Padlószerkezetek szigetelése Knauf Insulation termékekkel

Nobasil PT kőzetgyapot termékcsalád alkalmazása

Hazánkban több tízezer m² építés alatt álló, vagy felújításra szoruló ipari, irodai és középület, valamint lakóház található. Ezek padlószerkezeteinek szintenkénti szigetelése nem elhanyagolható mennyiséget jelent.
A tetőtér és egyéb emeletek padlószerkezeteinek kialakításakor új problémával szembesülünk, a fentről jövő zajokkal, a kopogó- vagy lépéshangokkal és tűzszakasz határokkal.
A padlószerkezetek szigetelése iránt támasztott követelményrendszer a családi házas elvárásoktól az ipari követelményekig terjed. A padlószerkezet kőzetgyapot lemezekkel való szigetelése egyre elterjedtebb, mivel fizikai jellemzői alapján többet nyújt, mint az eddig megszokott rendszermegoldások. A legáltalánosabban használt padlókialakítás az úsztatott padló.
Galéria
A padlószerkezetek szigetelésének többféle kritériumnak kell megfelelnie: úgymint akusztika, hőszigetelés, tűzvédelem. Ehhez nyújt segítséget a Knauf Insulation Kft. a Nobasil PT kőzetgyapot termékcsaláddal.
 
 • A termékcsalád jó hővezetési tényezővel rendelkezik: ennek értéke 0,040 - 0,035 W/mK-ig terjed.
 • Az EN 13 501-1 szabvány alapján A1 tűzvédelmi osztályba sorolható.
 • A termékek alacsony páradiffúziós ellenállással és hidrofób tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Kémiailag semlegesek.

 • A födémek burkolat alatti szigetelésének legfontosabb célja a lépészajok vagy testhangok és a léghangok csökkentése, megszüntetése és a hőszigetelés fokozása. A lépéshangok az épületszerkezetben testhanggá alakulnak, amelynek terjedése a szerkezet mechanikai tulajdonságától és csatlakozásaitól is függ.
  A zajok csökkentése során szempont, hogy az úsztatott padlószerkezeteket hanglágy szigetelőanyaggal határolják alul és oldalt. A padlószerkezetben a gépészeti vezetékeket a lépéshang-szigetelő lemeztől függetlenül kell elhelyezni. A födém szigetelésekor az előkészítés is lényeges, mivel a kitüremkedéseket, esetleges „hanghidakat” el kell távolítani. A peremszigetelő sávot, amely túl kell, hogy nyúljon pár centiméterrel az aljzat felső síkján, a falazat mentén ki kell alakítani, mert hiánya a kopogó hangok falazatba jutásához vezet.
  Fontos, hogy a szigetelőanyag elhatárolja az úsztatott padlót a szerkezettől. A technológiai fólia hiánya vagy sérülése csökkenti a szigetelés hatékonyságát, mivel az ásványi szálak közé befolyhat a nedves technológiával készült esztrich.
  Galéria
  Az ipari létesítmények esetében a tűzvédelmi elhatárolás lényeges szempont. A Nobasil PT termékcsalád ennek az elvárásnak is megfelel (A1). A felület terhelhetősége szintén fontos szempont, amely befolyásolja a megfelelő termék kiválasztását. Ez alapján megkülönböztetünk különböző terhelhetőségű Nobasil PTN, PTE, PTS és PVT termékeket.
  Műszaki szempontból a terhelés összefügg az összenyomhatósággal, ezért a terhelésekre kategóriákat alkottak. Mai jelölésük: CP (fokozat). A terhelésnek (kN/m²), akusztikai csillapításnak (dB), valamint a tűzvédelemnek (A1) megfelel a Nobasil PT termékcsalád.

  Az ásványgyapot termékek terhelhetőségével az MSZ EN 13162 szabvány foglalkozik. Összenyomhatóság szempontjából 4 csoportra osztja CP2...CP5 fokozattal, ami a terhelhetőséget is meghatározza. Minél nagyobb az összenyomódás, annál kisebb a megengedett terhelés, amely ebben az esetben az úsztatott aljzatra kerülő hasznos teher értékét jelenti, tehát nem veszi figyelembe magának az úsztatott aljzatnak a tömegét.
  A kőzetgyapot szigetelésekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

  A hírben szereplő termékek

   
  PTN kőzetgyapot hőszigetelő tábla

  Műgyantakötésű kőzetgyapot szálakból készült tábla, amely nem éghető, hő- és hangszigetelő, továbbá hangelnyelő, formatartó, öregedésálló, teljes keresztmetszetében hidrofóbizált (víztaszító).

  Termékismertető
  Műszaki adatok
  Tovább
  Termék kártya
   
  PTE kőzetgyapot hőszigetelő tábla

  Műgyantakötésű kőzetgyapot szálakból készült tábla, amely nem éghető, hő- és hangszigetelő, továbbá hangelnyelő, formatartó, öregedésálló, teljes keresztmetszetében hidrofóbizált (víztaszító).

  Termékismertető
  Műszaki adatok
  Tovább
  Termék kártya

  Kategóriák

  Kőzetgyapot szigetelések
  Kőzetgyapot szigetelések
  Szigetelések
  Szigetelések
  Épületszerkezetek
  Épületszerkezetek

  Épületszerkezetek

  Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

  Épületgépészet

  Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

  Épületvillamosság

  Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

  Berendezések

  Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

  Eszközök

  CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...

    Fokozat CP5 CP4 CP3 CP2
    Hasznos teher az esztrichen
    (kPa) (kN/m²) (100 kg/m²)
  ≤ 2,0 ≤ 3,0 ≤ 4,0 ≤ 5,0
    Követelmény (mm) ≤ 5,0 ≤ 4,0 ≤ 3,0 ≤ 2,0
    Tűrés (mm) +2 +2 +2 +1
  A padlószerkezet szigetelő lemezek helyes kiválasztása és beépítése esetén jelentősen javul a munkakörnyezet, ezáltal az épület hatékonyabban teljesíti funkcióját.