Fordított rétegrendű lapostetők felújítása RAVATHERM XPS hőszigeteléssel

Az extrudált polisztirolhab hőszigeteléssel a tető vízszigetelése védett a hő és UV hatásokkal, valamint a mechanikai sérülésekkel szemben

Mára szükségessé vált a néhány évtizeddel ezelőtt készült, jól működő fordított tetők energetikai korszerűsítése. Hogyan kell egy ilyen tetőt költséghatékonyan felújítani? A RAVATHERM Hungary Kft. erre a problémára, a lehető legkevesebb munkával és a kifogástalan állapotban lévő hőszigetelések megtartásával kínál megoldást.
Épületeink energiamérlegében meghatározó szerepet játszik a tető, mint épületszerkezet. Egy nem jól szigetelt lapostetőn a teljes fűtési energia akár egynegyede is távozhat. Korunk igényeinek már nem felel meg a korábban beépített 6-8-10 cm hőszigetelés, ezeket a tetőket előbb-utóbb sokkal hatékonyabbá kell tenni. A meglévő hőszigetelés megtartása mellett a RAVATHERM XPS-sel lehetőség nyílik második rétegben többlet-hőszigetelés elhelyezésére.
Előkészületek

A felújításkor az első lépés mindig a meglévő rétegek megtarthatóságának vizsgálata. Az ehhez szükséges feltárásnál minden réteget alaposan szemügyre kell venni, és amennyiben lehetséges, műszaki paramétereiket ellenőrizni. A fordított rétegrend előnyeiből adódóan ezek a tetők általában még 30-40 év elteltével is jó állapotúak, a rétegek könnyen, roncsolás-mentesen bonthatók és visszaépíthetők.
A vizsgálatoknál érdemes a tető - tartószerkezeten kívüli - két legfőbb elemére a vízszigetelésre és a hőszigetelésre koncentrálni. A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetőösszefolyók környékén találhatók. A hőszigetelés esetén annak szilárdságát és nedvességtartalmát érdemes ellenőrizni.
A folyamatosan nedves környezetben - főleg nem szakszerűen kivitelezett rétegrendek, vagy karbantartás hiányában vízben álló tetőn - a zártcellás polisztirolhabok is vehetnek fel nedvességet. Néhány térfogat-százaléknyi víz a táblákban még nem okoz jelentős változást azok hőszigetelő képességében. A változás mértéke legtöbbször nem több 4-8%-nál, és a gyártók az általuk megadott tervezési értékeket általában ezt figyelembe véve állapították meg. A gyanúsan nehéz táblákat a visszahelyezés előtt azért érdemes megvizsgáltatni.
Elvi rétegrend és szabályok fordított tetők kétrétegű felújítása során (kívülről befelé)
  • Kavics leterhelés (hasznosított tetők esetén + burkolat, vagy zöldtető).
  • Vízterelő fólia (páraáteresztő, vízzáró fólia 15 cm-es átlapolással fektetve).
  • RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelés.
  • Meglévő zártcellás polisztirolhab hőszigetelés (amennyiben a vastagsága kisebb az utólag beépítésre kerülő RAVATHERM XPS vastagságánál, az új hőszigetelést kell alulra beépíteni).
  • Vízszigetelés (szükség esetén javítva, felújítva) megfelelő lejtéssel és szilárd aljzaton kialakítva.
A kétrétegű fordított lapostető-felújítás gazdasági előnyei
  • A meglévő hőszigetelés újabb beruházás nélkül továbbra is folyamatos energiamegtakarítást eredményez.
  • Igen jelentős hulladék elhelyezési költségek takaríthatók meg.
  • A tető alacsony üzemeltetési/karbantartási költsége nem változik.
A felújítás menete

A tető felújítása során a sérült, esetleg felhólyagosodott vízszigetelést el kell távolítani és új szigeteléssel kell pótolni. A már teljesen tökéletes felületű vízszigetelésre közvetlenül fektethetők a hőszigetelő lemezek. A fektetés során a fordított tető szerkesztési elveit be kell tartani. A hőszigetelést lehetőleg kötésben fektetve helyezzük el, és a következő réteget is kissé eltoltan helyezzük rá. A második réteg tetején ne feledkezzünk meg az elválasztó vízterelő fóliáról és a kellő mértékű leterhelésről sem. A leterhelő réteg a tető hasznosítási módjától függően lehet kavics, agyagkavics, vagy alátétre fektetett betonlap burkolat.
Fontos megemlíteni, hogy a felújítás során akár zölddé is tehetjük a lapostetőt. Egy zöldtető többszörösen környezetbarát megoldás. A növényzet segít a csatornarendszer tehermentesítésében, megköti a por egy részét, csökkenti a nyári felmelegedést és - kellően nagy kiterjedés esetén - a város mikroklímáját is pozitívan befolyásolja.
A RAVATHERM Hungary Kft. műszaki tanácsadással, szükség esetén az állapotfelméréshez nyújtott segítséggel és folyamatosan jó minőségű megbízható RAVATHERM XPS 300 SL termékkel támogatja a korábban megvalósult fordított tetők felújítását, energetikai korszerűsítését.

A fordított tetők szigetelésére alkalmas RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelés

A zárt cellaszerkezetű RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított tetők és padlószerkezetek hőszigetelésére. Ezek a hőszigetelő termékek padlókban, talajon fekvő padlókban több rétegben is fektethetők. A RAVATHERM XPS 700 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. A kék színű RAVATHERM XPS 700 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés

A RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. Kiválóan alkalmas lapostetők, talajjal érintkező szerkezetek, pincefalak és padlók hőszigetelésére. A kék színű RAVATHERM XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés

A zárt cellaszerkezetű RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított tetők és padlószerkezetek hőszigetelésére. A RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelést extrúziós gyártási eljárással gyártják, melynek eredménye a homogén, zártcellás anyagszerkezet, sima felületi (un. extrúziós) kéreg. A kék színű RAVATHERM XPS 500 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...