proidea.hu online termékinformációs katalógus

Különleges alkalmazásban is felhasználták a RAVATHERM XPS hőszigetelést a Duna Arénában


2017. szeptember 21.

A pezsgőmedence tórusz formáját jól formázható, könnyen megmunkálható, teherbíró és időtálló anyagból alakították ki

Egy korábbi cikkből kiderül, hogy a Duna Aréna mely épületrészeit hőszigetelték RAVATHERM XPS-sel. Ezúttal az kerül középpontba, hogy ezt a hőszigetelést milyen más, különleges és egyedi módon lehet alkalmazni.

A Duna Arénában az edzőmedence mellett elhelyezkedő 24 méter kerületű pezsgőmedence tórusz formáját RAVATHERM XPS-ből alakították ki. Ezt a nem mindennapi formájú medencét és azt borító örvénylő mintát a MOME Design tervezői álmodták meg. A kivitelezés során azonban olyan kérdések merültek fel, mint például milyen anyagból lehet ezt a formát a legprecízebben elkészíteni, amely teherbíró, felülete bevonható, könnyen formázható? Ekkor vették fel a kapcsolatot a RAVATHERM Hungary Kft.-vel és a Jafer Kft.-vel is, akik már hosszú ideje foglalkoznak a zártcellás polisztirolhab megmunkálásával.
A RAVATHERM XPS-t nemcsak hőszigetelésre, de dekorációs és művészeti célokra is szívesen felhasználják az alkotók, mivel jól formázható, könnyen, kevés eszközzel megmunkálható, ugyanakkor teherbíró, időtálló és nem amortizálódik. A Jafer Kft. ügyvezető igazgatója, Fogarassy János elmondása szerint "nagyon pontosan kellett dolgozni, a forma kialakítása során folyamatosan mérték a vágást, hiszen a tóruszt borító mozaikok mintájának folyamatosnak kellett lennie, nem történhetett pontatlanságból adódó elmozdulás."
A hőszigetelésre került betonréteg fölé fehér színű ragasztóval helyezték el az üvegmozaikokat, a kivitelező Duoflex-Pool Kft. ügyvezető igazgatójának, Hajduk Márta elmondása szerint összesen 158.436, 1,5 x 1,5 cm-es darabot.

A tórusz forma - mely több irányba hajlik - burkolása nem egyszerű feladat, nem a szokásos vízszintes burkolást alkalmazták, hanem soronként függőlegesen tették fel a mozaikokat. Külön kihívás volt az első és utolsó sor találkozása, hiszen a mozaik burkolást nem gépek végzik és csak az utolsó egy méteres szakaszon lehetett pontosan kiszámolni a minta találkozását. Így az utolsó szakaszt át kellett tervezni, mert a valóság felülírta a matematikát.

A műhelymunka közel két hónapot vett igénybe, a burkolási munka másfél hónapig tartott.

A medence a sportolás utáni levezetésre, izomlazításra szolgál.
Az üvegmozaik örvénymedence építését az alábbi videó mutatja be:


A RAVATHERM XPS hőszigetelés letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
Kulcsszavak:  RAVATHERM  XPS  hőszigetelés  zártcellás  polisztirohab  Duna  Aréna  Dagály  Úszóaréna  2017  FINA  Úszó  Világbajnokság  pezsgőmedence  örvénymedence  tórusz  üvegmozaik