Penetron Admix alkalmazása stadionoknál

A debreceni Nagyerdei Stadion levegőben vezetett járda betonszerkezete Penetron Admix adalékszerrel készült

Vasbeton hídszerkezetek és légköri hatásoknak kitett vasbeton szerkezetek fokozott korróziós hatásoknak vannak kitéve. Előbb utóbb megjelennek a barnás foltok a betonszerkezet felületén, ahol a legszélső vasalás van (kengyelek), később maga a vasalás is, és aztán a fő vasbetétek is láthatóvá válnak a szerkezeten. A vízelvezetési hibák és az elektromos áram jelenléte nagyon fel tudja gyorsítani ezeket a korróziós folyamatokat. Még az előregyártott vasbeton szerkezetek esetében is kialakul a korrózió a jobb betonminőség és tömörítés ellenére.

Ezért nagyon jó döntés volt a nagyerdei stadion statikus tervezője, Dezső Zsigmond, részéről, hogy előírta a fokozott korrózióvédelem szempontjából cementmodifikáló anyag alkalmazását a levegőben vezetett járda vasbeton szerkezeteihez.
Az anyagában korrózióvédő beton szerencsésebb megoldás, mint a bevonati rendszerek, amelyek ráadásul még a beton szerkezetszerű megjelenést is eltüntetik.
A korróziós folyamatokat jelentősen befolyásolja a beton vízáteresztő képességének csökkentése. Ez nagy szilárdságú betonokkal biztosítható, aminek az előállítása helyszíni monolit szerkezetek esetében a repedésmentességet is figyelembe véve komoly technológiai nehézségeket okoz.

A debreceni Nagyerdei Stadion levegőben vezetett járda betonszerkezete C35/45-XC4-XF3-XK1(H)-16-F5 jelű betonból Penetron Admix adalékszerrel készült. A Penetron Admix adalékszer fokozza a beton vegyszerállóságát ASTM C267-77, védi a betonacélokat a korróziós hatásokkal szemben, javítja a beton fagyás- és olvadásállóságát, jégtelenítési vegyszerállóságát ASTM C672-76, növeli vízzáróságát miközben megtartja légáteresztő képességét. Tekintettel arra, hogy a Penetron Admix nem tömíti el a beton pórusait, csak átszövi azokat, a betonba bejutó víz mozgását megakadályozza és a vizesedés megszűnése (jelen esetben a savas eső) után a betont kiszárítja, ami rendkívül előnyös a betonacél korrózió elleni védekezésben, mivel a víz jelenléte a korrózió kialakulásának egyik feltétele. A tömörebb beton öntisztuló képessége is fontos a látszóbeton megjelenés szempontjából, amit szintén segít a Penetron Admix alkalmazása. A frissbetont krémessé teszi, ami segít a szép, homogén felületi megjelenés kialakításában.
A hasonló létesítmények későbbi karbantartási költségeinek csökkentésére további lehetőség lehetne a lelátók vasbeton szerkezeteinek betonjában is kihasználni a Penetron Admix korrózió elleni védelmi képességeit.
Debreceni Nagyerdei Stadion
A brazíliai világbajnokság stadionépítései a kristályosodó Penetron termékekkel
Ha a közelmúlt rangos sporteseményeire gondolunk, mint a korábbi dél-afrikai labdarugó világbajnokság, vagy a sochi téli olimpia, láthatjuk, mennyire jól vizsgáztak a Penetronnal készített betonszerkezetű sportarénák, csarnokok.

Az ikonikus Green Point Stadion Fokvárosban, ahol a lelátók betonszerkezetei készültek Penetron Admix adalékkal

Plácido Aderaldo Castelo Stadion, Fortaleza, Ceará

Pernambuco Stadion, Recife, Pernambuco
Plácido Aderaldo Castelo Stadion, Fortaleza, Ceará
Az idei, brazíliai világbajnokság hatalmas sajtóvisszhangot kapott a világban. Az eseményre épített, vagy felújított stadionok nagy számában Penetron termékekkel oldották meg a szerkezetek korróziós védelmét, illetve víznyomás elleni szigeteltségét.

A Brazília északkeleti részén található Plácido Aderaldo Castelo (közismert nevén "Castelão") Stadion eredetileg 1973-ban épült, de a FIFA előírásainak betartása érdekében kibővítették, így immár több mint 67000 néző befogadására képes. A megújult létesítményben 6 mérkőzést játszottak a 2014-es FIFA labdarúgó világbajnokságon, többek között az egyik negyeddöntőt.
A Castelão felújítása során kiemelt szempont volt a fenntartható és környezetbarát építési eljárások alkalmazása. Ennek keretében például törekedtek arra, hogy a régi stadion lehető legtöbb részét (többek között a fém tetőszerkezetet, a kibontott betont, a régi székeket) újrahasznosítsák. A zöld technológiák jegyében a beruházók a Penetron Admixet választották a betonlemez klór és víz bejutása elleni védelmére, mivel az épület közel fekszik az óceánhoz. A bővítés során keletkező munkahézagokat Penebar SW-55 munkahézag szalaggal szigetelték le. A Penetron rendszerrel összesen 60.000 m²-nyi betonfelületet kezeltek sikeresen.

Pernambuco Stadion, Recife, Pernambuco
A Brazília északnyugati részén található Pernambuco Stadion egy vadonatúj létesítmény, ahol 5 mérkőzést rendeztek a 2014-es világbajnokság során.

A teljes beruházási projekt magába foglalja a 46000 férőhelyes stadion, majd a későbbiekben egy egyetemváros, egy fedett aréna, egy szálloda, egy konferenciaközpont, valamint kereskedelmi és lakóépületek építését.
A kivitelezők Penetron Admix adalékszert alkalmaztak a résfalak impregnálására és a stadion különböző szintjein található betonlemezek tartósságának növelésére.

Fonte Nova Stadion, Salvador, Bahia

Grêmio Stadion, Porto Alegre, Rio Grande do Sul

Mineirâo Stadion, Belo Horizonte, Minas Gerais
Fonte Nova Stadion, Salvador, Bahia
A Fonte Nova Stadion egy teljesen új létesítmény, melyet 2013-ban építettek kifejezetten a 2014-es FIFA világbajnokságra. A létesítményben 6 mérkőzést, többek között egy nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt játszottak.

A német és brazil építészek együttműködésében tervezett 50000 fős, fedett lelátójú, koncertek megrendezésére is alkalmas stadiont egy nemzetközi konzorcium építette. A beton tartóssága és védelme érdekében a kivitelezők Penetron Admix adalékszert használtak az alap és az alsó tárolómedencék betonjának védelmére. A munkahézagokat Penebar SW-55 szalaggal tömítették.

Grêmio Stadion, Porto Alegre, Rio Grande do Sul
A Grêmio Stadion (más néven Grêmio Aréna) az egyik legmodernebb sportlétesítmény Dél-Amerikában.

A 2012 decemberében átadott, több mint 60000 fős stadion főként labdarúgó mérkőzések helyszínéül szolgál, és a FIFA világbajnokságon összesen 5 mérkőzésnek, köztük egy nyolcaddöntőnek adott otthont.
Az önhordó szerkezetű épületben a szerkezetet megtámasztó vasbeton-rámpa tartósságát Penetron Admix adalékszerrel fokozták.

Mineirâo Stadion, Belo Horizonte, Minas Gerais
A Brazília délkeleti részén található Mineirâo Stadion az ország egyik leghíresebb stadionja. Az eredetileg 1965-ben átadott, majd a 2013-as FIFA Konföderációs Kupára felújított létesítmény 6 világbajnoki mérkőzésnek, köztük egy nyolcaddöntőnek és egy elődöntőnek adott otthont a 2014-es VB során. A tervek szerint a 2016-os nyári olimpiai játékok során is itt rendeznek majd néhány labdarúgó-mérkőzést.

A felújítás során a komplexum befogadóképessége 64000 főre nőtt, valamint megújult a tetőszerkezet, a teljes infrastruktúra és egy futball-múzeum is helyet kapott az épületben.
A rekonstrukció keretében teljesen felújították a lelátót, melynek során 15000 m² betonfelületet Penetron Admix-szel kezeltek a szerkezet épségének megőrzése és impregnálása érdekében.

Kleber Andrade Stadion, Cariacica, Espirito Santo

Corinthians Aréna végleges látványterve
Kleber Andrade Stadion, Cariacica, Espirito Santo
A hivatalos nevén Estadual Kleber Andrade Stadion Brazília délkeleti részén található. Az 1983-ban épült létesítmény a közelmúltban történt felújítást követően immár 22000 néző befogadására alkalmas. A labdarúgó-pályán kívül az épület egy nyolcsávos atlétikai pályával, egy edzőteremmel, egy elsősegélynyújtó hellyel, fizikoterápiás részleggel, konferenciatermekkel, valamint multimédiás helyiségekkel, irodákkal, továbbá egy kávézóval és parkolókkal is bővült.

A Estadual Kleber Andrade Stadion edzőtáboroknak ad majd helyet a 2016-os riói olimpiára történő felkészülés során.
A felújítás során többféle Penetron terméket ( Penetron, Penetron Admix, Penecrete Mortar és Penebar SW-55) használtak a beton tartósságának fokozására és impregnálására.

Corinthians Aréna, Sao Paulo
Az első osztályú sao paoloi Corinthians Paulista csapatnak otthont adó Corinthians Aréna egyike Brazília legnagyobb magán sportlétesítményeinek. A több mint 48000 néző befogadására alkalmas stadiont 19800 ülőhellyel bővítették a FIFA VB idejére.
A stadionban rendezték a világbajnokság nyitómérkőzését, majd öt további meccset, köztük egy elődöntőt is.
A generálkivitelező - a Penetron Brasil Ltd a vállalattal szorosan együttműködve - a vízelvezető betonelemek és az alap védelmére Penetron Admix adalékszert használt.

Az Amerikai Betonipari Intézet (ACI) által a kémiai beton adalékszerekről készített legutóbbi jelentése szerint a kristályos adalékszerek tekinthetők az egyetlen valódi PRAH impregnáló adalékszernek, vagyis hidrosztatikus körülmények között alkalmazható, vízáteresztő képességet megszüntető adalékszernek.
Az elmúlt évtizedektől, a hazai és a nemzetközi építőipar legfontosabb szereplői rohamosan bővülő mennyiségben használják a harmadik generációs kristályos adalékszert, a Penetron Admix-ot, amely teljes körű szigeteltséget és korróziós betonvédelmet nyújt számtalan hotel, szennyvíztisztító, atomerőmű, irodaház, múzeum, mélygarázs, gyógyfürdő, sportlétesítmény, iskola, stb esetében.
A Penetron Admix betonadalékszerrel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Chem-Beton 2000 Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...