proidea.hu online termékinformációs katalógus

Fordított rétegrendű lapostetők felújítása RAVATHERM XPS hőszigeteléssel


2015. március 18.

Az extrudált polisztirolhab hőszigeteléssel a tető vízszigetelése védett a hő és UV hatásokkal, valamint a mechanikai sérülésekkel szemben


Mára szükségessé vált a néhány évtizeddel ezelőtt készült, jól működő fordított tetők energetikai korszerűsítése. Hogyan kell egy ilyen tetőt költséghatékonyan felújítani? A RAVATHERM Hungary Kft. erre a problémára, a lehető legkevesebb munkával és a kifogástalan állapotban lévő hőszigetelések megtartásával kínál megoldást.
Épületeink energiamérlegében meghatározó szerepet játszik a tető, mint épületszerkezet. Egy nem jól szigetelt lapostetőn a teljes fűtési energia akár egynegyede is távozhat. Korunk igényeinek már nem felel meg a korábban beépített 6-8-10 cm hőszigetelés, ezeket a tetőket előbb-utóbb sokkal hatékonyabbá kell tenni. A meglévő hőszigetelés megtartása mellett a RAVATHERM XPS-sel lehetőség nyílik második rétegben többlet-hőszigetelés elhelyezésére.

Előkészületek

A felújításkor az első lépés mindig a meglévő rétegek megtarthatóságának vizsgálata. Az ehhez szükséges feltárásnál minden réteget alaposan szemügyre kell venni, és amennyiben lehetséges, műszaki paramétereiket ellenőrizni. A fordított rétegrend előnyeiből adódóan ezek a tetők általában még 30-40 év elteltével is jó állapotúak, a rétegek könnyen, roncsolás-mentesen bonthatók és visszaépíthetők.
A vizsgálatoknál érdemes a tető - tartószerkezeten kívüli - két legfőbb elemére a vízszigetelésre és a hőszigetelésre koncentrálni. A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetőösszefolyók környékén találhatók. A hőszigetelés esetén annak szilárdságát és nedvességtartalmát érdemes ellenőrizni.
A folyamatosan nedves környezetben - főleg nem szakszerűen kivitelezett rétegrendek, vagy karbantartás hiányában vízben álló tetőn - a zártcellás polisztirolhabok is vehetnek fel nedvességet. Néhány térfogat-százaléknyi víz a táblákban még nem okoz jelentős változást azok hőszigetelő képességében. A változás mértéke legtöbbször nem több 4-8%-nál, és a gyártók az általuk megadott tervezési értékeket általában ezt figyelembe véve állapították meg. A gyanúsan nehéz táblákat a visszahelyezés előtt azért érdemes megvizsgáltatni.

Elvi rétegrend és szabályok fordított tetők kétrétegű felújítása során (kívülről befelé)
  • Kavics leterhelés (hasznosított tetők esetén + burkolat, vagy zöldtető).
  • Vízterelő fólia (páraáteresztő, vízzáró fólia 15 cm-es átlapolással fektetve).
  • RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelés.
  • Meglévő zártcellás polisztirolhab hőszigetelés (amennyiben a vastagsága kisebb az utólag beépítésre kerülő RAVATHERM XPS vastagságánál, az új hőszigetelést kell alulra beépíteni).
  • Vízszigetelés (szükség esetén javítva, felújítva) megfelelő lejtéssel és szilárd aljzaton kialakítva.
A kétrétegű fordított lapostető-felújítás gazdasági előnyei
  • A meglévő hőszigetelés újabb beruházás nélkül továbbra is folyamatos energiamegtakarítást eredményez.
  • Igen jelentős hulladék elhelyezési költségek takaríthatók meg.
  • A tető alacsony üzemeltetési/karbantartási költsége nem változik.
A felújítás menete

A tető felújítása során a sérült, esetleg felhólyagosodott vízszigetelést el kell távolítani és új szigeteléssel kell pótolni. A már teljesen tökéletes felületű vízszigetelésre közvetlenül fektethetők a hőszigetelő lemezek. A fektetés során a fordított tető szerkesztési elveit be kell tartani. A hőszigetelést lehetőleg kötésben fektetve helyezzük el, és a következő réteget is kissé eltoltan helyezzük rá. A második réteg tetején ne feledkezzünk meg az elválasztó vízterelő fóliáról és a kellő mértékű leterhelésről sem. A leterhelő réteg a tető hasznosítási módjától függően lehet kavics, agyagkavics, vagy alátétre fektetett betonlap burkolat.

Fontos megemlíteni, hogy a felújítás során akár zölddé is tehetjük a lapostetőt. Egy zöldtető többszörösen környezetbarát megoldás. A növényzet segít a csatornarendszer tehermentesítésében, megköti a por egy részét, csökkenti a nyári felmelegedést és - kellően nagy kiterjedés esetén - a város mikroklímáját is pozitívan befolyásolja.

A RAVATHERM Hungary Kft. műszaki tanácsadással, szükség esetén az állapotfelméréshez nyújtott segítséggel és folyamatosan jó minőségű megbízható RAVATHERM XPS 300 SL termékkel támogatja a korábban megvalósult fordított tetők felújítását, energetikai korszerűsítését.

A fordított tetők szigetelésére alkalmas RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés

A zárt cellaszerkezetű RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított tetők és padlószerkezetek hőszigetelésére. A RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. A kék színű RAVATHERM XPS 500 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelés

A zárt cellaszerkezetű RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított tetők és padlószerkezetek hőszigetelésére. Ezek a hőszigetelő termékek padlókban, talajon fekvő padlókban több rétegben is fektethetők. A RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. A kék színű RAVATHERM XPS 700 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Ravatherm  XPS  extrudált  polisztirolhab  hőszigetelés  lapostető  fordított  rétegrendű  tető