Penetron Admix adalékszer alkalmazása nagy hidrosztatikai nyomásnak kitett szerkezeteknél

A legutóbbi Penetron PRAH projektek

A Penetron víznyomás elleni szigeteltséget biztosító technológiája 4 évtizede elsöprő sikerrel bizonyítja tudását számos nagy hidrosztatikai nyomással járó alkalmazásban. Erre néhány példa:
South Cobb alagút, liftállomás

Ez a szerkezet egy 64,5 méter mély akna, amely az amerikai Georgia államban lévő Cobb megye több mint 97 000 folyóméter hosszúságú csatornahálózatának szennyvizét emeli át. A rendkívüli mélység és a különleges konstrukció (száraz aknába épített nedves akna) miatt a tervezés során kiemelt figyelmet kellett fordítani a beton vízáteresztő képességének radikális csökkentésére, nehogy a szennyvíz átszivárogjon a nedves aknából a karbantartási célokat szolgáló száraz térbe.
A 64,5 méter mélyen jelentkező talajvíznyomás és a töredezett, zúzott, heterogén kavicságy komoly kihívást jelentett vízszigetelési szempontból. A projekthez Penetron Admix® adalékszer használatát írták elő; a munkák során több mint 15 000 m³ beton kezelését és impregnálását végezték el sikeresen.
 
 
Tower Street víztározó

A Virginia állambeli Harrisonburg városában lévő 30 millió literes beton víztartállyal egy föld alatti szivárgó betonbéléses víztározót váltottak ki. A Crom Corporation által épített új tartálynál már a Penetron technológiával gondoskodtak a vízáteresztés csökkentéséről.
A tartály építése során a lőttbeton szerkezetekhez kifejlesztett Penetron Admix® Enhanced Shotcrete (PAES) segítségével gondoskodtak a betonhéjba ágyazott betonacél védelméről és a 21 méter magas szerkezet szivárgásának megakadályozásáról.
A Penetron Admix® magas hidrosztatikai nyomás mellett is hatékonyan szigeteli a vasbeton szerkezetet, így a harrisonburgi rendszer esetében is sikeresen megakadályozta a víz szivárgását.
National Road Bikeway alagút helyreállítása

A több mint 100 éves National Road Bikeway alagút épségét szivárgások és sérülések veszélyeztették. Az 1902-ben vékony kavicságyra, meglehetősen talajvizes, porózus palás agyagba épült szerkezet helyreállítása során ezért a fő cél az volt, hogy megállítsák a víz beszivárgását és az ebből eredő eljegesedést és károsodásokat.
Még a szakemberek elvárásait is felülmúlta, hogy a Penetron technológiával milyen hatékonyan sikerült csökkenteni a magas hidrosztatikai nyomásnak kitett, friss lőttbeton-burkolat vízáteresztő képességét.
A kezeléssel teljes mértékben kiküszöbölték a jegesedést és a víz beszivárgását.
 
 
Szingapúr, Changi Repülőtér, 3. terminál

A Changi repülőtér több mint egy légközlekedési központ: Szingapúr számára ez a létesítmény a nemzeti büszkeség szimbóluma és a magas szolgáltatási színvonal abszolút mércéje. A modern építészeti megoldásokat felvonultató 3. terminál számos innovatív utasforgalmi létesítménnyel rendelkezik. A kivitelezés során a Penetron® habarcs és Penecrete Mortar™ felhasználásán kívül 140 000 m³ betont kezeltek Penetron Admix® adalékszerrel.
Gardens by the Bay növénybemutató park, Marina Bay, Szingapúr

Ez a különleges vízparti kert egy időjárástól függetlenül látogatható oktató és szórakoztató központ, egy építészeti mestermű, egy kertészeti attrakció és egy hely, ahol első kézből megtapasztalható a fenntartható energiára épülő technológia. A nagyméretű, hűtött üvegházakban gyakorlatilag bármilyen éghajlati feltételek megteremthetők a különleges virágok és növények számára.
A projekt során jelentős vízszigetelési kihívásokkal kellett szembenézni, mivel a létesítmény egy lecsapolt földterületen, közvetlenül az óceán partján épült. Az alapokba és a falakba 18 300 m³ Penetron Admix®-szal kezelt betont öntöttek; a munkahézagokat Penebar™ SW-55-tel szigetelték, a hegyi falaknál pedig Peneseal Pro® anyagot használtak.
 
 
Corredor Duarte alagút, Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság legújabb alagútja, a Corredor Duarte gyors összeköttetést biztosít Santo Domingo és az ország nyugati része között. A körülbelül 1200 m hosszú alagút jelentős szerepet tölt be a főváros krónikus forgalmi zsúfoltságának enyhítésében.
Az alagút építése során rögtön az alagútfúró pajzs mögött vékony lőttbeton réteget vittek fel a környező kőzetekre, ezzel kialakítottak egy természetes teherviselő réteget, és minimalizálták a környező kőzetrétegek torzulását. A lőttbeton falak vízáteresztő képességének csökkentésére Penetron Admix® adalékszert alkalmaztak. A munkahézagokat Penebar™ SW-55-tel szigetelték. A munkák során összesen 45 tonna Penetron Admix®-ot és 2300 méter Penebar™ SW-55-öt használtak fel.
Chennai Nemzetközi Repülőtér, India

A megnövekedett forgalmi igények miatt bővítésre és korszerűsítésre szoruló Chennai Nemzetközi Repülőtér fejlesztése során kibővítették a nemzetközi terminált, egy új terminált építettek a belföldi utasforgalom számára, és egy többszintes parkolóházzal, valamint egy kifutópályával bővítették az immár évi 16 milliós kapacitású repteret.
A létesítmény az ingadozó vízállású Bengáli öböl szomszédságában helyezkedik el, ahol a vízszint nyáron - 10 méter, a monszun évszakában viszont -3 méteren áll.
Emiatt minden betonszerkezetnél kiemelt figyelmet kellett fordítani az alapos vízszigetelésre és a 10 méter mélyen álló alapok munkahézagaira. A sávalapokban és a határoló falakban összesen 125 tonna Penetron Admix®-et használtak fel, míg a betonhézagokba összesen 15 000 méter Penebar™ SW-45 duzzadó szalagot helyeztek el a vízszivárgás megakadályozására.
 
A Penetron Admix betonadalékszerrel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Chem-Beton 2000 Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kapcsolódó hírek

Szerkezetek vízáteresztő képességét csökkentő betonadalékszerek csoportosítása hatékonyságuk alapján
PRAN és PRAH, avagy miben más a Penetron?
Szerkezetek vízáteresztő képességét csökkentő betonadalékszerek csoportosítása hatékonyságuk alapján

Kategóriák

Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...