Penetron Admix adalék hatása a korrozív környezetben lévő betonok élettartamára

A Penetron Admix akár 60 évvel meghosszabbítja a korrózió megjelenésének időpontját

A betontervezők számára kezdetben a mechanikai igénybevétellel kapcsolatos ellenállóság jelentette a legnagyobb kihívást, de az elmúlt évektől az építészek, a statikusok, az állami intézmények és a tulajdonosok számára is egyre fontosabb szemponttá lép elő a tartósság. A betonipari szakemberek világszerte egyetértenek abban, hogy az alacsonyabb áteresztőképességű beton egyben tartósabb is.

A tartósság eléréséhez azonban nem elegendő az optimális víz/cement tényező, a megfelelő nyomószilárdság, a több cement vagy légpórusképző alkalmazása. A korrozív környezetben felhasznált beton tartósságához alacsony áteresztő képesség, kis zsugorodás, aktív repedéstömítés és az agresszív vegyi igénybevétellel szembeni védelem szükséges. A Penetron Admix lehetővé teszi ezeknek a tulajdonságoknak az elérését, és a legfrissebb vizsgálatok szerint a kritikus környezetben alkalmazott számos betonfajta (például CEM II /B-P, CEM II / B-S és CEM III/A) esetében akár 60 évvel meghosszabbítja a korrózió megjelenésének időpontját.

Ezek az eredmények összhangban állnak a 212.R3-10 ACI (Amerikai Beton Intézet) jelentéssel, amely megállapítja, hogy a kristályos adalékszerek tekinthetők a legjobb PRAH anyagoknak (hidrosztatikai nyomásnak kitett szerkezetekben alkalmazott, vízáteresztő képességet csökkentő adalékszereknek), és fokozzák a beton élettartamát.

A statisztikák szerint világszerte a teljes betonmennyiség mindössze 5-10%-a igényel impregnálást, a tartósság azonban minden betonszerkezetnél követelmény, így a beton tartósságát növelő, 3. generációs Penetron Admix adalékszer minden beton esetén hatékony megoldást nyújt. Ráadásul a konkurens impregnáló termékek nagy része (pl. membrános megoldások) nem képes megfelelő választ adni a tartóssági kérdésekre.
A Penetron Admix tartóssági vizsgálatának eredményei
A közelmúltban egy 2 évig futó - nemzetközi vezető laboratóriumok részvételével tartott - átfogó kutatási projekt keretében megvizsgálták a Penetron Admix beton tartósságára gyakorolt hatását. A vizsgálat során megnézték a beton nyomószilárdságát, száradási zsugorodását, áteresztő képességét, szulfátállóságát, klór diffúzióval szembeni ellenállását, fagyási és olvadási ciklusokkal szembeni ellenálló-képességét, öngyógyító-repedéstömítő képességét, elvégezték a kristályképződés mikroszkopikus vizsgálatát, és - ami a legfontosabb - a fenti eredmények alapján meghatározták a Penetron Admix adalékszerrel kezelt beton becsült élettartamát.

Az alábbi táblázatban a vizsgálati eredmények összefoglalása látható:

Vizsgált tulajdonság A Penetron Admix-szelkezelt beton előnyei
a PA nélküli betonnal szemben
További előnyök
Száradási zsugorodás < 24% kevesebb zsugorodási repedés
Szulfátállóság változása
(ASTM C1012-12)
Nincs belső expanzió Nem keletkezik repedés a szulfáttal való érintkezéskor
Klorid diffúziós együttható
(m²/s) (ASTM C1556-04)
< 45% Az alacsony klorid diffúziós együttható meghosszabbítja a szerkezet élettartamát
Fagyási-olvadási ciklus
okozta hosszúság-változás
(%)
< 10,53%-a
kontollmintához viszonyítva
Nincs szükség légpórusképző adalékokra
Áteresztő képesség
csökkenése (DIN 1048)
> 91% A kristályok aktiválása csökkenti az áteresztő képességet
Repedések tömítési
képessége
≤ 0,4 mm Új repedések vízhatlan tömítése
Nyomószilárdság (MPa) > 13% Nagyobb nyomószilárdság
Élettartam-növekedés (év)
(Fick-törvény)
akár 60 évvel Nincs szükség korróziógátló szerekre
A Penetron Admix-szelkezelt beton előnyei
a PA nélküli betonnal szemben
Nem keletkezik repedés a szulfáttal való érintkezéskorAz alacsony klorid diffúziós együttható meghosszabbítja a szerkezet élettartamátNincs szükség légpórusképző adalékokraA kristályok aktiválása csökkenti az áteresztő képességetNincs szükség korróziógátló szerekre
A táblázatból az is kiderül, hogy a Penetron Admix teljes mértékben feleslegessé teszi a mikroszilika, a korróziógátló anyagok és a légpórusképző adalékok használatát.

Balakovskaja atomerőmű, Oroszország

Marina Bay Financial Center Singapore
A korrozív környezetben felhasznált beton élettartamának közelítő meghatározását ide kattintva olvashatja el.
A Penetron Admix betonadalékszerrel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Chem-Beton 2000 Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...