proidea.hu online termékinformációs katalógus

A falszerkezetek léghanggátlási teljesítményének alapja az egységnyi felületre vonatkoztatott szerkezeti tömeg


2016. április 11.

A Silka mészhomok falszerkezeteknek jelentős, 400-500 kg/m²-es az egységnyi felületre vonatkoztatott szerkezeti tömege

Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói. Azonban számos más, az épületenergetikát nem érintő fontos szempont is szem előtt tartandó egy épület megtervezése során. Ilyen például a határoló vagy elválasztó falak akusztikai, hanggátlási paraméterei, amelyre lehet kikötés homlokzati fal vagy lakáselválasztó fal esetén is.

Számos falazóelem típus és márka létezik a piacon, de sajnos elmondható, hogy a közölt paraméterek sok gyártó esetben "nem valósak" már-már szinte szándékos megtévesztésre irányulnak. Ez sajnos a piacon kiéleződött versenyhelyzetnek köszönhető, de tervezőnek vagy felhasználónak ez sovány vigasz.

Silka mészhomok falazóelemA Silka mészhomok falazóelem család hosszú múltra visszamenőleg hiteles, Magyarországon is elismert laboratóriumi mérési eredményekkel igazolja, hogy a közölt adatok valósak, laboratóriumban vagy építési helyszínen mértek, igazoltak.
A Silka mészhomok falazatok anyagukból és előállítási módjukból eredően eleve kitűnő léghanggátlási teljesítményű falazatokat eredményeznek.

A léghanggátlás alapja magas, egységnyi felületre vonatkoztatott szerkezeti tömeg. Ez a Silka esetében 400-500 kg/m²-t jelent, ami igencsak jelentős, ha ahhoz viszonyítunk, hogy egy vázkerámia falazat kb. 250-300 kg/m²-ben merül ki. Belátható tehát, hogy a tömeg-teljesítmény összefüggéséből adódóan a könnyű falszerkezetek a valóságban nemigen hozhatnak jó léghanggátlási teljesítményt.

A Silka falazóelemeket a még jobb akusztikai teljesítmény érdekében fejlesztették ki. Legutóbbi, igen jelentős előrelépés a 20 cm szélességű falazóelem tömeg növelése, amelynek következtében az ebből készült falazat laboratóriumi léghanggátlási értéke Rw= 56 (-2; -5) dB. Ez lehetővé teszi, hogy akár társasházak lakáselválasztó falazatai is megépülhessenek 20 cm-es szerkezeti vastagságban.

Műszaki adatok:
Silka mészhomok falazóelem család műszaki adatok

A Silka hanggátló falazókról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Fehér Alíz  
alkalmazástechnikai mérnök  
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.

A Xella Baustoffe GmbH további márkái az Aestuver (tűzvédelmi lemezek), a Fermacell (gipszrost lapok) és a Multipor (ásványi szigetelő lapok).
Márkanevek: Ytong, Silka
Kulcsszavak:  xella  silka  hanggátló  léghanggátlás  akusztikai  hanggátlási  tulajdonságok