proidea.hu online termékinformációs katalógus

Helytakarékos hőszigetelés Bachl PIR szigetelőlemezekkel


2014. november 19.

A PIR keményhabok hőhídmentes elemkapcsolatot biztosítanak lapostetők, teraszok és padlók szigetelésénél

Számos épületszerkezetnél felmerülő probléma a helyhiány, azaz a rétegrendi kialakításban nem áll rendelkezésre elegendő vastagság a hőszigetelés számára. A megoldás vagy a szerkezeti kialakítás áttervezése - mely többletköltséggel és sokszor kellemetlen, hátrányos kompromisszumokkal jár - vagy kedvezőbb hőszigetelő képességgel bíró anyagok használata, mint például a PIR keményhabok, melyek akár 50%-al jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek a hagyományosan használt termékekhez képest (hővezetési tényező, λ-érték: 0,022 W/mK). Különösen problémás terület a felújítandó épületek megfelelő hőszigetelése. A leginkább érintett épületszerkezetekre: erkélyek, teraszok, padlók, magastetők hőszigetelésére néhány megoldás látható a következőekben.
Erkélyek, teraszok hőtechnikai követelményeinek a lapostetőkre vonatkozó értékeknek kell megfelelnie. A következő táblázat a hazai és a nemzetközi követelmények teljesítéséhez szükséges hőszigetelő anyag vastagságokat mutatja.

lapostető hőátbocsátási tényező követelmények,
U-érték
(W/m²K)
(25 cm vasbeton födémmel számolva)
hagyományos hőszigetelés vastagság1 (cm)
hagyományos hőszigetelés vastagság2 (cm)
PIR keményhab vastagság3
(cm)
magyar TNM Rendelet, 2006-tól U≤0,25
14
18
8
magyar TNM Rendelet, 2015-től U≤0,17
21
27
12
alacsony energiafelhasználású épület U≤0,15
25
31
14
passzívházak U≤0,12
32
40
18
1 - kőzetgyapot vagy EPS 100 (expandált polisztirol keményhab), hővezetési tényező: 0,039 W/mK
2 - kőzetgyapot vagy EPS 100 (expandált polisztirol keményhab), κ=0,25 korrekciós tényezővel korrigált hővezetési tényező (ülepedésre, roskadásra való hajlam, kasírozás, élképzés hiánya): 0,049 W/mK
3 - poliizocianurát (PIR) keményhab kétoldali alufólia kasírozással, hővezetési tényező: 0,022 W/mK

Terasztetőbe épített, kétoldalt alufólia kasírozású, 14 cm vastag PIR keményhab
Lapostető rétegrend PIR hőszigeteléssel, PVC csapadékvíz szigeteléssel

A táblázat adataiból is jól látszik, hogy terasztető esetén PIR keményhabból (a képen látható módon) 14 cm vastagság elégséges az alacsony energiafelhasználású épület szintjéhez, míg hagyományos hőszigetelésekből - ezen hőtechnikai szint eléréséhez - 25-31 cm vastagság szükséges, ami teraszok esetén vagy megoldhatatlan, vagy a vasbeton födémszerkezet módosítását igényli.
A következő táblázat a talajjal érintkező padlókra vonatkozó hazai és a nemzetközi követelmények teljesítéséhez szükséges hőszigetelő anyag vastagságokat szemlélteti.

padló hőátbocsátási tényező követelmény
U-érték
(W/m²K)
(talajfeltöltéssel, 12+7 cm vasbeton födémmel számolva)
hagyományos hőszigetelés vastagság1 (cm)
hagyományos hőszigetelés vastagság2 (cm)
PIR keményhab vastagság3
(cm)
magyar TNM Rendelet, 2006-tól U≤0,50
5
7
3
magyar TNM Rendelet, 2015-től U≤0,30
11
13
6
alacsony energiafelhasználású épület U≤0,20
18
22
10
passzívházak U≤0,12
32
40
18
1 - kőzetgyapot vagy EPS 100 (expandált polisztirol keményhab), hővezetési tényező: 0,039 W/mK
2 - kőzetgyapot vagy EPS 100 (expandált polisztirol keményhab), κ=0,25 korrekciós tényezővel korrigált hővezetési tényező (ülepedésre, roskadásra való hajlam, kasírozás, élképzés hiánya): 0,049 W/mK
3 - poliizocianurát (PIR) keményhab kétoldali alufólia kasírozással, hővezetési tényező: 0,022 W/mK

Padlóba épített, kétoldalt alufólia kasírozású, 8 cm vastag PIR keményhab

Talajjal érintkező padlók esetén PIR keményhabból - a képen látható módon - 6 cm vastagság elégséges a jövőbeni magyar követelményekhez, míg hagyományos hőszigetelésekből - ezen hőtechnikai szint eléréséhez - 11-13 cm vastagság szükséges, ami főként felújításoknál lehet megvalósíthatatlan feladat.
A PIR keményhabok alkalmazásának a kiváló hővezetési tényezőn túl további előnyei vannak: magas szilárdsági paraméter, minimális nedvességfelvétel - zártcellás sejtszerkezet, kedvező hőreflexiós képesség - kétoldali alufólia kasírozás miatt, hőhídmentes elemkapcsolat - lépcsős vagy nútféderes élképzés.

A Bachl PIR szigetelőlemezekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
További hírek a Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  hőszigetelés  Bachl  PIR  szigetelőlemez  lapostető  terasztető  erkély  padló