proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok III.


2018. szeptember 05.

A 2018. január 1-től érvényes energetikai követelmények teljesítéséhez padlók és épületlábazatok esetén minimum 12 cm, fordított tetők esetén
minimum 20 cm vastagságú hőszigetelés vastagságot írnak elő

Érdemes ennél vastagabb hőszigetelést használni ezeken az épületrészeken? Hát persze! Ugyanis már most fel kell készülni a további szigorításokra, amelyek 2021-től várhatóak. Bár a hőátbocsátási követelmények minimumai egyelőre nem változnak, azonban a fajlagos hőveszteség tényezők (qm - W/m²K) szigorodnak az épületre jellemző A/V (lehűlő felület/fűtött térfogat) függvényében, így a hőszigetelési vastagságok tovább nőhetnek.
RAVATHERM XPS 300 SL
Nagyvastagságú hőszigetelés padlókban

Az alacsony energiaszintű épületek esetében nem túlzás a teljes épület alatti hőszigetelés, különösen, ha az lemezalappal készül. Bár a lefele irányuló hőáramok általában nem haladják meg az épület egészre vetítve a 10-15%-os mértéket, mégis az ideálisan folytonos hővédő burok csak ezzel a megoldással érhető el.
RAVATHERM XPS 300 SL
A talajon fekvő padlók hőszigetelésében a RAVATHERM XPS 300 SL anyagok a legáltalánosabban használt típusok. A tervezés során vizsgálni kell a hőszigetelő réteg vastagságát, a hőszigetelendő helyiség alapterületét, a burkolataljzat vastagságát, fajtáját (vasalt, vagy vasalatlan) a hasznos terhek mértékét és típusát (dinamikai hatás, csúsztató igénybevétel) ezek együttes mérlegelése alapján dönthető el a hőszigetelés típusának megválasztása.

Új építés esetén a padlókban akár nagyobb XPS hőszigetelési vastagságok is biztonsággal építhetők be.
Épületfelújítások-, átalakítások során általában kevés hely van a hőszigetelő anyagnak, így különösen előnyös a nagyhatékonyságú XPS betervezése, amellyel centiméterek nyerhetők.
Ajánlott hőszigetelési vastagságok
Hidegpadlóknál fokozott a hőszigetelési igény úgy páravédelmi (páralecsapódás a padlón) mint hőérzeti szempontból. Amennyiben padlófűtés készül, úgy a hőveszteség csökkentése kívánja meg a minél jobb hőszigetelést. Padlófűtés esetében ügyelni kell arra, hogy korszerű, megbízhatóan vezérelt és szakszerűen tervezett és kivitelezett fűtési rendszerről van-e szó, vagy régi, hagyományos vegyestüzelésű - nem vezérelhető - rendszerrel állunk szemben. Az extrudált polisztirol minden károsodás nélkül viseli a tartósan + 45 °C hőmérsékletet, aminél általában egy szakszerűen tervezett padlófűtésnél, az előremenő vízhőmérséklet nem magasabb. Ha azonban + 80 °C vagy annál magasabb a fűtőközeg - ma már nem jellemző - (türelmetlen épülethasználó gyors felfűtést akar, hagyományos vegyestüzelésű kazánról) az XPS hőszigetelés nem javasolt.
Vastag XPS hőszigetelés (14 cm felett) beépítésekor elengedhetetlen a helyszíni vágásokhoz alkalmas elektromos (cekászos) olvasztva-vágó, vagy megfelelő (porelszívós) fűrészgép használata.

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  RAVATHERM  XPS  hőszigetelés  nagyvastagságú  XPS  hőszigetelés  kivitelezési  szabalyok  polisztirol