proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nyári hővédelem tetőszigeteléssel: U-érték + árnyékolás + légtömörség + szélállóság


2016. augusztus 15.

Szigetelje el magát a nyári hőségtől! - A poliuretán (PIR) hőszigetelés véd a nyári forróságtól

Az intelligens kialakítású, nyáron hűs tetőnek három jellemzője van: kitűnő hőszigetelést biztosít (jó az U-értéke), megbízhatóan légtömör és szélálló, valamint külső árnyékolású tetőablakokkal rendelkezik. Ha ezt a három alapkövetelményt nem veszik figyelembe, akkor bejut a hőség a tetőtérbe, és a gyakran pozitívként emlegetett hőtároló kapacitás a lakók ellen fordul. Ebben az esetben a tetőtér napról napra egyre jobban felhevül és elviselhetetlen lesz élni és aludni.
Nyáron a legfontosabb az U-érték, vagyis a hőszigetelő képesség:
A jól szigetelt tetőtér télen meleg és nyáron kellemesen hűvös. Tény, hogy a hőveszteséget télen a fűtéssel könnyen pótolhatjuk, nyáron azonban nehezebb a helyzet. Hiszen sok házban nincs klíma, vagy a tulajdonos szereti mellőzni a magas fogyasztás vagy esetleges megfázás miatt. A tető hőszigetelés tényleges minőségét ezért a nyári időszakban tudjuk felmérni, amikor nincs klíma a bejutó hőség ellen. Nyáron ugyanis megfordulnak az épületfizikai viszonyok. A tetőfelület a napsugárzás hatására akár 80 °C-ra is felforrósodhat. Ha ilyenkor is komfortos érzetű tetőteret akarunk biztosítani, akkor csak egy kiemelkedő minőségű hőszigetelés segíthet.

Feltétel a légtömörség és szélállóság is:
A hőszigetelő anyagok hatékonysága alapvetően a nem mozgó cellákba zárt lég- vagy gázbuborékokon alapul. Amennyiben a hőszigetelő anyag celláinak tartalmai megmozdulnak, jelentősen romlik, akár meg is szűnik a hőszigetelő képesség. Ez mindenek előtt a nyílt cellás hőszigetelő anyagoknál fordul elő, ha a nyári szél a tető felületén akár 80 °C-ra is felforrósodó levegőt fúj a tetőszerkezetbe. Ezért rendkívül fontos a nyári hővédelem érdekében, hogy a hőszigetelést légtömör és szélálló kivitelben építsék be. Ebben a tekintetben is a zárt cellás, szarufán kívüli hőszigetelés, mint a körbefutó nútféderes illesztésű és minden oldalon ragasztható tetőfóliás puren PIR kínálja a lehető legjobb megoldást.

Az árnyékolás kívülről hatásos:
A tetőablakok árnyékolásának döntő szerepe van a nyári hővédelemben. Minden egyes négyzetméternyi le nem árnyékolt ablakfelületen nyári napsütésben akár 1000 Wattnyi hőenergia juthat a tetőtérbe! Ha nem akadályozzák meg a hőenergia bejutását, akkor gyorsan túlhevülhet ez a lakrész a nyári hőségben.

Elhanyagolható hőtároló kapacitás:
A tetőszerkezetbe épített hőtároló kapacitás, például a nagy tömegű hőszigetelés gyakran jár nem várt következményekkel. A poliuretán (PIR) adott vastagságú anyaggal biztosított hőszigetelés (U-érték) eléréséhez egy nagyobb fajsúlyú anyagból jelentősen vastagabb réteget szükséges beépíteni. Ez nagyobb tömeget és magasabb költséget jelent, sőt adott esetben nagyobb teherbírású és ezért drágább tetőszéket igényel. Mivel a nagy fajsúlyú hőszigetelő anyagok nem képesek kellően jó hőszigetelésre, ezért a nyári hőség mélyebben behatol a hőszigetelő rendszerbe és felhevíti ezt a nagy hőtároló kapacitású rendszert. A hőszigetelés kedvező hatását messzemenően ellensúlyozza a tárolt hő, hiszen a "betárolt" hő elkezdi a felmelegíteni a lakóteret.

Összegezve:
A lehető legjobb U-értékű, légtömören és szélállóan beépített nagy hatékonyságú hőszigetelés nyáron is kényelmes lakhatást biztosít a tetőtérben. A kívül felszerelt árnyékolás kiküszöböli a napsugárzás okozta felesleges hőbevitelt. Ennek köszönhetően a tetőtér nyáron is hűvös marad. A hőtároló kapacitás a tetőterek nyári hővédelmére gyakorolt hatásáról komoly szakmai vita zajlik. A ténylegesen lezajló épületfizikai folyamatok rendkívül összetettek, az egyszerűsített számítási módszerek (pl. a Haindl-féle módszer) alkalmazása szakemberek körében vitatott. Az egyes épületelemek az úgynevezett fáziseltolódásra gyakorolt hatása néhány számmal nem írható le teljes körűen. Szélsőséges esetben a hőtároló kapacitás egyenesen erősebb lehet a hőszigetelő képességnél. Mindent összevetve: a fokozott hatékonyságú (U-értékű) hőszigetelés, légtömörség és az árnyékolás megfelelő társítása egy rendkívül kellemes lakóteret biztosít a nyári forróságban is.

01. ábra: A teljes felületen hőszigetelt, légtömör és szélálló ragasztású, jól árnyékolt tetőtér a nyári hőségben is kellemesen lakható.
02. ábra: Hézagos hőszigetelésű, légáteresztéses és árnyékolás nélküli tetőtér télen ugyan kifűthető, de nyáron könyörtelen hőcsapda.
03. ábra: A megbízható tetőfóliával ellátott puren Protect magastető hőszigetelő rendszer nem csak a hőség ellen véd tökéletes nyáron, hanem télen is a hidegtől.
04. ábra: A puren Plus kimagasló komfortérzetet biztosít az alatta lakó egész családnak, és tökéletesen kombinálható a szarufák közötti (akár régi) szálas hőszigeteléssel is.

A puren PIR magastető szigetelések katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a puren GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2045 Törökbálint, Tópark utca 3.
E-mail:
Web: www.puren.hu
Márton András
értékesítő +36 30 789 6389
   
A puren már négy évtizede meghatározó a PUR/PIR szerkezeti alapanyagok piacán. Az építőipar számára előállított termékek palettája – csak néhányat kiemelve – a lapos- és magas, valamint lejtéssel készített tetők, homlokzatok, mennyezeti hőszigetelés számára készült termékektől az olyan speciális termékekig terjed, mint például a zöldtetők, padlószigetelések, szigetelésvédők, vagy éppen a felújítandó tetők számára készült produktumok.
További hírek a Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  PIR  szigetelés  poliuretán  puren  hővédelem  nyári  hővédelem  tetőszigetelés  tetőtér  légtömör  szélálló  U-érték