Mit tehetünk a falak nedvesedése ellen?

Mit tehetünk a falak nedvesedése ellen?

Könnyen kivitelezhető megoldás a talajnedvesség felszívódása ellen

A falak nedvesedése sokféle problémát idézhet elő az épület külső homlokzatán:

Téglafal károsodása
Téglafal károsodása
Téglafal károsodása
Vakolat károsodása
Vakolat károsodása
Vakolat károsodása
Teljes homlokzat károsodása
Teljes homlokzat károsodás
Teljes homlokzat károsodása
Sókivirágzás a falon
Sókivirágzás a falon
Sókivirágzás a falon

és az épületeken belül is:

Nedves, hideg környezet és penészesedés a falban
Nedves, hideg környezet és penészesedés a falban
Nedves, hideg környezet és penészesedés a falban

Mi okozza a problémát?

Az épület falában a nedvesség emelkedését, a víz áramlását az áteresztő falszerkezet teszi lehetővé. A víz a talajvízből jön és a kapilláris hatásnak köszönhetően a pórusokon keresztül emelkedik fel a falazatban. Más szóval, a falazat egyfajta kanócként működik. A víz magassága több tényezőtől függ, beleértve a pórusszerkezetet és -méretet és a víz párolgásának sebességét. Minél finomabbak a pórusok, annál magasabbra emelkedik a víz. Ez általában kb. 1,5 méter, de súlyosabb esetekben a nedvesség akár 2 méterig is emelkedhet. A talajvíz kis mennyiségű oldható sókat - kloridokat, nitrátokat és szulfátokat - is tartalmaz. Amikor a víz elpárolog, ezek a sók lerakódnak a felületen. Egyes sók vízzel érintkezve kitágulhatnak, ami a vakolat károsodását eredményezi.

Milyen lehetőségek vannak a falnedvesség megállítására?

Mechanikai vágás
Az ötlet lényege, hogy magában a szerkezetben egy áthatolhatatlan membránt helyeznek el, amely teljesen blokkolja az emelkedő nedvességet. A behatoló munka nagyon intenzív, amely veszélyeztetheti a szerkezet stabilitását.

Mechanikai vágás
Mechanikai vágás
Mechanikai vágás

Elektroozmotikus áramlás
Ha nagyon kis elektromos töltést "fecskendeznek" be az épület szerkezetének adott részébe, akkor a falnedvesség megállítása terén hatás érhető el. Azonban ennek a rendszernek a hatékonyságát gyakran megkérdőjelezik. Az alkalmazás meglehetősen bonyolult, az üzemeltetési költségek magasak és folyamatos karbantartást igényel a rendszer.

Porózus habarcs alkalmazása
A megoldás előnye, hogy a használatra kész porózus habarcs elősegíti a falazatban megtartott nedvesség párologtatását. A speciális szerek nagy póruseloszlást és diffúz kapilláris szerkezetet adnak a habarcsnak. A nagy pórusok biztosítják, hogy a víz elpárologjon, majd hagyják, hogy a sók nagyobb térben kristályosodjanak ki, ezzel elkerülve a veszélyes tágulási jelenséget a vakolatban és a falazatban.

Kémiai megoldások
Hosszú évek óta találkozhatunk azzal, hogy különböző típusú vegyi anyagokkal igyekeznek gátat vetni a falak nedvesedésének. Ezek a megoldások a számos előny mellett azonban több hátrányt is rejtenek. Egyes módszereknél a kezelt zárt területtől legalább 48 órán keresztül távol kell tartani az állatokat és az embereket, az alkalmazott anyag gyúlékony, a befecskendezéshez nyomás szükséges és végül, de nem utolsó sorban az eljárást csak speciális szakértelemmel rendelkezők végezhetik. Más kémiai megoldásnál a reagáláshoz szükséges a CO2 jelenléte. Vastagabb falakban az eljárás hatékonysága alacsonyabb, míg relatív alacsony a hatékonyság a nedvesség jelenlétében.

Kémiai megoldások
Kémiai megoldások
Kémiai megoldás

Kémiai kezelés természetes gravitáció segítségével
A módszer lényege, hogy a bejuttatott anyag a természetes gravitáció segítségével diffundál a szerkezet pórusain keresztül. A viszonylag alacsony költség mellett a folyamat nagyon hosszú, és az injekciós edények folyamatos utántöltést igényelnek. Amellett, hogy a rendszer hosszú ideig esztétikailag sem nyújt kellemes látványt, nagy a valószínűsége annak is, hogy nem tudunk elérni vele homogén injektálást. A megoldás hátránya továbbá az is, hogy a befecskendezett folyadék kb. 90 százaléka csak hordozó anyag, aminek a hatás érdekében el kell párolognia. A természetes gravitációs módszer mellett a kémiai kezelések közé sorolhatók az oldószer alapú rendszerek is, amelyek gyorsan kikeményednek, kevésbé hatékonyak a diffúziós folyamatban, különösen vastagabb falak esetében.

Kémiai kezelés természetes gravitációval
Kémiai kezelés természetes gravitációval
Kémiai kezelés természetes gravitációval

Milyen korszerű, hatékony lehetőség van egy lélegző fal kialakítására?

Létezik a kémiai kezeléseknek egy olyan formája, amellyel:

  • tartós hatást tudunk elérni?
  • rendkívül praktikus módon, speciális szakértelem nélkül is megoldhatjuk a feladatot?
  • nem veszélyeztetjük a szerkezet stabilitását?
  • nem jár együtt a magas üzemeltetési költség?
  • vastagabb falak esetén is hatékony védelmet biztosíthatunk?
  • a kezelés alatt nem szükséges az épületet elhagyni?
  • oldószermentes és nem gyúlékony anyagot juttatunk be a szerkezetbe?
  • nem szükséges az anyag bejuttatásához nyomás?
  • viszonylag homogén injektálás érhető el?

A SikaMur InjectoCream-100 egy nagyon magas koncentrációjú krémszerű készítmény, mely szárítja a falazatot és megakadályozza, illetve szabályozza a talajnedvesség további vertikális vándorlását.

A SikaMur szinte minden típusú falazat esetén alkalmazható. A krém befecskendezése egy kinyomó pisztoly segítségével, nagy nyomás nélkül is megtörténhet, alkalmazásához nincs szükség különösebb szakmai képzésre.

A SikaMur InjectoCream-100 vizes bázisú, nem maró hatású és nem gyúlékony, ezért az egészségre teljesen veszélytelen.

Tekintse meg az alábbi rövid bemutató filmet, és ismerje meg a kivitelező nélküli, azonnal befejezhető SikaMur InjectoCream-100 vízszigetelő rendszert részletesebben.

A hírben szereplő termékek
SikaMur InjectoCream-100 injektálható talajnedvesség elleni szigetelés
 
SikaMur InjectoCream-100 injektálható talajnedvesség elleni szigetelés

A SikaMur InjectoCream-100 egy új generációs talajnedvesség elleni szigetelő, vízzáró krém, 600 ml-es monoporciós kiszerelésben. Az anyagot egy kinyomó pisztoly segítségével kell a kifúrt lyukakba juttatni, nincs szükség speciális injektáló eszközre. Az egy munkafolyamattal beinjektált SikaMur-InjectoCream-100 felszívódik a nedves falban, és ott egy vízzáró réteget képezve megakadályozza a további nedvesség felszívódását.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Injektálható szigetelések
Injektálható szigetelések
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...