proidea.hu online termékinformációs katalógus

A hőszigetelés és a páralecsapódás összefüggései


2016. október 19.

Külső falak hőszigetelésével megelőzhető a páralecsapódás

Épületeink homlokzati hőszigetelésével kapcsolatban gyakran felmerül kérdésként, hogy mi lesz az épületben keletkező párával, nem kell-e félni páralecsapódástól, penészesedéstől, érdemes-e elvégeztetni a hőszigetelést?

Épületeinkben jelentős pára keletkezik minden nap, mely egy négytagú család esetében akár a 7 liter/nap mennyiséget is elérheti. Elég belegondolni, hogy családtagonként 15 perc zuhanyozással 2,6 liter, kimosott ruha szárításával 50-200 g/óra, míg főzés és házimunka során 600-1500 g/óra nedvességet juttathatunk a lakótérbe.
Új építésű épületeknél még több nedvességgel kell számolni, hiszen a szerkezetekben a beköltözést követően még jelentős technológia nedvesség maradhat.

Hogyan lehet elvezetni az így keletkezett párát? Sokan rögtön rávágják, hogy a falon keresztül távozik a nedvesség, hiszen régi épületeknél nem volt ilyen gond. A kérdés ennél összetettebb, hiszen régi épületeinknél a rosszul záródó nyílászárók (néhol 1 cm-nél is szélesebb) résein szabadon tudott távozni a nedvesség, emellett akár több, mint 20-szor cserélődött ki a lakótér levegője óránként, azaz az utcát fűtöttük.

Amennyiben már kicseréltük modern nyílászárókra régi ablakainkat, megszűnt a pocsékoló levegőcsere, de mi a helyzet a párával?

Vizsgálatok igazolták, hogy a belső térben keletkezett nedvesség maximum 2-4%-a képes a falon keresztül távozni, függetlenül attól, hogy szigetelt-e az épület vagy sem.
Az alkalmazott hőszigetelő anyag típusa nagyságrendileg nem befolyásolja az átjutott pára mennyiségét. A pára 96-98%-a szellőztetéssel (természetes úton vagy mesterséges elszívással) kerül elvezetésre.
A falakkal szemben értelemszerű követelmény, hogy ne engedjenek át magukon levegővándorlást, hiszen az egyik feladatuk, hogy az épületen belül tartsák a hőt.

Az épületből különböző módon elvezetett nedvesség mennyiségét mutató táblázat:

Külső léghőmérséklet
[°C]
A teremből elvezetett légnedvesség mennyisége
[g/h]
külső falon keresztül páradiffúzióval
légcserével (egyszerűen)
-20
5,5
436
-10
4,8
378
0
3,2
242
19
0,4
15
Forrás : Industrieverband Hartschaum

0 °C külső hőmérséklet esetén egy teremből elvezetett nedvesség tartalom 245,2 g/h, ebből azonban a külső falon átjutó páradiffúziós mennyiség csak 3,2 g/h és 242 g/h légcserével távozik a nyitott ablakon át!

A páralecsapódással kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy a homlokzati falak belső felületének hőmérséklete jelentősen megnő a külső oldali hőszigetelés hatására. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb mennyiségű párát képes a levegő magában megtartani, azaz elkerülhető a felületen a páralecsapódás.
Hőszigetelés nélkül 7-8 °C-os különbség adódik a fal felületi hőmérséklete és a belső levegő hőmérséklete között, ami nagyfokú páralecsapódást eredményez. Megfelelő mértékű hőszigeteléssel ez a hőmérséklet különbség az optimálisnak tekinthető 2-3 °C-os szintre mérsékelhető.

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a lakótérben keletkezett pára döntő többségét hagyományos szellőztetéssel, modern ablakokba épített résszellőzőkkel, vagy mesterségesen elszívókkal tudjuk elvezetni. A külső falak hőszigetelésével pedig megelőzhető a páralecsapódás, köszönhetően a belső oldali felület hőmérséklet növelésének.

Homlokzati falaink gazdaságos és könnyen kivitelezhető hőszigetelő anyaga az expandált polisztirol (EPS). A hagyományos fehér polisztirol keményhabok mellett egyre népszerűbbek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek.
A Bachl Kft. őszi akciójában 12 és 20 cm között mindkét változatban 2 cm-t ajándékba adnak. Részletek

A Bachl EPS homlokzati hőszigetelő lemezek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy további információt szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  bachl  eps  expandált  polisztirol  keményhab  homlokzati  hőszigetelés  hőszigetelő  lemez  homlokzatszigetelés  külső  falak  hőszigetelése  páralecsapódás  légnedvesség  szellőztetés