proidea.hu online termékinformációs katalógus

Hogyan lehet elkerülni a problémákat a megfelelő talajszint alatti hőszigeteléssel?


2018. november 12.

A FIBRANxps megőrzi hőszigetelőképességét és ellenállását a magas terheléssel és a nedves környezettel szemben

Manapság már teljesen természetes szakmai vélemény, hogy az épületeket megfelelő módon hőszigetelni szükséges. Ezt, 2010 óta az épületek energiahatékonyságáról szóló direktíva szabályozza. Ennek ellenére az épületek talajszint alatti szigetelésének, illetve a hőhídmentes teljes szigetelés kiemelt gyakorlati fontosságáról gyakran megfeledkezünk.

A probléma

1. Hőhidak kialakulása

A talajszint alatti hőszigetelés hiányának, illetve a talajszint alatti folyamatos hőszigetelő réteg megszakításának következtében hőhidak alakulnak ki a pincefalon vagy a pince alapzatán, amely jelentős energiaveszteséghez és az építőanyagok károsodásához vezet.

2. Közvetlen egészségkárosodás, penészesedés

A hőhidas felületek hőmérséklete sokkal alacsonyabb, mint környezetüké így a beltéri meleg levegővel érintkezve páralecsapódás alakul ki, melynek következtében a falak belső oldala nedvessé válik. A beltéri meleg levegő és a nedves fal tökéletes környezet a közvetlen egészségkárosító tulajdonságokkal rendelkező gombák és penész számára.
A hőhidak és a penészesedés összefüggése a talajszigetelés hiányosságai miatt
A megoldás

Energiahatékony födémek és pincefalak építésénél kulcsfontosságú, hogy csak olyan hőszigetelő anyagokat használjunk, melyek hőszigetelőképességüket megőrizve rendelkeznek a magas terheléssel és a nedves környezettel szembeni tartós, hosszú távú ellenállást tanúsító minősítéssel.

A FIBRANxps termékek esetében pontosan erről van szó.

Hosszú távú vízbemerítés során sem vesz fel vizet és ezáltal egy rendkívül különleges hőszigetelő anyag.

Alapvetően két, nagyon fontos terméktulajdonságot kell ellenőrizzünk:
WL (T) – vízfelvétel merítés esetén, mely nem haladhatja meg a 0,7 tömegszázalékot és
WD (V) – vízfelvétel páradiffúzióval: 1 tömegszázalékos érték a legmegfelelőbb, még úgy is ha a hőszigetelés folyamatosan víz alatt áll. (pl.: magas talajvízszint esetén)

A fentiekben említett terméktulajdonságokon túl az extrém terheléses épületrészeken felhasznált hőszigetelő anyagok megfelelőségét Európai Műszaki Engedéllyel (ETA) is tanúsítani kell. Az alap szerkezeti elemeinek vízszigetelésen kívül történő szigetelése, illetve az alaplemez alatti hőszigetelés jó példái az extrém terheléses épületrészeknek. Az Európai Műszaki Engedély (ETA) megszerzéséhez számos mérést és elemzést kell elvégeztetni, hogy a termékek minősége és megfelelősége bizonyosságot nyerjen. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy az épületek és azok védelmét biztosító szigetelés tartóssága és minősége csak így biztosítható.
Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal Talaszint alatti hőszigetelés FIBRANxps extrudált polisztirollal
Összefoglaló

A hőhidak egyharmada az épületek padlóin, a hiányos hőszigetelés miatt alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő hőszigeteléssel az épület energiafelhasználásának mintegy 33%-a megtakarítható. Az energiaveszteség mellett a hőszigeteletlen padlók és picefalak jelentősen alacsonyabb hőmérsékletű falfelületeikkel meghatározó mértékben csökkentik a komfortérzetet, hiszen a komfortérzetünkre leginkább ható hőérzet sokkal alacsonyabb. Harmadrészt a hőhidak előbb vagy utóbb, elkerülhetetlenül a pincefalak penészesedéséhez vezetnek. A penész bizonyítottan egészségre ártalmas tulajdonságokkal rendelkezik.

Tervezzünk okosan!


Ha a FIBRAN d.o.o. Magyarországon forgalmazott termékeinek adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképre. Ajánlatkérését vagy további kérdéseit elküldheti írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársának az alábbi gombok használatával.
 
 

Termék
Cég
Székhely: SI-8000 Novo mesto, Kocevarjeva ulica 1
E-mail:
Web: http://www.fibran.si/frontend/index.php?chlang=HU
Rőmer Krisztián
Értékesítés – Magyarország +36 70 703 6083
   
A FIBRAN Európa egyik legnagyobb extrudált polisztirol (XPS) gyártója, amelyik 20 mm-től 200 mm-ig terjedő vastagságban, egészen 1000 kPa nyomószilárdságig kínálja termékeit, lapos tetők, homlokzatok, padlók, felszín alatti szerkezetek szigetelésére, valamint belső szigetelésekhez. A FIBRAN termékek minőségét különböző független nemzetközi szervezetek mérési jelentései bizonyítják, az Európai Műszaki Engedély (ETA) pedig tanúsítja, hogy a FIBRAN XPS termékek 50 évig megőrzik a minősítésekben deklarált műszaki tulajdonságaikat.
Márkanevek: FIBRAN
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  FIBRAN  d  o  o  FIBRANxps  extrudált  polisztirol  hőszigetelés  hőhíd  talajszint  alatti  szigetelés  talajon  fekvő  födém  pincefal  hőszigetelése  WL(T)  WD(V)