proidea.hu online termékinformációs katalógus

Négy kritérium, mely meghatározza a készházak alapozását


2019. június 04.

Energiahatékonyság, a hőhidak kiküszöbölése, a radongáz beszivárgás és a talajfagy miatti megsüllyedés megakadályozása

Négy kritérium, mely meghatározza a készházak alapozását
A készházakkal kapcsolatosan még nemrégiben is tartotta magát a közvélekedés, miszerint azok kevésbé minőségiek, mint a hagyományos módon épült házak.

Minden kételkedés ellenére azonban az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a készházak építése. A készházak különösen abban az esetben mutatkoztak remek választásnak, amikor az építtetőnek nincs ideje az építkezés figyelemmel kísérésére és a különböző szakemberekkel való egyeztetésre. Csak a megfelelő alapot kellett kiválasztani, amire a házat felállítják.

Mik a megfelelő alap kiválasztásának kritériumai?

1. Alapozás, mely alkalmas az alacsony energiafelhasználású épületek számára

Az alacsony energiafelhasználású házak alapelvei és az energiahatékonyság elérése miatt a gyakorlatban lemezalap készítése indokolt. A készházak esetében is, melyek esetében valójában ez az egyetlen rész, amit a helyszínen kiviteleznek.
Készház lemezalap készítése FIGRANxps extrudált polisztirol lapok felhasználásával
2. Alapozás. mely lehetővé teszi az energia megtakarítását és a hőhidak megakadályozását

Fontos, hogy a lemezalap tetején nincs hőszigetelés, hiszen az épület számára biztosítani kell a természetes energiamegtartást. Természetes energiamegtartó képességének köszönhetően a lemezalap tömege biztosítja az extrém hőingadozások kiküszöbölését, mesterséges hőmérsékletszabályozás nélkül. Ezzel egyidőben a külső oldalon, összefüggően beépített vízszigetelés és hőszigetelés gondoskodik a hőhídmentes szerkezetről.

3. Alapozás, mely megakadályozza a radongáz beszivárgását

Az alaplemez alatti szigeteléssel lehetséges a radonsugárzás elleni védelem kialakítása is.

4. Alapozás, mely megakadályozza az épület talajfagy miatti megsüllyedését

A fagyás okozta gondokat eddig úgy oldottuk meg, hogy az építkezésnél az alapot a talaj fagyásszintje alá ástuk le. Ez a módszer azonban nem felel meg az alacsony energiafelhasználású építkezés feltételeinek, ezért a problémát más módon kell megoldani.

A lemezalap, melyet az alap alatti hőszigetelésen helyeznek el, olyan alapozás, mely megfelel minden fentebb említett kritériumnak, s biztosan a legmegfelelőbb megoldás.
Lemezalap szigetelés FIBRANxps lapokkal - rétegrend
Rétegrend:
  1. Vasbeton aljzat
  2. FIBRANxps 400-L, 500-L, 700-L
  3. FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk – bitumenes, kétoldalon öntapadó vízszigetelő
  4. FIBRANxps 400-L, 500-L, 700-L
  5. Lemezalap
  6. Sóderágy
  7. Feltöltő kavics
  8. FIBRANxps ETICS GF
Ahhoz, hogy minden fentebb említett kritériumnak megfeleljünk, lehetőség van kizárólag lemezalapon való alapozásra, lemezalap alatti hőszigeteléssel. A lemezalap alatti hőszigetelés olyan rendszer, melyet az alacsony energiafelhasználású épületekhez fejlesztettek ki, a radon beszivárgását megakadályozó réteg kialakításának lehetőségével. Emellett a lemezalap alatti hőszigetelés rendkívül innovatív módon, szendvicsrendszerben óvja a vízszigetelést tehát a sérülésektől úgy védi meg, hogy két hőszigetelő lemez (xps) közé helyezik. A két vízszigetelési réteggel a teljes rendszer védelmet nyújt a magas talajvíz ellen is.
A lemezalap alatti hőszigetelés szendvicsrendszerben óvja a vízszigetelést
Az ilyen megoldás biztosítja az épület hővédelmének kontinuitását, a készházak elemeitől az alaplemez alatti előre legyártott elemekig. Mi több, ezzel megakadályozzuk a talaj házfal alatti részének fagyását, mégpedig úgy, hogy a talajt némileg a házfalon túlnyúlóan is szigeteljük.


Ha a cikkben szereplő FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések adatait meg szeretné tekinteni, termékismertetőit letölteni, kattintson az alábbi termékképekre. Ajánlatkéréssel, illetve lemezalap szigeteléssel, vagy más egyéb projektekkel kapcsolatos további részletekért, valamint szaktanácsadásért forduljon írásban a FIBRAN d.o.o. magyarországi munkatársához az alábbi gombok használatával.
 
 

Termék
Cég
Székhely: SI-8000 Novo mesto, Kocevarjeva ulica 1
E-mail:
Web: http://www.fibran.si/frontend/index.php?chlang=HU
Rőmer Krisztián
Értékesítés – Magyarország +36 70 703 6083
   
A FIBRAN Európa egyik legnagyobb extrudált polisztirol (XPS) gyártója, amelyik 20 mm-től 200 mm-ig terjedő vastagságban, egészen 1000 kPa nyomószilárdságig kínálja termékeit, lapos tetők, homlokzatok, padlók, felszín alatti szerkezetek szigetelésére, valamint belső szigetelésekhez. A FIBRAN termékek minőségét különböző független nemzetközi szervezetek mérési jelentései bizonyítják, az Európai Műszaki Engedély (ETA) pedig tanúsítja, hogy a FIBRAN XPS termékek 50 évig megőrzik a minősítésekben deklarált műszaki tulajdonságaikat.
Márkanevek: FIBRAN
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Fibran  Fibranxps  extrudált  polisztirol  szigetelés  hőszigetelő  lap  lemezalap  szigetelés  készház  építés