proidea.hu online termékinformációs katalógus

Sika lőttbeton rendszerek


2019. április 25.

Az M6-os autópálya alagútjainak építésénél a Sika lőttbeton technológiáját alkalmazták

Olyan különleges szerkezetek, amelyek egy alagútépítésben előfordulnak, kiemelt figyelmet követelnek meg. Magyarországon és a világban a Sika egyedülálló referenciákkal rendelkezik ezek megvalósításában. Az alagútépítés lőtt-, transzport-, és előregyártott betonjai nem nélkülözhetik a Sika termékeit.

Sika lőttbeton technológia

Technológia és koncepció lőttbetonra

Flexibilitási, gyorsasági és gazdasági okoknál fogva a lőttbeton fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, különösen az alagútépítésben.
A beton kiegészítő anyagok és adalékszerek új fejlesztései, a korszerű cementek és felhasználási módszerek olyan innovatív új eljárásokhoz vezetnek, amelyekkel a lőttbetont olyan nedves lőtt eljárással lehet gyártani, amely megfelel a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak is. Ez a lehetőség világszerte nincs még kihasználva, hiszen a lőttbetont leginkább az ideiglenes beton megtámasztásként használják, amely csak alacsony minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljen.

Sika lőttbeton technológia

Sika lőttbeton rendszer

A Sika az alagút építés során a vágathajtástól kezdve az elkészült útburkolat és belső héj felületkezeléseivel bezárólag a legmagasabb minőségben tudja biztosítani a megoldásokat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a Sika az alagút építésnél az első kapavágástól az utolsó simításokig rendelkezik anyagokkal.

A Sika a lőttbetonok terén a projektek során a legteljesebb nedves eljárású lőttbeton know-how-t fejlesztette ki, mely a felhasználási területek széles skáláját teszi lehetővé.

A lőttbeton követelményei: ökológia és gazdaságosság

A múltban történt sok komoly baleset azt mutatja, hogy az építkezések munkakörülményei különleges figyelmet igényelnek. A porképződést csökkenteni kell és a korrozív, toxikus vegyi anyagokkal való érintkezés kockázatát minimalizálni kell. A nedves eljárás során a porterhelés sokkal alacsonyabb, mint a száraz eljárású lőttbeton esetében. Az alacsony pH-értékű nem mérgező, alkáli mentes kötésgyorsítók csökkentik az emberi és környezeti kockázatokat a kezelés, a tárolás és a használat során. A keletkező permet nem tartalmaz korrozív aerosolokat, így elkerülhető a bőr-, nyálkahártya- és szemkárosodás.

Betonlövés

A lövési kapacitás az a fő tényező, amely befolyásolja a nedves lövési eljárás gazdaságosságát. Alkalmazástól függően akár 30 m³/órát is el lehet érni. Ahhoz, hogy minél magasabb mennyiséget érjünk el, fontos megtalálni a lőttbeton legoptimálisabb összetételét, rétegvastagságát és jól kell megválasztani a kötésgyorsító típusát és mennyiségét is. A friss betonnak könnyen pumpálhatónak kell lennie. Speciális adalékszerek segítenek megelőzni a keverék szétosztályozódását és csökkenteni a pumpa nyomását.

A visszahullás mennyisége döntő költségtényező. Ráadásul a visszahullott anyag felrakodása, szállítása és lerakodása, valamint a visszahullásból adódó többlet anyagfelhasználás mind többletköltséget jelentenek. A visszahullást befolyásoló paraméterek:
 • rétegvastagság
 • hálós vasalás
 • a talaj állapota
 • lövési távolság és szög
 • a levegő mennyisége és nyomása
 • tapadási tulajdonságok
 • korai szilárdság
 • száltípus
 • száltartalom
 • lövési folyamat
A lőttbeton követelményei: minőség és teljesítmény

Korai szilárdság
Ez előfeltétele a fej fölötti lövésnek, különösen magas előrehaladási teljesítmény esetén, ha nagy rétegvastagságot alkalmaznak vagy a vízbehatolási pontok lövése esetén. A szilárdság fejlődés menete az első néhány percben erősen befolyásolja a porképződést és a visszahullást.

Végső szilárdság
Minél alacsonyabb a keverék víz-cement tényezője, annál kisebb a cementkő porozitása. Ennek előnyös hatása van a beton legtöbb tulajdonságára, különösen a nyomószilárdságra.

Tartósság, vízzáróság
A tartósság magas vízzáróságot is jelent. A kevesebb maradó kapilláris alapvetően lényeges a magasabb vízzárósság szempontjából és a helyesen megválasztott, alacsony víz-cement tényezővel és helyes kötésidővel érhető el.

A Sika lőttbeton rendszer tagjai:
 • Lőttbeton adalékszerek esetében a Sika ViscoCrete SC, kötésgyorsításhoz a Sigunit termékcsalád és szintetikus mikro (Sika Fibermesh) és makro szálak (Sika Enduro, Sika FibeForce)
 • Belső héj és betonburkolathoz Sika ViscoCrete család
 • Formaleválasztáshoz Sika Separol
 • Utókezeléshez Sika NB és Sika Antisol termékcsaládok
 • Szigeteléshez a Sika PVC alagútszigetelő termékcsaládjai alkalmazhatók, amelyre egyedülállóan 120 éves élettartamot vállal a Sika
 • Bevonatok, tűzvédelem Sika Wallcoat rendszerek, Sika MonoTop rendszer
 • Tömítésekhez SikaFlex anyagok
 


Sika lőttbeton technológia az M6-os autópálya alagútjaiban

A Sika nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az alagutak építésénél, például a svájci Gothard-alagútban a teljes technológia a Sika fővállalkozásában valósult meg. A világon egyedülálló módon itt a kitermelt kővel kellett megoldani a betonos munkákat. Ezeket a nemzetközi tapasztalatokat ültették át a hazai környezetbe.

A 2008-2009 közötti 2 évben - ez igen gyors kivitelezési időnek számít - az M6-os autópályán épülő 8 db alagútban is Sika termékek kerültek beépítésre. Az alagutak építésénél az alábbi anyagokat használták fel:
 • A lőttbetonok készítéséhez több, mint 660 tonna speciális, kifejezetten lőttbetonok kivitelezésére kifejlesztett SikaViscoCrete SC-305 kombinált adalékszert
 • Belső héjhoz és az útburkolathoz további 500 tonna Sika ViscoCrete 1050 folyósító és Sika LPS A-94 légbuborékképző adalékszer került beépítésre
 • A betont egy Sika saját fejlesztésű PM 500-as betonlövő géppel lőtték fel
M6-os autópálya alagút útburkolat készítés

A Sika lőttbeton technológiájával kapcsolatos további információkért kattintson az alábbi kiadványokra:

Sika lőttbeton rendszerek   Sika technológiák bányászathoz és alagút építéshez


A lőttbeton adalékszerek letölthető műszaki adatlapjait a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Sika Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 6.
Telefon: +36 1 371 2020
Fax: +36 1 371 2022
E-mail:
Web: http://hun.sika.com/
Boros Mihály
Építőmérnök - műszaki marketing vezető +36 30 692 9309
   
   
   
A Sika cég Magyarországon 1993 előtt információs és szervízirodaként működött, azt követően Korlátolt Felelősségű Társaságként. 1997 decemberéig a Sika Plastiment GmbH (Ausztria) leányvállalata, 1998. január 1-jétől a Sika AG tagjaként közvetlenül svájci leányvállalat. Széles termékskálájában megtalálhatók az adalékszerek, készhabarcsok, betonjavító anyagok, padlórendszerek, hídszigetelési rendszerek, korrózió elleni védőbevonatok, fugaszalagok, tetőszigetelési rendszerek, ipari ragasztó- és tömítőanyagok. A Sika különböző országokban működő vállalatai és leányvállalatai rendelkeznek az ISO 9001, illetve ISO 14001 szabványok szerinti minősítéssel.
Márkanevek: Sika, Schönox, Sikalastic, Sikagard, FastFix, SikaCeram
További hírek a Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok termékkategóriában
További hírek a Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Sika  lőttbeton  beton  lövés  M6  autópálya  beton  adalékszer  alagút  Sika  ViscoCrete  SC  Sigunit  Sika  Fibermesh  Sika  Enduro  Sika  FibeForce  Sika  Separol  Sika  NB  Sika  Antisol  SikaFlex