Padlók lépéshang szigetelése ROCKWOOL Steprock szigetelőlemezekkel

Padlók lépéshang szigetelése Rockwool Steprock szigetelőlemezekkel

Hogy ne zavarjon a felettünk lakó

Keveset beszélnek róla talán ezért is a legtöbb bosszúságot okozó építési hiba a födémek nem megfelelő zajcsillapítása. Napjainkban a szigorú hő- és akusztikai követelmények okán, valamint a belső komfort biztosítása érdekében is elengedhetetlen a padlórétegekben, födémeken a megfelelő vastagságú hő- és/vagy lépéshang szigetelő rétegek alkalmazása. 

Annak, aki lakott már többemeletes társasházban nem kell bemutatni miért fontos a lépéshang szigetelés. Elég csak felidézni milyen, ha a felső szomszéd gyermekei egész nap szaladgálnak a feje felett, vagy “csak” a szomszéd mosógépe megy éjszakánként. Ezek zavaró dolgok. Ilyenkor felértékelődik a csend fogalma. Ugyanis a mindennapjainkban a pihenéshez és a jó munkavégzéshez is szükség van a csendre. 

Mi a megoldás a zavaró zajok ellen?
A felső szomszéd ugye nem tudja elkerülni a járkálásból, takarításból adódó zajkeltést. Hiszen ott lakik. Megoldás ez esetben, ha már a épület tervezésénél foglalkozunk a problémával és a közbenső födémeket megfelelő lépéshang szigeteléssel látjuk el. Így könnyen elkerülhetők a lépéshangok okozta kellemetlenségek. 

Padlók lépéshang szigetelése Rockwool Steprock szigetelőlemezekkel
Padlók lépéshang szigetelése Rockwool Steprock szigetelőlemezekkel

Többszintes épületekben az emeletek közötti födém szigetelése elsősorban a lépészaj kizárására szolgál. Azaz, hogy meggátolja, hogy a padlón keresztül a lépés és egyéb hang átszűrődjön az alsó szomszédba, ezáltal, ne legyenek zavarók az ott élők számára. Ezért olyan hangszigeteléssel kell kiegészíteni az aljzatot, amely a hangok széles skáláját képes elnyelni.  A gyakorlatban a megoldás erre az úsztatott aljzat kialakítása. Ugyanis a megfelelő módon kivitelezett úsztatott aljzatok jelentősen képesek javítani a padlószerkezetek hő- és akusztikai tulajdonságait, ezzel fokozva az ott lakók komfortérzetét.

Az úsztatott aljzatnál tulajdonképpen egy hanglágy anyagból készülő elválasztó réteg helyezkedik el a födém és a burkolat aljzatát képező felső szilárd réteg (aljzatbeton) között mely könnyű, rugalmas szálszerkezetű és hő- és hangszigetelő funkciót is egyaránt betölthet.  Ez az elválasztó szigetelő réteg az úgynevezett úsztatóréteg. Lényege, hogy a kopogóhang rezgéshullámait jól vezető felső aljzat réteg az alsó födém réteget elválasztja, így az úsztatóréteg lényegében tömegrugót képezve megakadályozza a lépéshangok terjedését. Az úsztatóréteg kizárólag lépésálló hő- és hangszigetelő anyagból készülhet (pl.: kőzetgyapot).

Az úsztatott aljzaton belül meg kell, hogy különböztessük:

  • a nedves (betonesztrich) technológiával készített padlót, 

  • illetve a száraz (OSB, farost-, faforgács-, gipszkarton lemez) technológiájú padlót.

Új építésű ingatlanok esetén már tervezésnél figyelni kell arra, hogy az úsztatott padló szerkezetének elég nagy a helyigénye. Vastagsága úszóbetonnal és padlóburkolattal együtt elérheti a 8-10 cm-t is.

A megfelelően kivitelezett szerkezet javítja a helyiség akusztikáját, mivel nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli (pl.: beszéd, környezeti zajok).

A világ vezető kőzetgyapot szigetelését gyártó vállalatcsoportja a ROCKWOOL, mely 46 gyártóegységgel 39 országban van jelen, köztük Magyarországon is folyamatosan fejleszti termékeit.

2020 tavaszától a lépéshang-szigetelő anyagainak is javultak a műszaki paraméterei mely ideális megoldást nyújthatnak a padlószerkezetek hangcsillapításához. A nedves technológiához a ROCKWOOL Steprock ND szigetelő lemez, a száraz padlóhoz a ROCKWOOL Steprock HD szigetelőlap használata ajánlott. A falcsatlakozásoknál pedig mindkét esetben az RST szegélycsíkot szükséges alkalmazni.

Padló hő és lépéshang szigetelése ROCKWOOL STEPROCK HD kőzetgyapottal

Ismerje meg a ROCKWOOL megoldásait a padlók és födémek szigetelésével kapcsolatosan a ROCKWOOL weboldalán

A hírben szereplő termékek
Steprock ND terhelhető kőzetgyapot lemez
 
Steprock ND terhelhető kőzetgyapot lemez

A Steprock ND lemez különösen alkalmas szintközi födémek lépéshang-szigetelésére nedves esztrich úsztatott réteg alatt. Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Steprock HD terhelhető kőzetgyapot lemez
 
Steprock HD terhelhető kőzetgyapot lemez

A Steprock HD lemez különösen alkalmas szintközi födémek lépéshang- szigetelésére száraz esztrich (például farost-, faforgács-, gipszkarton lemez) úsztatott réteg alatt. Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hangszigetelések
Hangszigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...