proidea.hu online termékinformációs katalógus

RAVATHERM XPS hőszigetelés a Dagály Úszóaréna épületében


2017. április 26.

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés ellenáll a nedvességnek, a nagy igénybevételnek és mechanikai védelmet nyújt

A nyári Vizes Világbajnokság központi épületét, amelyet mostanra Duna Arénának kereszteltek, 2017. február 21-én adták át. A komplexum vasbeton födémes lapostetői és talajjal érintkező szerkezetei RAVATHERM XPS 300 SL hőszigeteléssel készültek.
A kivitelezői adatok szerint az épület Magyarország jelenleg futó legnagyobb sportberuházása, az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság hídnyi és 2 lánchídnyi acélt építettek be. Alapterülete 28.000 m² és 50 m magas - körülbelül 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú. Az alapozás alkalmával 120.000 m³ föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 m mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja.
Az Úszóaréna két létesítményből áll, egy kb. 6000 fő befogadóképességű alapépületből és egy ideiglenes létesítményből, mely a 2017-es FINA Úszó Világbajnokságra épült.

Az épület megvalósításakor a környezettudatosság és fenntarthatóság fontos tényező volt, ezt mutatja, hogy az épület nagy részét a rendezvény után visszabontják, az építőanyagokat pedig újrahasznosítják.

A Duna Aréna főépületének vasbeton födémű lapostetőjébe két rétegben összesen 24 cm vastagságú RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigetelést építettek be, ezen kívül a föld alatti épületrészek külső hőszigetelése, valamint a beltéri medencék kialakítása során is használtak fel a hőszigetelésből.

A 300 kPa nyomószilárdságú RAVATHERM XPS kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bír, emellett több generáción át ellenáll a nedvességnek és a nagy igénybevételnek, mechanikai védelmet nyújt és véd a napsugárzás ellen is.

Az uszodakomplexum bejárati fogadócsarnoka feletti födém egyben a felette lévő szint bejárati terasza, ami ugyancsak nagy igénybevételnek van kitéve, el kell bírnia a mindenkori közönségforgalmat. A terasz alatt fűtött tér található, így az előírásoknak megfelelően gondoskodni kellett a megfelelő hővédelemről is, ezért a tervezők itt szintén a fordított rétegrendű lapostető kialakítást választották, mert ez a rétegrend biztosítja az ilyen összetett igénybevételű tetők megfelelő működését.
A vasbeton födémszerkezet és lejtésképzés hőtároló kapacitása nagy, a fölé kerülő vízszigetelés a meleg oldalra beépítve nem okoz páralecsapódási problémát a szerkezetben.

A hőszigetelés gondoskodik a kellően nagy hővezetési ellenállásról - 24 cm RAVATHERM XPS esetén ez 6,80 m²K/W, ami mezőben, a vonalmenti hőhidak figyelembe vétele nélkül 0,14 W/m²K alatti U értek eléréséhez elegendő - és mechanikai védelmet is nyújt a vízszigetelésnek.

A beépítés során a kivitelezők a két réteg hőszigetelés esetén javasolt vízterelő fóliát szakszerűen, a hőszigetelés és a beton járófelület zúzalékágyazata közé építették be. A hőszigetelés teherbírása megfelelő ahhoz, hogy a terasz karbantartására használt gépek szabadon mozoghassanak a felületén, azaz sem a seprés, sem a téli hóeltakarítás és csúszásmentesítés nem okoz problémát az épület üzemeltetőjének.
A cég számára nagy öröm, hogy a RAVATHERM XPS termékekel hozzájárulhatott az Úszó Világbajnokság fő helyszínéül szolgáló épület termikus burkának létrehozásához és ezzel együtt egy környezetbarát épületkomplexum kialakításához.

Forrás: market.hu, fina-budapest2017.com, ravatherm.com

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  RAVATHERM  2017  FINA  Úszó  Világbajnokság  Duna  Aréna  Dagály  Úszóaréna  vasbeton  födém  fordított  rétegrendű  lapostető  hőszigetelés  RAVATHERM  XPS  300  SL  zártcellás  polisztirohab