A hőszigetelés és a páralecsapódás összefüggései

Külső falak hőszigetelésével megelőzhető a páralecsapódás

Épületeink homlokzati hőszigetelésével kapcsolatban gyakran felmerül kérdésként, hogy mi lesz az épületben keletkező párával, nem kell-e félni páralecsapódástól, penészesedéstől, érdemes-e elvégeztetni a hőszigetelést?

Épületeinkben jelentős pára keletkezik minden nap, mely egy négytagú család esetében akár a 7 liter/nap mennyiséget is elérheti. Elég belegondolni, hogy családtagonként 15 perc zuhanyozással 2,6 liter, kimosott ruha szárításával 50-200 g/óra, míg főzés és házimunka során 600-1500 g/óra nedvességet juttathatunk a lakótérbe.
Új építésű épületeknél még több nedvességgel kell számolni, hiszen a szerkezetekben a beköltözést követően még jelentős technológia nedvesség maradhat.

Hogyan lehet elvezetni az így keletkezett párát? Sokan rögtön rávágják, hogy a falon keresztül távozik a nedvesség, hiszen régi épületeknél nem volt ilyen gond. A kérdés ennél összetettebb, hiszen régi épületeinknél a rosszul záródó nyílászárók (néhol 1 cm-nél is szélesebb) résein szabadon tudott távozni a nedvesség, emellett akár több, mint 20-szor cserélődött ki a lakótér levegője óránként, azaz az utcát fűtöttük.

Páralecsapódás
A hőszigetelés és a páralecsapódás összefüggései

Amennyiben már kicseréltük modern nyílászárókra régi ablakainkat, megszűnt a pocsékoló levegőcsere, de mi a helyzet a párával?

Vizsgálatok igazolták, hogy a belső térben keletkezett nedvesség maximum 2-4%-a képes a falon keresztül távozni, függetlenül attól, hogy szigetelt-e az épület vagy sem.
Az alkalmazott hőszigetelő anyag típusa nagyságrendileg nem befolyásolja az átjutott pára mennyiségét. A pára 96-98%-a szellőztetéssel (természetes úton vagy mesterséges elszívással) kerül elvezetésre. A falakkal szemben értelemszerű követelmény, hogy ne engedjenek át magukon levegővándorlást, hiszen az egyik feladatuk, hogy az épületen belül tartsák a hőt.

Az épületből különböző módon elvezetett nedvesség mennyiségét mutató táblázat:
Külső léghőmérséklet
[°C]
A teremből elvezetett légnedvesség mennyisége
külső falon keresztül páradiffúzióval
[g/h]
A teremből elvezetett légnedvesség mennyisége
légcserével (egyszerűen)
[g/h]
-20 5,5 436
-10 4,8 378
0 3,2 242
19 0,4 15
Forrás: Industrieverband Hartschaum

0 °C külső hőmérséklet esetén egy teremből elvezetett nedvesség tartalom 245,2 g/h, ebből azonban a külső falon átjutó páradiffúziós mennyiség csak 3,2 g/h és 242 g/h légcserével távozik a nyitott ablakon át!

A páralecsapódással kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy a homlokzati falak belső felületének hőmérséklete jelentősen megnő a külső oldali hőszigetelés hatására. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb mennyiségű párát képes a levegő magában megtartani, azaz elkerülhető a felületen a páralecsapódás. Hőszigetelés nélkül 7-8 °C-os különbség adódik a fal felületi hőmérséklete és a belső levegő hőmérséklete között, ami nagyfokú páralecsapódást eredményez. Megfelelő mértékű hőszigeteléssel ez a hőmérséklet különbség az optimálisnak tekinthető 2-3 °C-os szintre mérsékelhető.

A hőszigetelés és páralecsapódás
A hőszigetelés és a páralecsapódás összefüggései

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a lakótérben keletkezett pára döntő többségét hagyományos szellőztetéssel, modern ablakokba épített résszellőzőkkel, vagy mesterségesen elszívókkal tudjuk elvezetni. A külső falak hőszigetelésével pedig megelőzhető a páralecsapódás, köszönhetően a belső oldali felület hőmérséklet növelésének.

Homlokzati falaink gazdaságos és könnyen kivitelezhető hőszigetelő anyaga az expandált polisztirol (EPS). A hagyományos fehér polisztirol keményhabok mellett egyre népszerűbbek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek.
A Bachl Kft. őszi akciójában 12 és 20 cm között mindkét változatban 2 cm-t ajándékba adnak. Részletek

A hírben szereplő termékek

BACHL EPS hőszigetelő lemezek külső, nedvességnek kitett falra
 
BACHL EPS hőszigetelő lemezek külső, nedvességnek kitett falra

Talajjal érintkező pincefalra, lábazatra, illetve nedves technológiával készülő épületszerkezetek kivitelezés közbeni elhelyezésére alkalmas formahabosított expandált polisztirol termékek. Hővezetési tényező λ=0,035 W/mK. Lépcsős élképzésüknek köszönhetően (BACHL Perimeter, Perimeter DS) hőhídmentes csatlakozást tesznek lehetővé nagy nyomószilárdsági (>200 Kpa) értékkel párosítva. Lábazati szigetelőlapként (EPS HL) érdesített felülettel rendelkeznek, jobb vakolattartást biztosítva.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...