proidea.hu online termékinformációs katalógus

Penetron Admix adalékszer alkalmazása nagy hidrosztatikai nyomásnak kitett szerkezeteknél


2013. augusztus 27.

A legutóbbi Penetron PRAH projektek

A Penetron víznyomás elleni szigeteltséget biztosító technológiája 4 évtizede elsöprő sikerrel bizonyítja tudását számos nagy hidrosztatikai nyomással járó alkalmazásban. Erre néhány példa:
South Cobb alagút, liftállomás

Ez a szerkezet egy 64,5 méter mély akna, amely az amerikai Georgia államban lévő Cobb megye több mint 97 000 folyóméter hosszúságú csatornahálózatának szennyvizét emeli át. A rendkívüli mélység és a különleges konstrukció (száraz aknába épített nedves akna) miatt a tervezés során kiemelt figyelmet kellett fordítani a beton vízáteresztő képességének radikális csökkentésére, nehogy a szennyvíz átszivárogjon a nedves aknából a karbantartási célokat szolgáló száraz térbe.
A 64,5 méter mélyen jelentkező talajvíznyomás és a töredezett, zúzott, heterogén kavicságy komoly kihívást jelentett vízszigetelési szempontból. A projekthez Penetron Admix® adalékszer használatát írták elő; a munkák során több mint 15 000 m³ beton kezelését és impregnálását végezték el sikeresen.
 
 
Tower Street víztározó

A Virginia állambeli Harrisonburg városában lévő 30 millió literes beton víztartállyal egy föld alatti szivárgó betonbéléses víztározót váltottak ki. A Crom Corporation által épített új tartálynál már a Penetron technológiával gondoskodtak a vízáteresztés csökkentéséről.
A tartály építése során a lőttbeton szerkezetekhez kifejlesztett Penetron Admix® Enhanced Shotcrete (PAES) segítségével gondoskodtak a betonhéjba ágyazott betonacél védelméről és a 21 méter magas szerkezet szivárgásának megakadályozásáról.
A Penetron Admix® magas hidrosztatikai nyomás mellett is hatékonyan szigeteli a vasbeton szerkezetet, így a harrisonburgi rendszer esetében is sikeresen megakadályozta a víz szivárgását.
National Road Bikeway alagút helyreállítása

A több mint 100 éves National Road Bikeway alagút épségét szivárgások és sérülések veszélyeztették. Az 1902-ben vékony kavicságyra, meglehetősen talajvizes, porózus palás agyagba épült szerkezet helyreállítása során ezért a fő cél az volt, hogy megállítsák a víz beszivárgását és az ebből eredő eljegesedést és károsodásokat.
Még a szakemberek elvárásait is felülmúlta, hogy a Penetron technológiával milyen hatékonyan sikerült csökkenteni a magas hidrosztatikai nyomásnak kitett, friss lőttbeton-burkolat vízáteresztő képességét.
A kezeléssel teljes mértékben kiküszöbölték a jegesedést és a víz beszivárgását.
 
 
Szingapúr, Changi Repülőtér, 3. terminál

A Changi repülőtér több mint egy légközlekedési központ: Szingapúr számára ez a létesítmény a nemzeti büszkeség szimbóluma és a magas szolgáltatási színvonal abszolút mércéje. A modern építészeti megoldásokat felvonultató 3. terminál számos innovatív utasforgalmi létesítménnyel rendelkezik. A kivitelezés során a Penetron® habarcs és Penecrete Mortar™ felhasználásán kívül 140 000 m³ betont kezeltek Penetron Admix® adalékszerrel.
Gardens by the Bay növénybemutató park, Marina Bay, Szingapúr

Ez a különleges vízparti kert egy időjárástól függetlenül látogatható oktató és szórakoztató központ, egy építészeti mestermű, egy kertészeti attrakció és egy hely, ahol első kézből megtapasztalható a fenntartható energiára épülő technológia. A nagyméretű, hűtött üvegházakban gyakorlatilag bármilyen éghajlati feltételek megteremthetők a különleges virágok és növények számára.
A projekt során jelentős vízszigetelési kihívásokkal kellett szembenézni, mivel a létesítmény egy lecsapolt földterületen, közvetlenül az óceán partján épült. Az alapokba és a falakba 18 300 m³ Penetron Admix®-szal kezelt betont öntöttek; a munkahézagokat Penebar™ SW-55-tel szigetelték, a hegyi falaknál pedig Peneseal Pro® anyagot használtak.
 
 
Corredor Duarte alagút, Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság legújabb alagútja, a Corredor Duarte gyors összeköttetést biztosít Santo Domingo és az ország nyugati része között. A körülbelül 1200 m hosszú alagút jelentős szerepet tölt be a főváros krónikus forgalmi zsúfoltságának enyhítésében.
Az alagút építése során rögtön az alagútfúró pajzs mögött vékony lőttbeton réteget vittek fel a környező kőzetekre, ezzel kialakítottak egy természetes teherviselő réteget, és minimalizálták a környező kőzetrétegek torzulását. A lőttbeton falak vízáteresztő képességének csökkentésére Penetron Admix® adalékszert alkalmaztak. A munkahézagokat Penebar™ SW-55-tel szigetelték. A munkák során összesen 45 tonna Penetron Admix®-ot és 2300 méter Penebar™ SW-55-öt használtak fel.
Chennai Nemzetközi Repülőtér, India

A megnövekedett forgalmi igények miatt bővítésre és korszerűsítésre szoruló Chennai Nemzetközi Repülőtér fejlesztése során kibővítették a nemzetközi terminált, egy új terminált építettek a belföldi utasforgalom számára, és egy többszintes parkolóházzal, valamint egy kifutópályával bővítették az immár évi 16 milliós kapacitású repteret.
A létesítmény az ingadozó vízállású Bengáli öböl szomszédságában helyezkedik el, ahol a vízszint nyáron - 10 méter, a monszun évszakában viszont -3 méteren áll.
Emiatt minden betonszerkezetnél kiemelt figyelmet kellett fordítani az alapos vízszigetelésre és a 10 méter mélyen álló alapok munkahézagaira. A sávalapokban és a határoló falakban összesen 125 tonna Penetron Admix®-et használtak fel, míg a betonhézagokba összesen 15 000 méter Penebar™ SW-45 duzzadó szalagot helyeztek el a vízszivárgás megakadályozására.
 

A Penetron Admix betonadalékszerrel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Chem-Beton 2000 Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8628 Nagycsepely, Dózsa Gy. u. 2.
Telefon: +36 30 700 8522
Fax: +36 84 367 594
E-mail:
Web: www.penetron.hu
   
   
   
   
   
Márkanevek: Penetron
Hír
Szerkezetek vízáteresztő képességét csökkentő betonadalékszerek csoportosítása hatékonyságuk alapján
2013.08.16    
További hírek a Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok termékkategóriában
További hírek a Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Penetron  Admix  PRAH  adalékszer  betonadalék  betonadalékszer  Chem-Beton