Sika lőttbeton rendszerek

Az M6-os autópálya alagútjainak építésénél a Sika lőttbeton technológiáját alkalmazták

Sika lőttbeton technológia
Sika lőttbeton technológia


Technológia és koncepció lőttbetonra

Flexibilitási, gyorsasági és gazdasági okoknál fogva a lőttbeton fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, különösen az alagútépítésben.
A beton kiegészítő anyagok és adalékszerek új fejlesztései, a korszerű cementek és felhasználási módszerek olyan innovatív új eljárásokhoz vezetnek, amelyekkel a lőttbetont olyan nedves lőtt eljárással lehet gyártani, amely megfelel a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak is. Ez a lehetőség világszerte nincs még kihasználva, hiszen a lőttbetont leginkább az ideiglenes beton megtámasztásként használják, amely csak alacsony minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljen.

Sika lőttbeton technológia
Sika lőttbeton technológia


Sika lőttbeton rendszer

A Sika az alagút építés során a vágathajtástól kezdve az elkészült útburkolat és belső héj felületkezeléseivel bezárólag a legmagasabb minőségben tudja biztosítani a megoldásokat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a Sika az alagút építésnél az első kapavágástól az utolsó simításokig rendelkezik anyagokkal.

A Sika a lőttbetonok terén a projektek során a legteljesebb nedves eljárású lőttbeton know-how-t fejlesztette ki, mely a felhasználási területek széles skáláját teszi lehetővé.

A lőttbeton követelményei: ökológia és gazdaságosság

A múltban történt sok komoly baleset azt mutatja, hogy az építkezések munkakörülményei különleges figyelmet igényelnek. A porképződést csökkenteni kell és a korrozív, toxikus vegyi anyagokkal való érintkezés kockázatát minimalizálni kell. A nedves eljárás során a porterhelés sokkal alacsonyabb, mint a száraz eljárású lőttbeton esetében. Az alacsony pH-értékű nem mérgező, alkáli mentes kötésgyorsítók csökkentik az emberi és környezeti kockázatokat a kezelés, a tárolás és a használat során. A keletkező permet nem tartalmaz korrozív aerosolokat, így elkerülhető a bőr-, nyálkahártya- és szemkárosodás.

Betonlövés
Betonlövés


A lövési kapacitás az a fő tényező, amely befolyásolja a nedves lövési eljárás gazdaságosságát. Alkalmazástól függően akár 30 m³/órát is el lehet érni. Ahhoz, hogy minél magasabb mennyiséget érjünk el, fontos megtalálni a lőttbeton legoptimálisabb összetételét, rétegvastagságát és jól kell megválasztani a kötésgyorsító típusát és mennyiségét is. A friss betonnak könnyen pumpálhatónak kell lennie. Speciális adalékszerek segítenek megelőzni a keverék szétosztályozódását és csökkenteni a pumpa nyomását.

A visszahullás mennyisége döntő költségtényező. Ráadásul a visszahullott anyag felrakodása, szállítása és lerakodása, valamint a visszahullásból adódó többlet anyagfelhasználás mind többletköltséget jelentenek. A visszahullást befolyásoló paraméterek:
 • rétegvastagság
 • hálós vasalás
 • a talaj állapota
 • lövési távolság és szög
 • a levegő mennyisége és nyomása
 • tapadási tulajdonságok
 • korai szilárdság
 • száltípus
 • száltartalom
 • lövési folyamat
A lőttbeton követelményei: minőség és teljesítmény

Korai szilárdság
Ez előfeltétele a fej fölötti lövésnek, különösen magas előrehaladási teljesítmény esetén, ha nagy rétegvastagságot alkalmaznak vagy a vízbehatolási pontok lövése esetén. A szilárdság fejlődés menete az első néhány percben erősen befolyásolja a porképződést és a visszahullást.

Végső szilárdság
Minél alacsonyabb a keverék víz-cement tényezője, annál kisebb a cementkő porozitása. Ennek előnyös hatása van a beton legtöbb tulajdonságára, különösen a nyomószilárdságra.

Tartósság, vízzáróság
A tartósság magas vízzáróságot is jelent. A kevesebb maradó kapilláris alapvetően lényeges a magasabb vízzárósság szempontjából és a helyesen megválasztott, alacsony víz-cement tényezővel és helyes kötésidővel érhető el.

A Sika lőttbeton rendszer tagjai:
 • Lőttbeton adalékszerek esetében a Sika ViscoCrete SC, kötésgyorsításhoz a Sigunit termékcsalád és szintetikus mikro (Sika Fibermesh) és makro szálak (Sika Enduro, Sika FibeForce)
 • Belső héj és betonburkolathoz Sika ViscoCrete család
 • Formaleválasztáshoz Sika Separol
 • Utókezeléshez Sika NB és Sika Antisol termékcsaládok
 • Szigeteléshez a Sika PVC alagútszigetelő termékcsaládjai alkalmazhatók, amelyre egyedülállóan 120 éves élettartamot vállal a Sika
 • Bevonatok, tűzvédelem Sika Wallcoat rendszerek, Sika MonoTop rendszer
 • Tömítésekhez SikaFlex anyagok
 


Sika lőttbeton technológia az M6-os autópálya alagútjaiban

A Sika nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az alagutak építésénél, például a svájci Gothard-alagútban a teljes technológia a Sika fővállalkozásában valósult meg. A világon egyedülálló módon itt a kitermelt kővel kellett megoldani a betonos munkákat. Ezeket a nemzetközi tapasztalatokat ültették át a hazai környezetbe.

A 2008-2009 közötti 2 évben - ez igen gyors kivitelezési időnek számít - az M6-os autópályán épülő 8 db alagútban is Sika termékek kerültek beépítésre. Az alagutak építésénél az alábbi anyagokat használták fel:
 • A lőttbetonok készítéséhez több, mint 660 tonna speciális, kifejezetten lőttbetonok kivitelezésére kifejlesztett SikaViscoCrete SC-305 kombinált adalékszert
 • Belső héjhoz és az útburkolathoz további 500 tonna Sika ViscoCrete 1050 folyósító és Sika LPS A-94 légbuborékképző adalékszer került beépítésre
 • A betont egy Sika saját fejlesztésű PM 500-as betonlövő géppel lőtték fel
M6-os autópálya alagút útburkolat készítés
M6-os autópálya alagút útburkolat készítés


A Sika lőttbeton technológiájával kapcsolatos további információkért kattintson az alábbi kiadványokra:

Sika lőttbeton rendszerek
Sika lőttbeton rendszerek
 
Sika technológiák bányászathoz és alagút építéshez
Sika technológiák bányászathoz és alagút építéshez

A hírben szereplő termékek

 
Sika adalékszerek lőttbeton technológiához
3 termék

Folyósítók, kötésgyorsítók, és kötéskésleltetők.

3 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...