Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívházon

Részletekbe menő csomópontok a sokoldalú poliuretánnal

A bemutatandó épület kis alapterületű kétszintes építmény, mely egy 70-es években épített, eredetileg magastetős családi ház jelentős átépítésével valósul meg. Az épület függőleges teherhordó szerkezete B30-as tégla, alapvetően meglévő, és kipótolt falak felhasználásával. Az új födémek a viszonylag kis (f=4,90 m) fesztávhoz igazodva, vékony, 14 cm-es monolit vasbeton lemezek.

A hővisszanyerő szellőzőrendszer 75 mm átmérőjű légcsatornáinak födémben történő vezetése indokolatlan vastagság- és ezzel súlynövekedést jelentett volna a meglévő alapozás számára, ezért a gépészeti szerelés a födém felett készült. A csövek közé hőszigetelő könnyűbeton került, mely egyben a tetőlejtést is biztosítja.
A termikus burok PHPP számítással kalkulált és folyamatosan ellenőrzött. A falak tömör felületei 25 cm vastag expandált polisztirol hab (λ=0,035 W/mK) hőszigetelést kaptak U=0,120 W/m²K). A magas minőségű, alumínium külső borítású műanyag ablakok körül, a "kerülőutas" hőhidak elkerülésére 20 cm széles, a nyílászáró toktoldójára teljesen rátakaró 10 cm vastag puren (λ=0,022 W/mK) PIR hab káva készül, mely elé további 15 cm-es, az általános felületeknél alkalmazott polisztirol hab hőszigetelés kerül.
Hasonló megoldású a külső árnyékoló beépítése is, ahol ún. "negatív káva" készül. A 30 cm vastag falba kerülő 20 cm-es kiváltók elé - a téglafallal színelő síkba - először 10 cm puren FD-L PIR hőszigetelő lemez, majd egy további 10 cm-es került. Így biztosították az azonos U értékű hőszigetelést a nyílászárók körül. A lábazatot 25 cm-es extrudált polisztirol habbal hőszigetelték.
Jelkulcs a rajzokhoz:
1. puren PIR, 10 cm vtg., 20 cm széles, teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve
2. Polisztirol hab, 15 cm vastag, lefedi a puren habot, teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve
3. Polisztirol hab, 25 cm vastag teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve
4. puren purenit alátámasztó palló, a beépítés során elhelyezve
5. Az ablakbeépítés során beépített belső lezáró szalag
6. Enyhén duzzadó PUR hab hézagtömítés (Teljes hézagtérfogat!)
7. Lezáró, külső (a PUR hab tömítést is védő) vízzáró lezáró szalag
8. Nyílászáró beépítő vakolóprofil
9. Élvédő
10. Csapadékvédő EPDM fólia megfelelő ragasztóval felragasztva
11. Ablakpárkány alu v=2 mm, típus rögzítő és véglezáró elemekkel
12. MDF belső ablakbélés, v=14 mm
13. Tartósan rugalmas tömítés
14. B30-as fal
15. Vakolt kávabélés (fürdőszoba)
16. Belső ablakpárkány
17. Geotextília elválasztó réteg, az EPDM fólia és az alu párkánylemez között

Az épület lapos teteje befelé, egy pontra lejt. A vízelvezetést egy megfelelően hőszigetelt víznyelő biztosítja, melyet az elfagyás elleni védelem érdekében elektromos fűtéssel terveztek. A belső vízelvezetéses megoldás épületfizikailag helyes, mivel a megolvadó hólé elvezetése már fagymentes beltéri környezetben történik, továbbá elkerülhető a költséges és kényes bádogos munka is.

A tető hőszigetelő rétegeként eredetileg 35 cm átlagos vastagságú, lejtésképző EPS (λ=0,039 W/mK) hab lett előirányozva, mely befogadta volna a szellőztető rendszer csövezését is.

A jelentős vastagságú tető- és homlokzati hőszigetelő rétegek hőhídmentes peremkapcsolata, a tető PVC vízszigetelésének szilárd felületen való szegélyezése, és az attikafedés megfelelő, a termikus burokba illeszkedő megoldása komoly kihívást jelentett. Első változatként impregnált faanyagból készülő, "doboz-jellegű" attika szerkezetet terveztek. A 18 mm-es OSB lapokból álló szerkezet megfelelő csavarozhatósága, a falakon elhelyezkedő legfelső hőszigetelő táblák megfelelő rögzítése bizonytalanságot jelentett, és kérdéses volt a vékony szerkezet tartóssága is.

Az előkészítő munka során, az ablakok beépítésénél adódott a puren purenit (λ=0,07-0,08 W/mK) anyag alkalmazásának lehetősége, így kézenfekvő volt az attika esetében is e termék alkalmazása. A gyártói puren purenit-attika két különböző magassággal és az arra rászerelt befelé lejtő 2,5 cm vastag purenit lapból áll, amely a homlokzati hőszigetelés vastagságához igazodik. Egyéb méretű attika fal, és fedés elkészítése is könnyen, hulladék mentesen kialakítható a standard méretű purenit táblákból, amik faipari gépekkel szabhatók.
A végső megoldás egy vegyes szerkezet lett, mely purenit függőleges elemből, és rajta az attika fedését hordozó, befelé lejtő OSB lemezből áll. A függőleges elem 6 cm-es purenit lap. Ezt, az élén is megálló lapot acél hevederekkel és konzolokkal rögzítették a födémszerkezethez. A kapcsolóelemek a termikus burok belső felületére kerültek, így hőhidat nem jelentenek.

Jelkulcs a rajzhoz:
A. B-30-as fal
B. 14 cm vastag vb. födémlemez
C. Laposacél kapcsolószerek 1/3 m-ként
D. 60 mm vtg. puren purenit palló
E. 18 mm vtg. impregnált OSB lap 3% lejtéssel
F. Lejtést adó könnyűbeton réteg, benne a szellőzés elosztóhálózata
G. 18 cm vtg. puren FD-L alukasírozott PIR hab hőszigetelés
H. PVC fólia csapadékvíz szigetelés
I. Attikafedés
J. 25 cm vtg. polisztirol hab homlokzati hőszigetelés és vékonyvakolat rendszer
A gazdaságos anyagfelhasználás érdekében az attika magasságát csökkentették, ami a tetőfödém rétegrendjére is befolyással volt. Az eredetileg tervezett átlag 35 cm vastagságú EPS hab helyett csökkentett, 18 cm vastagságú, de jobb teljesítményű (λ=0,022 W/mK hővezetési tényezőjű) puren FD-L PIR hablemez (kétoldali alumínium kasírozással) került alkalmazásra, így a teljes födém hőátbocsájtási tényezője U=0,117 W/m²K értékű lett, ami megfelel a passzívházaknál elvárt értéknek.
A tető lejtését a szellőzés csöveinek közét kitöltő könnyűbeton adja, így az egyébként lépcsős élképzésű puren PIR táblákat a vápákban az egyes tetősíkokra való illeszkedés miatt szabni kellett. A vágási élek PU hab kitöltéssel lettek hőhídmentesek.
A puren purenit anyag, mely a nyílászárók beépítésénél hőszigetelő, teherközvetítő szerkezetként már bizonyított, egy újabb területen is egyedi megoldást eredményezett. A puren FD-L és purenit hőszigetelések a jobb hőtechnikai teljesítményükből adódóan geometriai előnyöket, azaz kisebb rétegvastagságot is biztosítva, kedvező alternatívát jelentenek más hőszigetelő, vagy akár szakipari- szerkezeti anyagokkal szemben.

tervezők:
Dobai János DLA építész tervező, Horváth Sándor épületszerkezeti szakértő
A puren FD-L és a purenit hőszigetelésekről további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a puren GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
purenit univerzális építő- és szigetelőanyag
 
purenit univerzális építő- és szigetelőanyag

A purenit® egy (PUR/PIR-) keményhab alapú, fluorklór-szénhidrogénektől és halogénezett fluorklór-szénhidrogénektől mentes, nagy hőszigetelő képességű poliuretán. A nagyteljesítményű funkcionális szerkezeti anyag minden famegmunkáló géppel megmunkálható, újrahasznosítható és alapkivitelben nem kasírozott. Páratlan receptúrája miatt a purenit® csavarozható, kemény, könnyű, egyszerűen megmunkálható, hőálló, hőszigetelő, vegyszerálló, valamint kasírozható és más anyagokkal párosítható, ezen kívül nagyfokú szilárdsággal rendelkezik.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
puren FD-L PIR hőszigetelés
 
puren FD-L PIR hőszigetelés

A kimagasló, 0,022/0,023 W/mK csúcsértékű hőszigetelő elem fokozott hőszigetelés mellett teszi lehetővé a karcsú lapos tetős szerkezetek kialakítását. A nagyteljesítményű kemény PIR habból készült puren® FD-L mindkét oldalán (50 µm-es) tiszta alumínium kasírozással rendelkezik. A körbefutó lépcsős hornyolás kényelmesebbé teszi a hőszigetelő lapok elcsúszásmentes beépítését és biztosítja a hőszigetelő réteg teljes felületű kapcsolódását. B REI 15 minősítése trapézlemezesen tetőn a legtöbb csarnoknál lehetőséget ad tűzvédelmi oldalról is a beépítésre.
Alkalmazás típusa: DAA dh, építőanyag-besorolás: B2. 0,022/0,023 W/mK teljes felületű, hőhídmentes hőszigetelés lapos tetőre építéshez. Kimagasló hőszigetelés kis anyagvastagsággal. Körbenfutó lépcsős horonnyal. Oldószermentes puren® tetőragasztóval kivitelezhető. A hőszigetelést nem tapossák át acél trapézprofilra szereléskor. Magas nyomószilárdság. Víztaszító és ellenáll a kémiai behatásoknak. A hőszigetelés mindkét oldalán beépíthető a gazdaságos, kis veszteséggel járó beépítéshez. Alacsony önsúly. Nagyfokú öregedés-állóság. Környezetkímélő termék EPD európai terméknyilatkozattal.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...