proidea.hu online termékinformációs katalógus

Murexin kenhető vízszigetelések szakszerű alkalmazása


2017. március 09.

Az alternatív, másodlagos vízszigetelések a felülről jövő víz ellen szigetelnek, a szerkezetet védik meg

Murexin kenhető vízszigetelések

Ahhoz, hogy a felületre kerülő víz hosszú távon se károsítsa az épület szerkezetét, a megfelelően előkészített alapfelületet el kell látni kenhető vízszigetelő anyagokkal. Nem elegendő azonban a vízszigetelés használata, a bedolgozás során is körültekintőnek kell lenni.
 • Mit kell tudnunk a kenhető vízszigetelésről?
  A legfontosabb, hogy nem összekeverendő az úgynevezett elsődleges szigetelésekkel, azaz a bitumenes vízszigetelésekkel, hiszen azok máshol és máshogyan látják el feladatukat. A kenhető vízszigetelések vagy más néven alternatív, illetve másodlagos vízszigetelések a felülről jövő (például tusoló) víz ellen szigetelnek, tehát a szerkezetet védik meg. Ha például a teraszon vagy a fürdőszobában bármilyen oknál fogva a fuga megrepedne, akkor a kenhető vízszigetelés megakadályozza, hogy a terasz esetén a beton szerkezet, fürdőszoba esetén pedig a falszerkezet és a vakolat átnedvesedjen.
  Persze az is kijelenthető, hogy ha az átvizesedés ellen használt kenhető vízszigetelés nem megfelelően van felhordva, akkor az a későbbiekben szintén problémákhoz vezet, azaz nem fog megfelelően szigetelni.
 • Mire kell odafigyelni a feldolgozás előtt?
  Először is, hogy kültéren vagy beltérben, illetve medencében akarjuk a kenhető vízszigetelést felhordani. Ez azért fontos, mert a köztudatban a folyékonyfólia termékelnevezés terjedt el. De nem minden kenhető vízszigetelés folyékonyfólia és nem minden folyékonyfólia használható kültéren, illetve medencében.
 • Milyen felületre akarjuk felhordani a kenhető vízszigetelést?
  Szívóképes cementbázisú alapfelületre vagy nem szívóképes alapfelületre, meglévő kerámiaburkolatra? Minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell, és az alapozó megválasztása nem egyforma szívó és nem szívó alapfelületek esetén.
  Szívó alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Nem szívóképes alapfelületeknél pedig a tapadással lehetnek problémák.
 • Miért kell az alapfelületnek teljesen száraznak lennie?
  A válasz egyszerű: azért, mert a kenhető vízszigetelésnek nem lesz meg a megfelelő tapadása és felpúposodik, illetve elválik az alapfelülettől.
  Például teraszoknál, ha hiányzik a bitumenes szigetelés és intenzív a talajpára, akkor a kenhető vízszigetelést akár fel is tudja nyomi, azaz elválik az alapfelülettől.
 • Elegendő egy rétegben a kenhető vízszigetelés felhordása?
  Nem, minden kenhető vízszigetelést két rétegben kell felhordani, hogy meglegyen a megfelelő vastagsága, hogy ki tudja fejteni a funkcióját, illetve hogy a megfelelő fedést biztosítani tudjuk, ha esetleg az első réteg felhordása alatt egy szemmel nem látható részt kihagytunk a felhordás során.
 • Mivel kell felhordani a kenhető vízszigeteléseket?
  A Murexin 1 KS folyékonyfóliát hengerrel, míg a többi Murexin kenhető vízszigetelést inkább glettvassal.
 • Milyen hőmérsékleten lehet a kenhető vízszigeteléseket felhordani?
  Alapvetőleg +5°C feletti alapfelület, anyag- és léghőmérséklet felett, de az optimális feldolgozási hőmérséklet +15°C és +25°C között és kb. 40-60%-os relatív páratartalomnál.
 • El kell látni burkolattal, vagy önmagában is használható a kenhető vízszigetelés?
  Minden kenhető vízszigetelést burkolattal el kell látni, mert ezek a szigetelések, vékonyak és könnyen átszakíthatóak akár egy cipőtalpban maradt kaviccsal is.
 • Milyen ragasztóval lehet burkolni?
  Minden kenhető vízszigetelést min. C 2-es típusú ragasztóval lehet burkolni, de a Murexin KPF 35 Profiflex, MB 25 Profiflex Maxi, KGX 45 Univerzál vagy a KGF 65 Totál Flex, illetve az SFK 85 gyors-flex és a KFT 55 Trass Flex ragasztók javasoltak.
 • Mi kell még ahhoz, hogy a kenhető vízszigetelés megfelelően működjön?
  A rendszer megfelelő működéséhez kihagyhatatlan a kiegészítő tartozékok használata-beépítése: Murexin hajlaterősítő szalagok, hajlaterősítő szalag külső és belső sarok, szigetelőmandzsetta, szigetelőmandzsetta (Gully)
Amennyiben a vízszigetelés szabályait betartjuk, akkor biztosra vehetjük, hogy a későbbiekben nem lesz problémánk a vízszigeteléssel.

A Murexin kenhető vízszigeteléseklel kapcsolatban bővebb információért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy katalógust szeretne kérni a Murexin Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1103 Budapest, Noszlopy u. 2.
Telefon: +36 1 262 6000
Fax: +36 1 261 6336
E-mail:
Web: www.murexin.hu
Hajtó-Kiss Márta
   
   
   
   
A Murexin Kft. az osztrák Murexin AG. leányvállalataként 1993. óta forgalmaz Magyarországon hidegburkolat ragasztási rendszereket - az alapozók, csemperagasztók, fugázókon át a tisztítás ápolásig - , melegburkolat ragasztási rendszereket, építési vegyi anyagokat, Durlin márkanév alatt festékeket és lakkokat. Csúcsminőségű termékeikkel, folyamatos fejlesztésekkel, pontos, korrekt tanácsadással törekszenek partnereik minél szélesebb körű igényeinek kiszolgálására. Az építőiparban előforduló speciális feladatok megoldására is rendelkeznek technológiai rendszerekkel és vegyi termékekkel.
További hírek a Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Murexin  kenhető  vízszigetelés  alternatív  másodlagos  folyékonyfólia  vastagfólia  hajlaterősítő  szalag  szigetelőmandzsetta