Lapostetők korszerű poliuretán hőszigetelése

Lapostetőkre kifejlesztett Bachl PIR szigetelőlemezekkel

A föld fosszilis energiáinak folyamatos csökkenése miatt egyre sürgetőbb az a kérdés, hogy erre épülő társadalmunk hogyan tud gazdálkodni a még rendelkezésre álló forrásokkal, illetve ezeket mennyire tudjuk fenntartani a jövő nemzedéke számára.
Ezen energiák jelentős részét pazaroljuk el korszerűtlen épületeink fenntartására és megnövekedett energia szükségleteink kielégítésére. Épületeink döntő többsége a fűtésre szánt energiából igényli a legtöbbet, pedig éppen ezzel kellene a legkörültekintőbben bánnunk. Manapság sokfelől hallunk buzdítást házaink környezet- és pénztárcakímélő hőszigetelésére, de többségük nem tér ki a folyamat lényegére, azaz, hogy mit, milyen anyagokkal és milyen mértékben építsünk be.
Rendszerint a homlokzati falak védelme kerül középpontba, háttérbe szorítva az épület további fontos szerkezeteit. A vízszintes vagy ferde térelhatároló, illetve tartószerkezetek méltatlanul kevesebb hangsúlyt kapnak, pedig ezek figyelmen kívül hagyása számos probléma forrása lehet, illetve jelentősen energia pazarlónak bizonyulhatnak. Ezen szerkezetek hatékony és gazdaságos hőszigetelésére nyújt megoldást a Bachl Kft. poliuretán (PIR) hőszigetelő termékcsaládja, amely kiváló műszaki tartalmának és kedvező ár-érték arányának köszönhetően Magyarországon és Európa szerte elismert mind a hagyományos, mind a passzívházak építésénél.

A poliuretán táblák 30-40%-kal kedvezőbb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományosnak mondható szálas vagy polisztirol anyagokkal szemben. A modern és innovatív anyagoknak köszönhetően az épületeink hosszútávon gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethetőek, legyenek azok akár családi házak, energiatudatos irodaházak vagy gazdasági épületek. λ=0,022-0,026 W/m²K hővezetési tényező értékének köszönhetően a PIR anyagokkal még a legszigorúbb hőtechnikai elvárások is könnyedén teljesíthetőek. Az alufóliával vagy üvegfátyollal laminált kis (1250 x 625 mm), illetve nagy elemes (2500x 1250 mm) egyenes vagy lépcsős élképzéssel ellátott termékek könnyű kivitelezést tesznek lehetővé.

Lapostetők kialakításánál legáltalánosabb az egyhéjú (meleg) egyenes rétegfelépítés. Ebben az esetben a zárófödémre helyezett méretezett párazáró rétegeket követően kerül elhelyezésre a hőtechnikailag méretezett PIR alap hőszigetelés és PIR lejtésképzés. Az így létrejött hőszigetelés már megfelelő aljzatot ad a ráfektetendő csapadékvíz szigetelésnek. Amennyiben a vízszigetelés bitumenes lemezből készül, nem kell külön elválasztó rétegről gondoskodni a hőszigetelés és a vízszigetelés között, mert a PIR rövid ideig a 250°C- ot is elviseli, ellenállva a forró bitumen okozta hőterhelésnek. Ha azonban PVC vízszigetelés kerülne elhelyezésre, az elválasztó réteg szintén kihagyható a szerkezetből, mert a polisztirol anyagoknál megjelenő lágyító vándorlás nem jelentkezik a poliuretánra fektetett rétegek között.
A PIR jobb hőszigetelő képessége megmutatkozik a belőle készített hőszigetelés vastagságán is. Felújítandó lapostetők esetében nem elhanyagolható kérdés, hogy a meglévő szerkezetek magasságát szem előtt tartva, milyen vastagságokkal kell megoldanunk bizonyos hőtechnikai követelményeket (pl. attika csatlakozás).
A vastagság mellett a kis súlynak (33 kg/m³), a nagy hajlítószilárdságnak (250-500 KPa) és a 100 KPa feletti nyomószilárdsági értéknek köszönhetően trapézlemezes tetők esetében további előnyt élveznek a többi hőszigetelő anyaggal szemben.
A kisebb vastagság, rövidebb rögzítő elemek használatát teszi lehetővé, ezáltal is költséget takarítva meg. A nagy elem és lépcsős élkialakításnak köszönhetően gyorsabb, egyszerűbb, hőhídmentes szerkezet alakítható ki és kis súlyából adódóan akár a tetőre használandó teljes mennyiség is feldeponálható további logisztikai költségmegtakarításokat elérve.

A táblák merevsége nemcsak a kivitelezés közben rajtuk keresztül való járást segíti elő, hanem pl. mechanikai rögzítés esetén, a dübelek anyagba való besüllyedését és ez által kialakulandó pocsolyaképződést is megelőzi. A PIR anyag 90%-ban zárt cellaszerkezetének köszönhetően a nedvesség felvétele 28 napos tartós nedvesség esetén sem éri el a 2,5 tf%-ot, ezért akár a kivitelezés közben hirtelen lehulló csapadék hatására sem kell tartani az anyag tönkremenetelétől.
Tűzvédelmi osztályba sorolásukat tekintve az alumínium laminálású termékek a D s1, d0 kategóriába tartoznak és trapézlemezes födémek esetében a szerkezetre vonatkozó REI 30 követelmény szintet is teljesítik.

Ha a fent említett kiemelkedő minőségi tulajdonságokat, a hosszú élettartamot, a gazdaságos beépítést vesszük alapul, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bachl PIR anyagok használatával hozzájárultunk egy jobb életminőség eléréséhez, a jövő építéséhez és környezetünk megóvásához.

A lapostetőkre kifejlesztett Bachl PIR szigetelőlemezekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
BACHL tecta-PUR 022 új építésű magastetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR Polymer alacsony hajlásszögű tetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR HD-plus magastetők szarufák feletti kiegészítő hőszigetelése BACHL PIR MV üvegfátyol kasírozású, terhelhető hőszigetelés
 
BACHL PIR szigetelőlemezek
6 termék

A PIR az egyik legjobb hőszigetelési paraméterrel rendelkezik az ismert hőszigetelő keményhabok közül, ezáltal új lehetőséget kínál a magyar építőipar számára. Beépítése ott célszerű, ahol alacsony szerkezeti magasság és magas szigetelési értékek szükségesek.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...