Nyári hővédelem tetőszigeteléssel: U-érték + árnyékolás + légtömörség + szélállóság

Szigetelje el magát a nyári hőségtől! - A poliuretán (PIR) hőszigetelés véd a nyári forróságtól

Az intelligens kialakítású, nyáron hűs tetőnek három jellemzője van: kitűnő hőszigetelést biztosít (jó az U-értéke), megbízhatóan légtömör és szélálló, valamint külső árnyékolású tetőablakokkal rendelkezik. Ha ezt a három alapkövetelményt nem veszik figyelembe, akkor bejut a hőség a tetőtérbe, és a gyakran pozitívként emlegetett hőtároló kapacitás a lakók ellen fordul. Ebben az esetben a tetőtér napról napra egyre jobban felhevül és elviselhetetlen lesz élni és aludni.
Nyáron a legfontosabb az U-érték, vagyis a hőszigetelő képesség:
A jól szigetelt tetőtér télen meleg és nyáron kellemesen hűvös. Tény, hogy a hőveszteséget télen a fűtéssel könnyen pótolhatjuk, nyáron azonban nehezebb a helyzet. Hiszen sok házban nincs klíma, vagy a tulajdonos szereti mellőzni a magas fogyasztás vagy esetleges megfázás miatt. A tető hőszigetelés tényleges minőségét ezért a nyári időszakban tudjuk felmérni, amikor nincs klíma a bejutó hőség ellen. Nyáron ugyanis megfordulnak az épületfizikai viszonyok. A tetőfelület a napsugárzás hatására akár 80 °C-ra is felforrósodhat. Ha ilyenkor is komfortos érzetű tetőteret akarunk biztosítani, akkor csak egy kiemelkedő minőségű hőszigetelés segíthet.

Feltétel a légtömörség és szélállóság is:
A hőszigetelő anyagok hatékonysága alapvetően a nem mozgó cellákba zárt lég- vagy gázbuborékokon alapul. Amennyiben a hőszigetelő anyag celláinak tartalmai megmozdulnak, jelentősen romlik, akár meg is szűnik a hőszigetelő képesség. Ez mindenek előtt a nyílt cellás hőszigetelő anyagoknál fordul elő, ha a nyári szél a tető felületén akár 80 °C-ra is felforrósodó levegőt fúj a tetőszerkezetbe. Ezért rendkívül fontos a nyári hővédelem érdekében, hogy a hőszigetelést légtömör és szélálló kivitelben építsék be. Ebben a tekintetben is a zárt cellás, szarufán kívüli hőszigetelés, mint a körbefutó nútféderes illesztésű és minden oldalon ragasztható tetőfóliás puren PIR kínálja a lehető legjobb megoldást.

Az árnyékolás kívülről hatásos:
A tetőablakok árnyékolásának döntő szerepe van a nyári hővédelemben. Minden egyes négyzetméternyi le nem árnyékolt ablakfelületen nyári napsütésben akár 1000 Wattnyi hőenergia juthat a tetőtérbe! Ha nem akadályozzák meg a hőenergia bejutását, akkor gyorsan túlhevülhet ez a lakrész a nyári hőségben.

Elhanyagolható hőtároló kapacitás:
A tetőszerkezetbe épített hőtároló kapacitás, például a nagy tömegű hőszigetelés gyakran jár nem várt következményekkel. A poliuretán (PIR) adott vastagságú anyaggal biztosított hőszigetelés (U-érték) eléréséhez egy nagyobb fajsúlyú anyagból jelentősen vastagabb réteget szükséges beépíteni. Ez nagyobb tömeget és magasabb költséget jelent, sőt adott esetben nagyobb teherbírású és ezért drágább tetőszéket igényel. Mivel a nagy fajsúlyú hőszigetelő anyagok nem képesek kellően jó hőszigetelésre, ezért a nyári hőség mélyebben behatol a hőszigetelő rendszerbe és felhevíti ezt a nagy hőtároló kapacitású rendszert. A hőszigetelés kedvező hatását messzemenően ellensúlyozza a tárolt hő, hiszen a "betárolt" hő elkezdi a felmelegíteni a lakóteret.

Összegezve:
A lehető legjobb U-értékű, légtömören és szélállóan beépített nagy hatékonyságú hőszigetelés nyáron is kényelmes lakhatást biztosít a tetőtérben. A kívül felszerelt árnyékolás kiküszöböli a napsugárzás okozta felesleges hőbevitelt. Ennek köszönhetően a tetőtér nyáron is hűvös marad. A hőtároló kapacitás a tetőterek nyári hővédelmére gyakorolt hatásáról komoly szakmai vita zajlik. A ténylegesen lezajló épületfizikai folyamatok rendkívül összetettek, az egyszerűsített számítási módszerek (pl. a Haindl-féle módszer) alkalmazása szakemberek körében vitatott. Az egyes épületelemek az úgynevezett fáziseltolódásra gyakorolt hatása néhány számmal nem írható le teljes körűen. Szélsőséges esetben a hőtároló kapacitás egyenesen erősebb lehet a hőszigetelő képességnél. Mindent összevetve: a fokozott hatékonyságú (U-értékű) hőszigetelés, légtömörség és az árnyékolás megfelelő társítása egy rendkívül kellemes lakóteret biztosít a nyári forróságban is.
01. ábra: A teljes felületen hőszigetelt, légtömör és szélálló ragasztású, jól árnyékolt tetőtér a nyári hőségben is kellemesen lakható.
02. ábra: Hézagos hőszigetelésű, légáteresztéses és árnyékolás nélküli tetőtér télen ugyan kifűthető, de nyáron könyörtelen hőcsapda.
03. ábra: A megbízható tetőfóliával ellátott puren Protect magastető hőszigetelő rendszer nem csak a hőség ellen véd tökéletes nyáron, hanem télen is a hidegtől.
04. ábra: A puren Plus kimagasló komfortérzetet biztosít az alatta lakó egész családnak, és tökéletesen kombinálható a szarufák közötti (akár régi) szálas hőszigeteléssel is.
A puren PIR magastető szigetelések katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a puren GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
puren Basic szarufa feletti hőszigetelés puren DB blau párafékező tetőfólia Puren Perfect PIR hőszigetelés puren PIR Unterdach hőszigetelés
 
puren PIR hőszigetelő elemek és rendszerek magastetőkhöz
10 termék

Diffúzió szempontjából zárt és nyitott hőszigetelések és párazáró fóliák.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...