Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok III.

A 2018. január 1-től érvényes energetikai követelmények teljesítéséhez padlók és épületlábazatok esetén minimum 12 cm, fordított tetők esetén
minimum 20 cm vastagságú hőszigetelés vastagságot írnak elő

Érdemes ennél vastagabb hőszigetelést használni ezeken az épületrészeken? Hát persze! Ugyanis már most fel kell készülni a további szigorításokra, amelyek 2021-től várhatóak. Bár a hőátbocsátási követelmények minimumai egyelőre nem változnak, azonban a fajlagos hőveszteség tényezők (qm - W/m²K) szigorodnak az épületre jellemző A/V (lehűlő felület/fűtött térfogat) függvényében, így a hőszigetelési vastagságok tovább nőhetnek.
RAVATHERM XPS 300 SL
RAVATHERM XPS 300 SL

Nagyvastagságú hőszigetelés padlókban

Az alacsony energiaszintű épületek esetében nem túlzás a teljes épület alatti hőszigetelés, különösen, ha az lemezalappal készül. Bár a lefele irányuló hőáramok általában nem haladják meg az épület egészre vetítve a 10-15%-os mértéket, mégis az ideálisan folytonos hővédő burok csak ezzel a megoldással érhető el.
RAVATHERM XPS 300 SL
RAVATHERM XPS 300 SL

A talajon fekvő padlók hőszigetelésében a RAVATHERM XPS 300 SL anyagok a legáltalánosabban használt típusok. A tervezés során vizsgálni kell a hőszigetelő réteg vastagságát, a hőszigetelendő helyiség alapterületét, a burkolataljzat vastagságát, fajtáját (vasalt, vagy vasalatlan) a hasznos terhek mértékét és típusát (dinamikai hatás, csúsztató igénybevétel) ezek együttes mérlegelése alapján dönthető el a hőszigetelés típusának megválasztása.

Új építés esetén a padlókban akár nagyobb XPS hőszigetelési vastagságok is biztonsággal építhetők be.
Épületfelújítások-, átalakítások során általában kevés hely van a hőszigetelő anyagnak, így különösen előnyös a nagyhatékonyságú XPS betervezése, amellyel centiméterek nyerhetők.
Ajánlott hőszigetelési vastagságok
Ajánlott hőszigetelési vastagságok

Hidegpadlóknál fokozott a hőszigetelési igény úgy páravédelmi (páralecsapódás a padlón) mint hőérzeti szempontból. Amennyiben padlófűtés készül, úgy a hőveszteség csökkentése kívánja meg a minél jobb hőszigetelést. Padlófűtés esetében ügyelni kell arra, hogy korszerű, megbízhatóan vezérelt és szakszerűen tervezett és kivitelezett fűtési rendszerről van-e szó, vagy régi, hagyományos vegyestüzelésű - nem vezérelhető - rendszerrel állunk szemben. Az extrudált polisztirol minden károsodás nélkül viseli a tartósan + 45 °C hőmérsékletet, aminél általában egy szakszerűen tervezett padlófűtésnél, az előremenő vízhőmérséklet nem magasabb. Ha azonban + 80 °C vagy annál magasabb a fűtőközeg - ma már nem jellemző - (türelmetlen épülethasználó gyors felfűtést akar, hagyományos vegyestüzelésű kazánról) az XPS hőszigetelés nem javasolt.
Vastag XPS hőszigetelés (14 cm felett) beépítésekor elengedhetetlen a helyszíni vágásokhoz alkalmas elektromos (cekászos) olvasztva-vágó, vagy megfelelő (porelszívós) fűrészgép használata.

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. Kiválóan alkalmas lapostetők, talajjal érintkező szerkezetek, pincefalak és padlók hőszigetelésére. A kék színű RAVATHERM XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...