proidea.hu online termékinformációs katalógus

Vízzáró betonszerkezetek kialakítása Sika WT technológiával


2019. április 10.

A víz belül és kívül tartására

Egy vízzáró szerkezet készítésénél, ha a realitásoktól elrugaszkodottan olyan megoldást választunk, amely porszáraz technológiát „ígér”, a végeredmény várhatóan az, hogy utólagos, helyi vízzárási megoldásokra kényszerülünk. Ez mindenképpen költséges és bizonytalan kimenetelű, ezért célszerű elsőre reális megoldást választani, elkerülve ezzel az utólagos vitákat. Vízzáró szerkezet nem azonos a vízhatlan szerkezettel. Vízzáró szerkezetnél mindig gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, ami egyébként szerves részét képezi az ilyen jellegű építményeknek, de ez nem a technológia, hanem az épület része.

A Sika WT technológia világszerte bizonyított. Hátránya, hogy mind a gyártásnál, mind a beépítésnél figyelmet igényel.

Világszerte elismerten, Ausztráliától Argentínáig alkalmazzák a WT családot, mely három nagy csoportból áll: a 100-as, 200-as és 300-as sorozat. A Sika WT termékcsalád többféle vízzárási technológiát foglal magába. A 100-as sorozat hidrofób, pórus blokkoló elven működik, a 200-as sorozat kristályosodó/utókristályosodó elven, a 300-as sorozat fejlesztése pedig napjainkban történik, "New technology".

Magyarországon a Sika WT-200P-as technológia a legelterjedtebb megoldás.

Sika WT-200-as sorozat működési elve:

Sika WT-200-as technológia
  • Kristályosodó elven zárja a kapillárisokat (öngyógyuló)
  • Speciális vegyi anyagok és mikroszilika keveréke
 
  • A kristályosodó vegyi komponensek a cement kötés során létrejövő szabad mésszel és egyéb hidrát termékekkel valamint a nedvességgel reagálnak
 
  • A létrejövő kristályszerkezet kitölti és blokkolja a kapillárisokat, kisméretű légzárványokat, és mikro repedéseket
  • Száraz környezetben a reakció leáll, melyet a nedvesség reaktivál
 
  • Magas teljesítményt nyújt állandó vízterhelés mellett
Víz kívül tartása:
A WT-200P a fenti technológiának köszönhetően kifejezetten jól alkalmazható a víz kívül tartására parkolóházak, erőművek, alagutak esetében. Az aluljáróknál a folyamatosan fejlődő járműforgalom a közlekedésbiztonság mellett napról-napra megkívánja az üzemeltetési biztonságot is. Mivel ezeken a felhasználási területeken a gazdaságos megépítés és üzemeltetés fontos szempont, a WT-200 igazán a legjobb szakmai megoldás.

Víz belül tartása:
A WT-200P kifejezetten jól alkalmazható víz belül tartására úszómedencék, víztározó szerkezetek, gátak, vízépítési szerkezetek esetében. Szennyvízkezelő berendezések esetében az agresszív közeggel való érintkezés miatt bizonyos korlátok mellett alkalmazható, ilyen esetben a Sika egyéb szakterületeinek bevonásával alakítható ki egy minden felhasználói igényt kielégítő megoldás csomag. Mivel elsőrendű kérdés a gazdaságos megépítés és üzemeltetés, a WT-200P mindenképpen a legjobb szakmai megoldás.

A gazdaságos üzemeltetés könnyen belátható példája az, hogy az esetleges, utólagosan megjelenő repedések (melléépítés, alá üregesedés) eltömítésénél nincsen feltétlen szükség költséges injektálásra. 0,4 mm-es repedésekig a rendszer "öngyógyuló képességgel" bír, azaz az ilyen méretű repedéseket eltömíti az élettartam során bármikor. Mint minden betonszerkezet esetében az utókezelés itt is kiemelt jelentőségű.

A Sika WT technológiáról bővebben az alábbi kiadványban olvashat.

Sika WT technológia


A Sika WT-200P betonadalékszer letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Sika Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 6.
Telefon: +36 1 371 2020
Fax: +36 1 371 2022
E-mail:
Web: http://hun.sika.com/
Boros Mihály
Építőmérnök - műszaki marketing vezető +36 30 692 9309
   
   
   
A Sika cég Magyarországon 1993 előtt információs és szervízirodaként működött, azt követően Korlátolt Felelősségű Társaságként. 1997 decemberéig a Sika Plastiment GmbH (Ausztria) leányvállalata, 1998. január 1-jétől a Sika AG tagjaként közvetlenül svájci leányvállalat. Széles termékskálájában megtalálhatók az adalékszerek, készhabarcsok, betonjavító anyagok, padlórendszerek, hídszigetelési rendszerek, korrózió elleni védőbevonatok, fugaszalagok, tetőszigetelési rendszerek, ipari ragasztó- és tömítőanyagok. A Sika különböző országokban működő vállalatai és leányvállalatai rendelkeznek az ISO 9001, illetve ISO 14001 szabványok szerinti minősítéssel.
Márkanevek: Sika, Schönox, Sikalastic, Sikagard, FastFix, SikaCeram
További hírek a Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok termékkategóriában
További hírek a Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Sika  WT  vízzáró  betonszerkezet  WT  technológia  WT-200  vízzárás