A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés homlokzati alkalmazási típusai

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés homlokzati alkalmazási típusai

A ROCKWOOL kőzetgyapot hő- és hangszigetelésként, valamint tűzgátló anyagként is alkalmazható

Melyek a kőzetgyapot homlokzati szigetelések felhasználási típusai? Mit jelent a szerelt homlokzati hőszigetelés? Mely ROCKWOOL termékek ajánlottak vakolható homlokzatokra és melyek szerelt burkolatok mögé, vagy kéthéjú szerkezetekbe?

Vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek

Ajánlott termékek: FRONTROCK Super vagy FRONTROCK S

Jellemzők: Ma a kőzetgyapotos rendszerek összes komponense nem éghető, tehát megakadályozzák a homlokzati tűzterjedést. Kiváló páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek.

Nincs értelmezhető hőmozgásuk, ami a homlokzatszínezés tekintetében szabad kezet ad a tervezőnek.

Alkalmazhatóságuk széleskörű az alapfelületek tekintetében:

  • betonon
  • pórusbetonon
  • égetett kerámia falazóelemeken
  • szárazépítő lemezeken is alkalmazható

A kőzetgyapot lemezek felhelyezéséhez ragasztásos és mechanikai rögzítést kell alkalmazni. A cél az, hogy a lemezek felületének legalább 40%-a ragasztott legyen, de a peremek mentén a ragasztásnak folytonosnak kell lennie.

Szerelt homlokzatburkolati rendszer hőszigetelése

Ajánlott termékek: Airrock ND és Fixrock, vagy Fixrock FB1

Jellemzők: Irodaházak, színvonalas középületek közkedvelt homlokzatképzési formája a szerelt, hátul szellőztetett légréteges szerkezet. A burkolat anyaga igen széles skálán mozog, a mázas kerámiától a fémlemezig, a műanyag tábláktól a kőlapig. Ezek feladata a külső mechanikai hatások, meteorológiai terhek felvétele (szél, ultraibolya sugárzás, csapóeső stb.).

Ezek mögött egy alul-felül nyitott légréteg található, amelyben a levegő a kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik. E mögött van a teherhordó szerkezetre szerelt hőszigetelés.

Mivel a kőzetgyapot nyílt szálszerkezetű és ebben a szerkezetben áramló levegővel találkozik, nem célszerű kis testsűrűségű terméket választani, hanem csak olyat, amit a gyártók maguk is szellőztetett homlokzat szigeteléséhez ajánlanak.

Az ásványgyapotok ugyanis csak akkor tudnak jól hőszigetelni, ha a bennük található levegő nyugalomban van, nem áramlik. Ha a hőszigetelés külső felülete áramló levegővel érintkezik, az a hőszigetelő hatást komolyan megzavarhatja („laza kötésű pulóver”-effektus), mivel az áramló levegő behatolhat a szálak közé.

A kőzetgyapot homlokzatszigetelő lemezek rögzítése ritkábban ragasztással, általában dübelezéssel történik. A ROCKWOOL Fixrock márkanevű homlokzatszigetelő lemezét úgy fejlesztették ki, hogy a rögzítéséhez lemezenként 2 dübel is elégséges.

A legigényesebb megoldás a külső oldalukon kasírozott ásványgyapot lemezek alkalmazása. Legcélszerűbb az üvegfátyol kasírozás, mivel a párát átereszti, viszont a hőszigetelés nem érintkezik közvetlenül az áramló levegővel. Különösen alkalmas a fekete üvegfátyol, mivel így az ásványgyapot lemez még a burkoló elemek nyitott hézagos rögzítése esetén is láthatatlan marad.

Valamennyi nedvesség az átszellőztetett légréteg segítségével vízpermet formájában mindenképpen jut a burkolat mögé, így különösen fontos, hogy az ásványgyapot lemez teljes keresztmetszetében hidrofób, azaz víztaszító legyen.

A hátul szellőztetett légréteges homlokzatok kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a kürtőhatás következtében az átszellőztetett légrésben felfelé áramló levegő egy esetleges épülettűz esetén igen komoly szerepet játszhat, ezért a kialakításnál a rendszerengedélyekben foglaltak betartása kiemelten fontos.

Kéthéjú falszerkezetek hőszigetelése

Ajánlott termékek: Fixrock vagy Fixrock FB1

Jellemzők: A falszerkezet lényege, hogy a belső teherhordó falra hőszigetelést építenek, eléje pedig egy külső, nem teherhordó burkolati fal kerül. A külső burkolat mögött esetenként függőleges légréteget is szoktak hagyni.

A kéthéjú, hőszigetelt falszerkezetek kialakításakor az alábbiakat célszerű betartani: 

  • a burkolati fal és a teherhordó fal közötti távolság alap esetben nem lehet több mint 150 mm
  • a burkolati falat burkolathorgokkal a teherhordó falhoz kell rögzíteni
  • az alaptestet úgy kell elkészíteni, hogy az nemcsak a teherhordó, hanem a burkolati falnak is megfelelő alátámasztást biztosítson
  • a burkolati falat teljes hosszában alá kell támasztani, ahol ez nem lehetséges, ott falazattartó konzolt kell alkalmazni
  • a burkolati falba alul vízelvezető nyílásokat kell építeni

A légréteges kéthéjú falak jellemzői: A burkolati fal vastagságának legalább 90 mm vastagnak kell lennie. A külső burkolat legfeljebb 20 m magas lehet, de legalább 6 m-ként függőleges megtámasztást kell biztosítani. Legfeljebb két teljes épületszint esetén külön megtámasztás nélkül legfeljebb 4 m magas oromfal építhető. A légrés vastagsága nem lehet kevesebb, mint 40 mm.

Légréteg nélküli kéthéjú falak jellemzői: A burkolati fal vastagságának legalább 115 mm vastagnak kell lennie. A külső burkolat legfeljebb 20 m magas lehet, de legalább 6 m-enként függőleges megtámasztást kell biztosítani. Legfeljebb két teljes épületszint esetén külön megtámasztás nélkül legfeljebb 4 m magas oromfal építhető.

A hírben szereplő termékek
Frontrock S egyrétegű (homogén) vakolható homlokzati hőszigetelő lemez
 
Frontrock S egyrétegű (homogén) vakolható homlokzati hőszigetelő lemez

Egyrétegű (homogén) vakolható homlokzati hőszigetelő lemez. A Frontrock S lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzatának nem éghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Frontrock Super kétrétegű (inhomogén) vakolható homlokzati hőszigetelő lemez
 
Frontrock Super kétrétegű (inhomogén) vakolható homlokzati hőszigetelő lemez

A Frontrock Super lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzatának neméghető, páraáteresztő hő-, és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és tűzállósági fokozatú épületnél korlátozás nélkül beépíthető. A Frontrock Super rögzítése részleges felületű felragasztás és dübelezés egyidejű alkalmazásával történik. Ásványgyapothoz ajánlott ragasztó- és ágyazóhabarccsal és minősített dübelekkel együtt használható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Fixrock homlokzati hőszigetelő lemez
 
Fixrock homlokzati hőszigetelő lemez

A Fixrock lemezek kedvezően alkalmazhatók szerelt homlokzatburkolatos, hátul szellőztetett légréteges falszerkezetek hőszigeteléseként még akkor is, ha a burkolóelemek közötti hézagok nyitottak. Felhasználható szellőztetett légréteggel nem rendelkező falszerkezetekben – dísztégla burkolatos szerkezetekben – is. Alkalmazása előnyös a könnyű szerkezetes épületek homlokzati acél falkazettáiban. Olyan szerkezetekben történő felhasználása ajánlott, ahol a hőszigetelés közvetlenül érintkezik külső, áramló levegővel.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Fixrock FB1 homlokzati hőszigetelő lemez
 
Fixrock FB1 homlokzati hőszigetelő lemez

A Fixrock FB1 (Fleece, Black, 1sided, egyoldali fekete üvegfátyol kasírozású termék) lemezek kedvezően alkalmazhatók szerelt homlokzatburkolatos, hátul szellőztetett légréteges falszerkezetek hőszigeteléseként még akkor is, ha a burkolóelemek közötti hézagok nyitottak. Szerelt, hátul szellőztetett légréteges és légréteg nélküli falszerkezetekbe.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Airrock ND hő- és hangszigetelő lemez
 
Airrock ND hő- és hangszigetelő lemez

Az Airrock ND (ND = Normal Density, normál testsűrűség) lemezek felhasználása elsősorban a magasabb akusztikai követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak akusztikai hangszigetelő betéteként ajánlott. Eredményesen alkalmazható zárt (nem perforált) álmennyezetek felső síkjára helyezve hang- és hőszigetelésként. Javasolt a használata olyan szerkezetekben is, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel találkozik.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...