Különleges alkalmazásban is felhasználták a RAVATHERM XPS hőszigetelést a Duna Arénában

A pezsgőmedence tórusz formáját jól formázható, könnyen megmunkálható, teherbíró és időtálló anyagból alakították ki

Egy korábbi cikkből kiderül, hogy a Duna Aréna mely épületrészeit hőszigetelték RAVATHERM XPS-sel. Ezúttal az kerül középpontba, hogy ezt a hőszigetelést milyen más, különleges és egyedi módon lehet alkalmazni.

A Duna Arénában az edzőmedence mellett elhelyezkedő 24 méter kerületű pezsgőmedence tórusz formáját RAVATHERM XPS-ből alakították ki. Ezt a nem mindennapi formájú medencét és azt borító örvénylő mintát a MOME Design tervezői álmodták meg. A kivitelezés során azonban olyan kérdések merültek fel, mint például milyen anyagból lehet ezt a formát a legprecízebben elkészíteni, amely teherbíró, felülete bevonható, könnyen formázható? Ekkor vették fel a kapcsolatot a RAVATHERM Hungary Kft.-vel és a Jafer Kft.-vel is, akik már hosszú ideje foglalkoznak a zártcellás polisztirolhab megmunkálásával.
A RAVATHERM XPS-t nemcsak hőszigetelésre, de dekorációs és művészeti célokra is szívesen felhasználják az alkotók, mivel jól formázható, könnyen, kevés eszközzel megmunkálható, ugyanakkor teherbíró, időtálló és nem amortizálódik. A Jafer Kft. ügyvezető igazgatója, Fogarassy János elmondása szerint "nagyon pontosan kellett dolgozni, a forma kialakítása során folyamatosan mérték a vágást, hiszen a tóruszt borító mozaikok mintájának folyamatosnak kellett lennie, nem történhetett pontatlanságból adódó elmozdulás."
A hőszigetelésre került betonréteg fölé fehér színű ragasztóval helyezték el az üvegmozaikokat, a kivitelező Duoflex-Pool Kft. ügyvezető igazgatójának, Hajduk Márta elmondása szerint összesen 158.436, 1,5 x 1,5 cm-es darabot.

A tórusz forma - mely több irányba hajlik - burkolása nem egyszerű feladat, nem a szokásos vízszintes burkolást alkalmazták, hanem soronként függőlegesen tették fel a mozaikokat. Külön kihívás volt az első és utolsó sor találkozása, hiszen a mozaik burkolást nem gépek végzik és csak az utolsó egy méteres szakaszon lehetett pontosan kiszámolni a minta találkozását. Így az utolsó szakaszt át kellett tervezni, mert a valóság felülírta a matematikát.

A műhelymunka közel két hónapot vett igénybe, a burkolási munka másfél hónapig tartott.

A medence a sportolás utáni levezetésre, izomlazításra szolgál.
Az üvegmozaik örvénymedence építését az alábbi videó mutatja be:

A RAVATHERM XPS hőszigetelés letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelés RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés	RAVATHERM XPS 300 ST hőszigetelés RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS hőszigetelés
5 termék

A kék színű RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezek lehetővé teszik az olyan különleges igénybevételű épületrészek hőszigetelését, mint az épületlábazatok, lapostetők, pincefalak, ipari padlók, homlokzatok. Az XPS (extrudált polisztirolhab) egy olyan homogén, zártcellás anyagszerkezetű hőszigetelés, mely kiváló hőszigetelő képessége mellett vízálló, sőt nagy nyomószilárdságának köszönhetően ellenáll az állandó, több tonnás fizikai terhelésnek is.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Üvegburkolatok
Üvegburkolatok
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...