proidea.hu online termékinformációs katalógus

Padlószerkezetek szigetelése Knauf Insulation termékekkel


2012. november 13.

Nobasil PT kőzetgyapot termékcsalád alkalmazása

Hazánkban több tízezer m² építés alatt álló, vagy felújításra szoruló ipari, irodai és középület, valamint lakóház található. Ezek padlószerkezeteinek szintenkénti szigetelése nem elhanyagolható mennyiséget jelent.
A tetőtér és egyéb emeletek padlószerkezeteinek kialakításakor új problémával szembesülünk, a fentről jövő zajokkal, a kopogó- vagy lépéshangokkal és tűzszakasz határokkal.
A padlószerkezetek szigetelése iránt támasztott követelményrendszer a családi házas elvárásoktól az ipari követelményekig terjed. A padlószerkezet kőzetgyapot lemezekkel való szigetelése egyre elterjedtebb, mivel fizikai jellemzői alapján többet nyújt, mint az eddig megszokott rendszermegoldások. A legáltalánosabban használt padlókialakítás az úsztatott padló.
A padlószerkezetek szigetelésének többféle kritériumnak kell megfelelnie: úgymint akusztika, hőszigetelés, tűzvédelem. Ehhez nyújt segítséget a Knauf Insulation Kft. a Nobasil PT kőzetgyapot termékcsaláddal.
 
 • A termékcsalád jó hővezetési tényezővel rendelkezik: ennek értéke 0,040 - 0,035 W/mK-ig terjed.
 • Az EN 13 501-1 szabvány alapján A1 tűzvédelmi osztályba sorolható.
 • A termékek alacsony páradiffúziós ellenállással és hidrofób tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Kémiailag semlegesek.

 • A födémek burkolat alatti szigetelésének legfontosabb célja a lépészajok vagy testhangok és a léghangok csökkentése, megszüntetése és a hőszigetelés fokozása. A lépéshangok az épületszerkezetben testhanggá alakulnak, amelynek terjedése a szerkezet mechanikai tulajdonságától és csatlakozásaitól is függ.
  A zajok csökkentése során szempont, hogy az úsztatott padlószerkezeteket hanglágy szigetelőanyaggal határolják alul és oldalt. A padlószerkezetben a gépészeti vezetékeket a lépéshang-szigetelő lemeztől függetlenül kell elhelyezni. A födém szigetelésekor az előkészítés is lényeges, mivel a kitüremkedéseket, esetleges „hanghidakat” el kell távolítani. A peremszigetelő sávot, amely túl kell, hogy nyúljon pár centiméterrel az aljzat felső síkján, a falazat mentén ki kell alakítani, mert hiánya a kopogó hangok falazatba jutásához vezet.
  Fontos, hogy a szigetelőanyag elhatárolja az úsztatott padlót a szerkezettől. A technológiai fólia hiánya vagy sérülése csökkenti a szigetelés hatékonyságát, mivel az ásványi szálak közé befolyhat a nedves technológiával készült esztrich.
  Az ipari létesítmények esetében a tűzvédelmi elhatárolás lényeges szempont. A Nobasil PT termékcsalád ennek az elvárásnak is megfelel (A1). A felület terhelhetősége szintén fontos szempont, amely befolyásolja a megfelelő termék kiválasztását. Ez alapján megkülönböztetünk különböző terhelhetőségű Nobasil PTN, PTE, PTS és PVT termékeket.
  Műszaki szempontból a terhelés összefügg az összenyomhatósággal, ezért a terhelésekre kategóriákat alkottak. Mai jelölésük: CP (fokozat). A terhelésnek (kN/m²), akusztikai csillapításnak (dB), valamint a tűzvédelemnek (A1) megfelel a Nobasil PT termékcsalád.

  Az ásványgyapot termékek terhelhetőségével az MSZ EN 13162 szabvány foglalkozik. Összenyomhatóság szempontjából 4 csoportra osztja CP2...CP5 fokozattal, ami a terhelhetőséget is meghatározza. Minél nagyobb az összenyomódás, annál kisebb a megengedett terhelés, amely ebben az esetben az úsztatott aljzatra kerülő hasznos teher értékét jelenti, tehát nem veszi figyelembe magának az úsztatott aljzatnak a tömegét.
    Fokozat CP5 CP4 CP3 CP2
    Hasznos teher az esztrichen
    (kPa) (kN/m²) (100 kg/m²)
  ≤ 2,0 ≤ 3,0 ≤ 4,0 ≤ 5,0
    Követelmény (mm) ≤ 5,0 ≤ 4,0 ≤ 3,0 ≤ 2,0
    Tűrés (mm) +2 +2 +2 +1
   
  A padlószerkezet szigetelő lemezek helyes kiválasztása és beépítése esetén jelentősen javul a munkakörnyezet, ezáltal az épület hatékonyabban teljesíti funkcióját.

  A kőzetgyapot szigetelésekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
   

  Termék
  Cég
  Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
  Telefon: +36 23 889 844
  Fax: +36 23 889 845
  E-mail:
  Web: www.knaufinsulation.hu
  Brassnyó László
  műszaki tanácsadó  
     
     
     
  Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
  Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
  További hírek a Kőzetgyapot szigetelések termékkategóriában
  További hírek a Szigetelések termékkategóriában
  További hírek az Építés termékkategóriában
  Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  kőzetgyapot  hőszigetelés  szigetelés  tábla  PTE  PTN  padlószerkezet