RAVATHERM XPS hőszigetelés a Dagály Úszóaréna épületében

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés ellenáll a nedvességnek, a nagy igénybevételnek és mechanikai védelmet nyújt

A nyári Vizes Világbajnokság központi épületét, amelyet mostanra Duna Arénának kereszteltek, 2017. február 21-én adták át. A komplexum vasbeton födémes lapostetői és talajjal érintkező szerkezetei RAVATHERM XPS 300 SL hőszigeteléssel készültek.
A kivitelezői adatok szerint az épület Magyarország jelenleg futó legnagyobb sportberuházása, az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság hídnyi és 2 lánchídnyi acélt építettek be. Alapterülete 28.000 m² és 50 m magas - körülbelül 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú. Az alapozás alkalmával 120.000 m³ föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 m mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja.
Az Úszóaréna két létesítményből áll, egy kb. 6000 fő befogadóképességű alapépületből és egy ideiglenes létesítményből, mely a 2017-es FINA Úszó Világbajnokságra épült.

Az épület megvalósításakor a környezettudatosság és fenntarthatóság fontos tényező volt, ezt mutatja, hogy az épület nagy részét a rendezvény után visszabontják, az építőanyagokat pedig újrahasznosítják.

A Duna Aréna főépületének vasbeton födémű lapostetőjébe két rétegben összesen 24 cm vastagságú RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigetelést építettek be, ezen kívül a föld alatti épületrészek külső hőszigetelése, valamint a beltéri medencék kialakítása során is használtak fel a hőszigetelésből.

A 300 kPa nyomószilárdságú RAVATHERM XPS kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bír, emellett több generáción át ellenáll a nedvességnek és a nagy igénybevételnek, mechanikai védelmet nyújt és véd a napsugárzás ellen is.

Az uszodakomplexum bejárati fogadócsarnoka feletti födém egyben a felette lévő szint bejárati terasza, ami ugyancsak nagy igénybevételnek van kitéve, el kell bírnia a mindenkori közönségforgalmat. A terasz alatt fűtött tér található, így az előírásoknak megfelelően gondoskodni kellett a megfelelő hővédelemről is, ezért a tervezők itt szintén a fordított rétegrendű lapostető kialakítást választották, mert ez a rétegrend biztosítja az ilyen összetett igénybevételű tetők megfelelő működését.
A vasbeton födémszerkezet és lejtésképzés hőtároló kapacitása nagy, a fölé kerülő vízszigetelés a meleg oldalra beépítve nem okoz páralecsapódási problémát a szerkezetben.

A hőszigetelés gondoskodik a kellően nagy hővezetési ellenállásról - 24 cm RAVATHERM XPS esetén ez 6,80 m²K/W, ami mezőben, a vonalmenti hőhidak figyelembe vétele nélkül 0,14 W/m²K alatti U értek eléréséhez elegendő - és mechanikai védelmet is nyújt a vízszigetelésnek.

A beépítés során a kivitelezők a két réteg hőszigetelés esetén javasolt vízterelő fóliát szakszerűen, a hőszigetelés és a beton járófelület zúzalékágyazata közé építették be. A hőszigetelés teherbírása megfelelő ahhoz, hogy a terasz karbantartására használt gépek szabadon mozoghassanak a felületén, azaz sem a seprés, sem a téli hóeltakarítás és csúszásmentesítés nem okoz problémát az épület üzemeltetőjének.
A cég számára nagy öröm, hogy a RAVATHERM XPS termékekel hozzájárulhatott az Úszó Világbajnokság fő helyszínéül szolgáló épület termikus burkának létrehozásához és ezzel együtt egy környezetbarát épületkomplexum kialakításához.

Forrás: market.hu, fina-budapest2017.com, ravatherm.com

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Frissült
 
RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. Kiválóan alkalmas lapostetők, talajjal érintkező szerkezetek, pincefalak és padlók hőszigetelésére. A kék színű RAVATHERM XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...