RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelést kapott a Szegedi Dóm előlépcső födéme és oldalfala

Fontos szempont volt, hogy a hőszigetelő lemezek nagy nyomószilárdsággal rendelkezzenek és képesek legyenek ellenállni a terhelésnek

Amikor a Szegedi Dómról hallunk, akkor az azt körülvevő tér is megjelenik képzeletünkben. Nem véletlen, hiszen a Fogadalmi templom és a Dóm tér szorosan összeforr egymással, a két világháború közötti időszak legszebb építészeti alkotásai és a város legemblematikusabb együttese. Az 1879-es árvíz után Szeged elöljárói megfogadták, hogy az árvíztől való megmenekülésért építenek egy templomot. A fogadalmi templom néven ismert épületet Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján építették, neoromán stílusban, a párizsi Sacré Coeur-székesegyház mintájára. Az építés viszonylag későn, 1913-ban kezdődött és az első világháború miatt egy időre megszakadt. Így az építkezés a végső simításokkal együtt 1926-ban fejeződött be, és 1930-ban szentelték fel a templomot. A szegedi fogadalmi templom Magyarország negyedik legnagyobb székesegyháza, melynek monumentalitását még jobban kiemeli a Rerrich Béla tervei alapján épült Dóm tér, amelyről szintén elmondható egy "leg", méghozzá az, hogy Európa egyik legnagyobb mozgó szabadtéri színpadát alakítják itt ki minden nyáron.

A Szegedi Dóm rekonstrukciója 2014-ben kezdődött el, kétmilliárd forintos uniós forrásból valósult meg. A felújítás során a templom és környezete külső és belső sérüléseit javították ki, illetve kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítottak ki.
A templom egyes részei és a tér alatti építmények új hőszigetelő réteget kaptak, melynek tervezése során fontos szempont volt, hogy a hőszigetelő lemezek nagy nyomószilárdsággal rendelkezzenek, és képesek legyenek ellenállni a használat során adódó gyalogos forgalmi és gépjármű terhelésnek.
Éppen ezért esett a választás a RAVATHERM XPS 500 SL termékre. RAVATHERM XPS hőszigetelést kapott az előlépcső födéme és oldalfala is, amelyen keresztül lehet bejutni az altemplom fogadó részébe és a szabadtéri színpad kiszolgáló egységébe is.
A zártcellás szerkezetnek nagy jelentősége volt a mélyépítésnél, mert 3-4 méter mélyen történt a lemezek elhelyezése. Mivel a hőszigetelő lemez elsődleges alkalmazási területe itt a pinceoldalfalak hővédelmére irányult, így fontos szempont volt az is, hogy vízálló anyag kerüljön a falak külső oldalára. A hőszigetelés természetesen betölti másodlagos funkcióját is, védelmet nyújtva a vízszigetelő rétegnek a mechanikai sérülésekkel szemben.
A RAVATHERM XPS 500 SL hőszigeteléssel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés

A zárt cellaszerkezetű RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított tetők és padlószerkezetek hőszigetelésére. A RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. A kék színű RAVATHERM XPS 500 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...