JUB Thermo festékrendszer a falak hidegsugárzásának megszüntetésére, penészedés megelőzésére

JUB Thermo festékrendszer a falak hidegsugárzásának megszüntetésére, penészedés megelőzésére

A JUB Thermo rendszerével utólagosan hőszigetelhet olyan problémás esetekben, ahol külső szigetelés nem alkalmazható: társasházi lakások falai, műemlék típusú épületek, panelházak.

Az alább javasolt rendszermegoldással utólag is, viszonlyag egyszerűen szigetelhetjük bármikor – az időjárástól függetlenül – akár a hűvös gyerekszobát, mosdó helyiséget. Mindezt anélkül, hogy esztétikailag az kihatna az épület kültéri megjelenésére.

A budapesti lakás egy 60-as évekbeli tégla társasház földszintjén található, ahol a lakóközösség nem szavazta meg az utólagos hőszigetelést és a tulajdonosok küzdöttek a falak alsó élén megjelenő penésszel, a hideget sugárzó falakkal. Mindkettőre szerettek volna megoldást, de a kivitelezés januárban történt, így a belülről ragasztható szigetelő lapok nem jöhettek szóba.

Kiss Dávid szobafestő-mázoló mester tapasztalati beszámolója:

„Év elején első munkaként egy társasházi lakás tisztasági festése volt soron, azzal a problémával, hogy a külső falakon visszatérő probléma  a penész megjelenése, emellett igen hidegek is voltak (a kettő összefügg, a hideg falakon jelenik meg a harmatpont, a penész "melegágya"). Mivel a 60-as évek végi tégla társasház nem volt utólag homlokzat szigetelve és nem is tervezte a tulajdonosi közösség, ezért belső oldalról kellett megoldani a kérdést, mindezt a téli hideg időben. Mi legyen ilyenkor?

A belső oldali hőszigetelés sosem az ideális megoldás. Így fordultunk végül a thermo festékek irányába, amik különböző üreges vagy vákuumos, esetleg kerámia „gyöngyöcskék” segítségével képeznek olyan felületet, aminek hőérzete sokkal kellemesebb. Ezek javítják a falfelület hőmérsékletet, ezáltal csökkentve a penész megjelenésének lehetőségét. Természetesen ezen anyagok (glettek és festékek) hőszigetelő képessége nem versenyezhet a vastag EPS szigetelő táblákkal, de a hőérzetet pozitívan befolyásolják a homlokzati falak hidegsugárzásának megszüntetésével. A JUBOLIN Thermo glettel javítottuk a falak egyenetlenségeit, majd a JUPOL Thermo festékkel festettük azt, a gyártói előírás szerint 3 rétegben.

Mindkét anyagnál érdekes volt, hogy kannáik sokkal könnyebbek voltak, mint a sima glettek vagy festékek esetében, ez minden bizonnyal az üreges töltőanyagnak volt köszönhető. A glett jól feldolgozható, nagyon szépen simítható, a festék jó fedőképességű, hígítást azonban nem ajánl a gyártó, mert csökken hőszigetelő tulajdonsága. Így valamivel nehezebben hengerelhető a hagyományos festékekhez képest, egy jó hosszú szőrű teddy henger és egy jó szakember persze könnyen megbirkózik ezen tulajdonságával (mélyalapozás szerintem és a gyártó szerint is szükséges!).

Meglepetésre már az első réteg felhordása után tapintásra jelentősen javult a fal hőérzete, a hideg sugárzás megszűnt, vélelmezhető, hogy a további két réteg még nagyban erősítette ezt a tulajdonságát az anyagnak. Tehát nálunk az ajánlott kategóriába került, régi bérházakon vagy műemléki épületeken, ahol külső szigetelés nem alkalmazható (vagy panelházaknál, társas házaknál, ahol nem ruháztak be a külső szigetelésbe) egy jó alternatíva a külső falak hideg érzetének csökkentésére. Feldolgozását azonban mindenképp szakemberre bíznám, gyakorlott kéz kell az eldolgozáshoz még a mélyalapozott felületek esetében is.”

A hírben szereplő termékek
JUPOL Thermo falfesték hőhidak kialakulásának megakadályozására
 
JUPOL Thermo falfesték hőhidak kialakulásának megakadályozására

A JUPOL Thermo a Jubolin Thermo kiegyenlítő anyaggal kombinálva éves szinten akár 1 €/m² megtakarítást biztosít és csökkenti a kondenzációs nedvesség létrejöttének lehetőségét.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
JUBOLIN Thermo hőszigetelő beltéri kiegyenlítő anyag
 
JUBOLIN Thermo hőszigetelő beltéri kiegyenlítő anyag

A JUBOLIN Therno beltéri fal- és mennyezeti felületek kiegyenlítésére szolgáló kiegyenlítő anyag, amely üreges töltőanyagot tartalmaz, ami által hőszigetelővé válik, így a felület érintésre melegebb és kellemesebb lesz, mint a környező felületek. A JUPOL Thermo beltéri falfestékkel kombinálva csökkenti a vízgőz lecsapódásának lehetőségét a felületen. A JUBOLIN Thermo a JUPOL Thermo beltéri falfestékkel kombinálva éves szinten akár 1 €/m² megtakarítást biztosít.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
JUB Thermo rendszer - Már sok éve bizonyít, és pénzt takarít meg
Új bemutató videó a JUB Thermo festékrendszer előnyeiről
JUB Thermo rendszer - Már sok éve bizonyít, és pénzt takarít meg
Új bemutató videó a JUB Thermo festékrendszer előnyeiről
Kategóriák
Beltéri falfestékek
Beltéri falfestékek
Glettek
Glettek
Festékek, bevonatok
Festékek, bevonatok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...