Az XPS hőszigetelés használata – tanácsok a FIBRAN-tól

Hol kell XPS-t használni EPS helyett?

Az XPS hőszigetelés használata – tanácsok a FIBRAN-tól
Az XPS hőszigetelés használata – tanácsok a FIBRAN-tól

Az XPS lapok gyártási folyamata

Amint az az 1. ábrán is látható az extrudált polisztirolból (XPS) készült hőszigetelést speciális polisztirolhab extrudálásával állítják elő. A polisztirol, a habosító gázok, az égésgátlók és a különböző adalékok képezik azt az elegyet, amely biztosítja az XPS jellemző tulajdonságait – a megfelelő nyomószilárdságot és hőszigetelő képességet. A gyártás során minden gyártási hulladékot 100%-ban újrahasznosítanak. Az extruderből olvadt anyag áramlik ki a szállítószalagra. A nyomáskülönbségek miatt az olvadt massza gyorsan megduzzad és megszilárdul egy végtelen, 20-200 mm vastag szilárd habszalagot képezve. A gyártósoron haladva a szalag lassan lehűl, ami önmagában is egyedülálló folyamat, mivel a lehűlt külső részek szigetelik a habszalag belső, melegebb részét.

A következő lépésekben a végtelen hőszigetelő szalagot a kívánt lemezhosszra vágják, éleket képeznek és szükség esetén a lemez felületét a felhasználás céljának megfelelően kezelik. A lap típusának helyes megválasztása kulcsfontosságú az XPS hőszigetelés teljesítményének maximalizálása érdekében.

1. Az XPS hőszigetelő lapok gyártási folyamata
1. Az XPS hőszigetelő lapok gyártási folyamata
1. kép: Az XPS hőszigetelő lapok gyártási folyamata

Sima táblafelület esetén az XPS nem kap felületkezelést és a felületén lévő cellák is zártak. Általánosságban elmondható, az XPS hőszigetelés celláinak több mint 97 százaléka zárt és a termék térfogatának jelentős részét a cellákba zárt levegő teszi ki. A zárt cellás szerkezet miatt a nedvesség nem tud behatolni az XPS-be.

EPS vagy XPS hőszigetelés?

Először is meg kell magyarázni a különbséget az XPS és az EPS között. Utóbbit általában „hungarocellnek” nevezik. Az alábbi 2. képsorozat mindkét részében a türkiz színű XPS kockát a bal, a fehér színű EPS kockát a jobb oldalon helyezték el. Mivel az XPS egy sűrű, zárt cellaszerkezetű anyag, gyakorlatilag vízálló és a párának is ellenáll. Az EPS kocka esetében – amely nyomás alatt összeragasztott habosított polisztirolgyöngyökből áll – a gyöngyök között rés található, és ezeken keresztül a víz könnyebben behatol a termék belsejébe. Emiatt az EPS a párával szemben sem annyira ellenálló, mint az XPS.

Különbségek az XPS és az EPS között - vízfelvétel
Különbségek az XPS és az EPS között - vízfelvétel
2. kép: Különbségek az XPS és az EPS között – vízfelvétel

Mind az EPS, mind az XPS kerülhet az épületek homlokzatára, de fontos, hogy az XPS -t az épületek nedvességgel vagy vízzel érintkező, illetve nagyobb nyomásterhelésnek kitett részein érdemes használni. Ilyen homlokzatrész lehet a lábazat, az eresz, illetve az ajtó- és ablaknyílások. Az EPS hőszigetelést a homlokzatok „felső” részeire szokták felhelyezni, mivel a páradiffúzió fontos eleme az épület hővédelmének. Soha ne használja az EPS hőszigetelést talajszint alatti szerkezetek és lapos tetők vízszigetelésen kívüli hőszigetelésére, mivel a nedvesedés miatt elveszítené hőszigetelőképeségének egy részét. Az XPS és az EPS között a legfontosabb különbség a vízfelvétel.

Ezt szemlélteti a következő videó:

Az EPS és az XPS különböző cellaszerkezete mikroszkóp alatt is összehasonlítható. Az alábbi 3. kép jól mutatja a különbséget a zárt cellaszerkezet (bal), és az EPS (jobbra) nyitott cellaszerkezete között. Az EPS esetében látszanak a gyöngyök között található szabad szemmel észrevehetetlen rések. Nedves környezetben ezek a rések megtelnek vízzel. Mivel a víz nagyon jó hővezető, ez a hőszigetelőképesség romlását eredményezi. Ezzel egyidőben a résekben felhalmozódott nedvesség növeli az EPS lemezek tömegét és veszélyeztetheti a lapos tetők szerkezeti stabilitását.

Különbség az XPS és az EPS között - zárt cellás szerkezet
Különbség az XPS és az EPS között - zárt cellás szerkezet
3. kép: Különbség az XPS és az EPS között – zárt cellás szerkezet

Hogyan válaszd ki a megfelelő típust?

A legjobb teljesítmény érdekében a megfelelő nyomószilárdságú, felületkezelésű és élképzésű XPS típust kell kiválasztani.

Sima felületű táblák
A sima felületű lemezek valójában kezeletlen felületű lapok. Az extruderből sima felső és alsó felszínnel jönnek ki, csak megfelelő méretre kell őket vágni. Ez a típus a legalkalmasabb a komoly mechanikai terhelésnek – nedvességnek, nyomásnak - leginkább kitett épületszerkezetekhez. A zárt cellás szerkezetnek köszönhetően a sima felületű XPS lapok akkor sem veszítik el a hőszigetelőképességüket, ha hosszú távú diffúziónak vagy vízzel való közvetlen érintkezésnek vannak kitéve. A FIBRAN különös figyelmet fordít a hosszú távú diffúz nedvességfelvételre WD (V), ahol arra törekednek, hogy az abszorpciós százalék a lehető legalacsonyabb legyen. A nagyobb nyomószilárdságú hőszigetelő lemezeknél (különösen a FIBRANxps 400-L, 500-L és 700-L) a nyomóterhelés alatti viselkedés is döntő fontosságú. Vizsgálnak rövid távú nyomóterhelést, ahol megfigyelik az alakváltozási tartományt (rugalmassági modulus és CS (10 \ Y) σ i), és hosszú távú terhelést, ahol az XPS nyomóterhelés alatti kúszását CC (i1/ i2/ y) σc figyeljük meg.

A 4. képen látható sima XPS táblákat a következő szerkezetekben használják:

  • talajszint alatt (pincefalak, alaplemez alatt, talajjal érintkező padló),
  • nedves környezetben,
  • talajvízszint alatt,
  • fordított lapostetős rendszerekben,
  • vízszigetelés védelmeként.
Sima felületű tábla L élképzéssel FIBRANxps 300-L, 400-L, 500-L, 700-L
Sima felületű tábla L élképzéssel FIBRANxps 300-L, 400-L, 500-L, 700-L
4. kép: Sima felületű tábla L élképzéssel FIBRANxps 300-L, 400-L, 500-L, 700-L

Hornyolt, sima felületű táblák
Passzív és alacsony energiájú épületek alaplemeze alatt hornyos, sima táblákat használnak az alaplemezhez való jobb tapadás érdekében. A FIBRANxps SEISMIC hőszigetelő lemezeket, amint az az 5. ábrán is látható, kifejezetten az alaplemez alatti szigetelésre találták ki. A táblák felső felületén található hornyok célja, hogy jó tapadást biztosítsanak a hőszigetelő táblák és a vasbeton lemez között. Ebben az esetben nem használnak elválasztó réteget a hőszigetelés és a vasbeton között. Ezt a táblatípust kizárólag a SEISMIC alaplemez rendszerben használják, és csak erre a célra fejlesztették ki. A SEISMIC táblák kétszer olyan hosszúak, mint más XPS táblák, így gyorsabb beépítést tesznek lehetővé. Alacsony hővezetőképességük és alacsony vízfelvételük mellett egy másik fontos tulajdonságuk a nagy terhelés alatti ellenállásuk.

A FIBRANxps SEISMIC sima, hornyolt lemez a jobb tapadás érdekében
A FIBRANxps SEISMIC sima, hornyolt lemez a jobb tapadás érdekében
5. kép: A FIBRANxps SEISMIC sima, hornyolt lemez a jobb tapadás érdekében

Nápolyi mintás felületű táblák
A sima táblákkal ellentétben a nápoli mintás lapok felületét speciális eszközzel kezelik. A táblákat csiszolják, majd mintanyomatot kapnak. Ez a felület kiváló fogadófelülete a vakolt rendszerek további rétegeinek. A nápolyi mintás lapokat leggyakrabban - amint azt a 6. kép is mutatja - a homlokzat alsó részén, a lábazaton használják. Fontos szerephez jutnak továbbá az áthidalóknál, valamint a függőleges és vízszintes kötéseknél, ahol megakadályozzák a hőhidak kialakulását. Ezt a típust akkor használják, ha a lemezek méretpontossága döntő fontosságú. Ezenkívül a belső hőszigetelésként is szerepet kaphatnak, ha az épület külső homlokzata nem szigetelhető. Röviden, vakolt, glettelt, festett homlokzati rendszerek esetén ez a típus a megfelelő választás.

Nápolyi mintás tábla FIBRANxps ETICS GF
Nápolyi mintás tábla FIBRANxps ETICS GF
6. kép: Nápolyi mintás tábla FIBRANxps EITICS GF

Nápolyi mintás, hornyolt felület
A nápolyi mintázat mellett a tábla felülete hornyokat is kaphat, ahogy a FIBRANxps ETICS BT esetében is. Ezeket a lapokat nehéz burkolatokhoz - például homlokzati tégla vagy kőburkolathoz - tervezték, mivel felületkezelésük lehetővé teszi a befejező réteg jobb tapadását. A nehéz burkolatok esetében fontos a táblák megfelelő szakítószilárdsága is. Elengedhetetlen továbbá a teherhordó falazathoz történő megfelelő rögzítés ragasztótapasszal, alacsony tágulású PU-ragasztóval és megfelelő dübellel.

Éltípusok

A különböző felületkezelések és éltípusok az XPS hőszigetelő lapok különböző felhasználási területeit követik. Mindegyik éltípusnak megvan a maga rendeltetése- legyen szó az átlapoló azaz „L”, egyenes azaz „I”, vagy akár hornyolt azaz „D” élképzésről. A leggyakrabban használt és leginkább javasolt éltípus az „L”, mivel csak így lehetünk biztosak abban, hogy elkerüljük a hőhidakat az XPS táblák .

Lépcsős „L” él
A lépcsős élű táblákat mindenütt használják, ahol meg akarják akadályozni, hogy a táblák illesztésénél hőhíd keletkezzen. Az egyenes szélű táblák pontatlan elhelyezése hőveszteséget okozhat a táblák közötti réseken keresztül.

Egyenes „I” él
Az egyenes élű lapokat többrétegű hőszigeteléseknél használják. A hőhidakat a táblák kötésben történő fektetésével lehet megakadályozni úgy, hogy az alatta lévő csomópontokat a fenti lemezréteg borítja.

Nútos „D” él
A „D” élképzésű lemezeket az illesztéseknél kialakuló hőhidak megelőzésére is használják. Különösen alkalmasak nagy lejtős tetők látható belső borításához, ahol látszó felületként páraálló borításra van szükség.

Ha kétségei vannak afelől, hogy melyik típusú hőszigetelő lemez felel meg legjobban az Ön céljainak, forduljon a FIBRAN szakértőihez, és kérje ingyenes tanácsadásukat.

A hírben szereplő termékek
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 400-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps 500-L extrudált polisztirol szigetelőlapok FIBRANxps INCLINE lejtésképző extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps extrudált polisztirol szigetelések
10 termék

A 300-tól 700 kPa-ig terjedő nyomószilárdsággal rendelkező FIBRANxps hőszigetelő termékek, egy vagy két rétegben beépítve használhatóak a legnagyobb követelményeket támasztó, vízszigeteléssel védett, vagy nem védett szerkezetekben. Amennyiben a szakértő kivitelező gondosságával kerülnek beépítésre a Fibran szigetelőanyagok, hosszú távú és hatékony energiapajzsot alakítanak ki.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...