Hőszigetelés a lábazat védelmének szolgálatában

A tökéletes megoldás a FIBRANxps extrudált polisztirol (XPS) hőszigetelés

FIBRANxps hőszigetelés a lábazat védelmének szolgálatában
FIBRANxps hőszigetelés a lábazat védelmének szolgálatában

Az állandó nedvességnek és mechanikai hatásoknak kitett épületrészek esetében elengedhetetlen a hőszigetelés szakszerű megválasztása. Kulcsfontosságú, hogy ezen helyeken olyan terméket használjunk, amely ellenáll az efféle kihívásoknak. A megoldás a FIBRANxps extrudált polisztirol (XPS) hőszigetelés.

A lábazat a külső fal azon, kb. 30-50 cm magasságig terjedő szakasza, amely átmenetet képez a homlokzat és az építmény földdel érintkező része, vagy annak alapzata (sekély alapozás esetén) között. A lábazati területen a falat mindig vízszigetelés védi, amely óvja az épületet a víztől. Mivel a homlokzat lábazati szakasza folyamatosan nedvességgel érintkezik, ezért ide csak vízlepergető hőszigetelés kerülhet beépítésre, ilyen például a FIBRANxps ETICS GF termék. A táblák rácsozott felületi szerkezete fokozza a végső homlokzati réteg és a hőszigetelés közötti tapadást. Másik kiemelt előnyük az „L” élkialakítás, amellyel egyrétegű szigetelésnél is megakadályozható a lineáris hőhidak kialakulása a táblaillesztéseknél.

FIBRANxps ETICS GF hőszigetelés
FIBRANxps ETICS GF hőszigetelés

A lábazat hőszigetelése FIBRANxps ETICS táblákkal

A fent említett tulajdonságokon felül a következő műszaki jellemzők is amellett szólnak, hogy a FIBRANxps ETICS GF lemezeket válasszuk a homlokzat és az épület lábazati zónájának hőszigetelésére:

  • Kiváló hővezető képesség, λ = 0,032-0,036 W/mK
  • Magas, 300 kPa nyomószilárdság (10%-os deformációnál), ami csökkenti a felület mechanikai sérülésének lehetőségét, ezzel meghosszabbítva a homlokzat élettartamát
  • A legalább 400 kPa felületre merőleges húzószilárdság lehetővé teszi a nehezebb, akár kőburkolattal ellátott homlokzati rendszerek kialakítását is, szemben a formahabosított EPS esetében kialakítható vékony vakolati rétegekkel
  • Az XPS vízfelvétele kisebb, mint más hőszigetelő anyagoké. Hosszú idejű teljes bemerítés során a vízfelvétel értéke 0,7-1,5% közé esik
  • Nagyfokú méretpontosság, a T3 mérettűrési kategória szerint ±1 mm megengedett vastagság-tolerancia.
FIBRANxps hőszigetelés a lábazat védelmének szolgálatában
FIBRANxps hőszigetelés a lábazat védelmének szolgálatában

A lábazatra nem szabad olyan nedvszívó hőszigetelést felhelyezni, mint például az EPS vagy az ásványgyapot. A felvett nedvesség idővel a homlokzati burkolat károsodásához vagy leválásához vezethet. Ráadásul az átnedvesedett szigetelés nagymértékben veszít teljesítményéből, mivel hőhatásfoka jelentősen leromlik a víz hatására. A FIBRANxps ETICS GF lemezek a vízszigetelés mechanikai védelmét is szolgálják, csökkentve az esetleges sérülések kockázatát, ami a víz beszivárgását eredményezhetné a teherhordó szerkezetbe.

Ragasztás és rögzítés

Az XPS táblák ragasztásához használjon speciális, oldószermentes ragasztóhabot (poliuretán hab), és ragasztóhabarcsot, a gyakorlatban a kettő kombinációja megkönnyíti a táblák síkba hozatalát. A lábazati szakaszon a táblákat úgy kell ragasztani, hogy megakadályozzuk a hőszigetelő lapok és a falazat között a levegő áramlását. A legmegfelelőbb ha a ragasztót a szélek mentén sávokban, a tábla közepe mentén pedig három helyen pontszerűen hordjuk fel. Ezzel a módszerrel legalább 40%-os felületen fog érintkezni a hőszigetelő lap az aljzattal, ugyanakkor a víz- és a hőszigetelés között esetlegesen felgyülemlett nedvesség gyors elfolyásának nem lesz akadálya. Magas talajvízszint esetén a ragasztót a táblák kerülete mentén is szükséges felhordani, illetve az azok közötti hézagokat is tömíteni kell. A kivitelezés előtt konzultáljon a ragasztó gyártójával a pontos használat érdekében. A hőszigetelő lapok dübelekkel való rögzítését a talajvízszint felett, vagy olyan magasságban kell elvégezni, amivel nem károsítjuk a vízszigetelést. Táblánként három rögzítőcsavar használata az ajánlatos.

Befejező réteg

A lábazat hőszigetelése beépíthető a homlokzati táblákkal azonos vastagságban, de opcionálisan kismértékben befelé toltan, a homlokzattól vizuálisan eltérően is kialakítható.

A lábazatra szánt befejező réteg tekintetében a sötétebb színárnyalatok használata az ajánlott, mivel az esővíz által lemosott szennyeződések gyorsan elronthatják a világosabb színű rétegek megjelenését.

Ha a lábazatra nagyobb súlyú felületképzést (pl. kőburkolat vagy vékony tégla) tervez, akkor célszerű a FIBRANxps ETICS BT-I anyagot választani.

FIBRANxps ETICS BT-I hőszigetelés
FIBRANxps ETICS BT-I hőszigetelés

A hagyományos rácsos felületképzésű lemezekhez képest az ETICS BT-I táblákon plusz nútok is kialakításra kerülnek, ami biztosítja a ragasztó és a befejező réteg közötti fokozottabb tapadását, ezzel garantálva a homlokzati rendszer tartósságát.

Tanácsra lenne szüksége?

A FIBRAN szakértői széleskörű tudásukkal és sokéves tapasztalatukkal segítenek megtalálni a projektjéhez legmegfelelőbb megoldást. Lépjen velük kapcsolatba a Proideán megadott elérhetőségeiken.

A hírben szereplő termékek
FIBRANxps ETICS BT extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps ETICS BT-I extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps ETICS BT-I homlokzati extrudált polisztirol szigetelőlapok durva felülettel és “I” (egyenes) élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók ETICS vagy kővakolattal burkolt homlokzatok és lábazatok szigetelésére, rejtett hőszigetelő zsaluzatként, valamint látható beton belső szigeteléseként.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
FIBRANxps ETICS GF extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps ETICS GF extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps ETICS GF-I homlokzati extrudált polisztirol szigetelőlapok nápolyi mintás felületképzéssel és lépcsős élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók magastetőknél, lapostetők oldalfalainál hőhíd megszüntetésére, lábazatokon, vakolt homlokzaton, rejtett hőszigetelő zsaluzatként, valamint látható beton belső szigeteléseként.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...