajdonságokon túl az extrém terheléses épületrészeken felhasznált hőszigetelő anyagok megfelelőségét Európai Műszaki Engedéllyel (ETA) is tanúsítani kell. Az alap szerkezeti elemeinek vízszigetelésen kívül történő szigetelése, illetve az alaplemez alatti hőszigetelés jó példái az extrém terheléses épületrészeknek. Az Európai Műszaki Engedély (ETA) megszerzéséhez számos mérést és elemzést kell elvégeztetni, hogy a termékek minősége és megfelelősége bizonyosságot nyerjen. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy az épületek és azok védelmét biztosító szigetelés tartóssága és minősége csak így biztosítható.
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal

Összefoglaló

A hőhidak egyharmada az épületek padlóin, a hiányos hőszigetelés miatt alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő hőszigeteléssel az épület energiafelhasználásának mintegy 33%-a megtakarítható. Az energiaveszteség mellett a hőszigeteletlen padlók és picefalak jelentősen alacsonyabb hőmérsékletű falfelületeikkel meghatározó mértékben csökkentik a komfortérzetet, hiszen a komfortérzetünkre leginkább ható hőérzet sokkal alacsonyabb. Harmadrészt a hőhidak előbb vagy utóbb, elkerülhetetlenül a pincefalak penészesedéséhez vezetnek. A penész bizonyítottan egészségre ártalmas tulajdonságokkal rendelkezik.

Tervezzünk okosan!


Ha a FIBRAN d.o.o. Magyarországon forgalmazott termékeinek adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképre. Ajánlatkérését vagy további kérdéseit elküldheti írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársának az alábbi gombok használatával.
 

A hírben szereplő termékek

FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 400-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 500-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps INCLINE lejtésképző extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések
10 termék

A 300-tól 700 kPa-ig terjedő nyomószilárdsággal rendelkező FIBRANxps hőszigetelő termékek, egy vagy két rétegben beépítve használhatóak a legnagyobb követelményeket támasztó, vízszigeteléssel védett, vagy nem védett szerkezetekben. Amennyiben a szakértő kivitelező gondosságával kerülnek beépítésre a Fibran szigetelőanyagok, hosszú távú és hatékony energiapajzsot alakítanak ki.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...