Nobasil ADE ásványgyapot szigetelés fekete kasírozással a Várkert Bazár teremgarázsának mennyezetén

Esztétikus látható szerkezetek - a hőszigetelés, mint dekoráció

Az egyre szigorodó hőátbocsátási tényezők az épületek minden pontján komoly vastagságú hőszigetelés beépítését követelik meg. A 2015 januárjától érvényes U [W/m²K] értékek majdnem minden szerkezetnél szinte feleződnek, amiből következően a vastagságok jelentősen növekednek. A látható szerkezetek esetén a sokat hangoztatott λ [W/mK] értékek mellett a felület esztétikai megjelenése is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A Knauf Insulation több alternatívát is tud ajánlani az alulról hűlő födémek szigetelésére: a korábban több hírlevélben is bemutatott Heraklith® fagyapot fedőrétegű szigetelések mellett az üvegfátyol kasírozású anyagok is szerepet kaphatnak a fenti feladatok megoldásában. Előnyösen alkalmazhatók íves felületeknél, gépészeti vezetékekkel sűrűn fedett felületek szigetelésénél, ahol a meglévő vezetékek, szerelvények között, felett kell a szigetelést elhelyezni. Különösen előnyös lehet utólagos szigetelés beépítésénél, amikor minden meglévő vezetékhez alkalmazkodni kell. Anyagukból következően rugalmasak, könnyen méretre vághatók és beépíthetők.

A választást azonban befolyásolhatja a kasírozás színe is. Míg korábban szinte csak fehér kasírozású anyagokat terveztek, építettek be ezen felületek szigetelésére, ma már egyre többször fordul elő a fekete kasírozású anyagok választása. A fekete szín több szempontból is szerencsés lehet: a használat során nem piszkolódik, a teremgarázsban megforduló számtalan gépkocsi kipufogógáza nem festi szürkére – viszonylag rövid idő alatt – az átadáskor még szép fehér felületet. Bizonyos felületek esetében, ahol pl. sok vezeték fut a szigetelés alatt, a fekete szín jó hátteret ad az alumínium színű gépészeti vezetékeknek. A szigetelés rögzítésére általában használt fém dűbelek katonás rendben sorakoznak a felületen, ami a fekete háttérrel együtt akár „dizájn-burkolat”-ként is figyelembe vehető a belső tér, a mennyezet tervezésekor. Olyan lehetőség ez, ami tulajdonképpen ingyen van; a szükséges szerkezeti rögzítő elemek igényes beépítés esetén felkínálják a dekoráció lehetőségét, amivel emelni lehet a felület esztétikai megjelenését. Használjuk ki ezt a lehetőséget, engedjük szabadjára a fantáziánkat!
A kasír mögött többféle ásványgyapot szigetelőanyag „rejtőzhet”, amely akár λ=0,032 W/mK hővezetési tényezővel, mindenképpen A1 tűzvédelmi osztállyal, könnyű méretre szabhatósággal, ajándékként hangszigetelő tulajdonsággal járul hozzá a korszerű épületek kialakításához. A képeken a budapesti Várkert Bazár felújításakor kialakított teremgarázs mennyezetének szigetelése látható, ahol a fentebb említett szempontok is szerepet játszottak a beépített szigetelőanyag kiválasztásakor. A Nobasil® ADE ásványgyapot hővezetési tényezője λ=0,035 W/mK, a tervezéskori előírásoknak megfelelően 70 mm vastagságban került beépítésre. A rögzítést adó Fischer® DHM 90 fém szigetelésrögzítő és a DTM 80 fém szigetelőtányér mint megannyi spotlámpa „fénylik” a fekete alapfelületen, emelve így a teremgarázs mennyezetének esztétikai megjelenését.
A szakszerű kivitelezés az Interép Kft. és a Menax Kft. munkájával valósult meg.
A Nobasil ADE kőzetgyapot szigeteléssel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...