Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal

Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal

Tűzvédelmi osztály: A1 – garantált biztonság

Az egyenes rétegrendű, lágy héjalású nem járható lapostetők egészen kicsi szegmensét adják a magasépítészeti megoldásoknak, főleg, ha a klasszikus trapézlemez a födém anyaga. Fontos szegmens viszont a kőzetgyapot gyártóknak a volumenek (m³, m², tetőfelület) szempontjából.
Fontos továbbá az energiatudatosság, a környezetvédelem érdekében – divatos szóval kifejezve a karbon lábnyom mérete miatt.

Nagyon nem mindegy, hogy egy közepes méretű, 20.000 m²-es tetőre akár több mint száz tonnával több, vagy kevesebb kőzetgyapot kerül beépítésre. Ahhoz a többlethez, több mint száz tonna követ is ki kell bányászni, robbantani, törni-zúzni, szállítani, megolvasztani (koksz hozzáadásával), majd ismét szállítani, és beépíteni (több mozgatási művelet). Lehetne tetőnként akár száz tonnával kevesebb.

Sajnos napról napra tapasztaljuk, hogy a feladattal megbirkózni igyekvő szakmabeliek egy része, mintha nem követné a fejlődési irányokat és ütemet. A meglévő tévhitek, félreértések eloszlatásához igyekszik a Knauf Insulation segítséget nyújtani.

Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal
Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal

A hőszigetelés testsűrűsége: a cég álláspontja (és az európai harmonizált szabvány) szerint nem mértékadó adat, nem deklarálandó műszaki teljesítmény. Progresszív gyártóként az alkalmazott anyagok fejlesztése és gyártása során törekszenek, minél kisebb testsűrűséggel az optimális hőtechnikai teljesítményt (λD érték) előállítani. Gyártósoraik és a technológiák fejlődése során ma már akár 100-130 kg/m³ sűrűséggel képesek λD = 0,035-0,038 W/mK tartományban lapostetőkhöz hőszigetelést gyártani.

"...tetőbe különben sem lehet 150 kg/m³-nél lazább anyagot beépíteni!” - idézet egy szakértő véleményéből. Építkezés: valahol hazánkban, napjainkban.

A félreértés alapja akár lehet egy bármilyen TMI (Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás) is, amelyről mindannyian tudjuk: nincs kötelező érvénye, de ekként rendelkezik:

  • minimum 60 mm vastag, minimum 160 kg/m³ sűrűségű kőzetgyapot hőszigetelés
  • minimum 80 mm vastag, minimum 125 kg/m³ sűrűségű kőzetgyapot hőszigetelés

Egy ilyen TMI mind betűjében, mind pedig szellemiségében szembemegy a technológiai fejlődéssel, és mélyebb értelmezése nélkül bizony könnyen áteshetünk a ló másik oldalára.
A fenti adatokból kiszámolható a hőszigetelés fajlagos tömege. Ezen a tetőn minimum 9,6 kg/m² + 10,0 kg/m², mindösszesen: minimum 19,6 kg/m².

Egyes szakértő kollégák (szaktervezők, műszaki ellenőrök) a testsűrűséghez ragaszkodnak, akár egy papír, egy bármilyen TMI értelmében. A gyakorlatban pedig - a mai hőtechnikai elvárásoknak is megfelelve - 21 cm alatti vastagsággal nem teljesíthető az U= 0,17 W/m²K rétegtervi hőátbocsátás kőzetgyapot szigeteléssel. A fenti testsűrűség megkövetelésével pedig lehetetlen helyzetbe kerülnek a gyártók.

Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal
Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal

Pedig a 15 + 6 cm rétegvastagság (Knauf Insulation SmartRoof Base és SmartRoof Norm) beépítésével a kalkulált fajlagos tömeg 23,4 kg/m² lesz. Ez pedig beláthatóan több, mint a fentiek szerinti 19,6 kg/m² minimum. A rétegrend mégsem felelt meg előzetesen.

”Kőzetgyapotoknál a pontszerű terhelés és a nyomófeszültség mellett a vízfelvétel és hővezetési tényező-ellenállás lehet fontos adat.”- ezzel akár egyet is érthetünk, idézve ugyanebből a szakvéleményből.

Nyomófeszültség: ≥ 60 kPa a műszaki gyakorlatban több, mint 6 tonna/m² az a nyomóerő, amely 10% alakváltozást okoz. Egy átlagos szerelő 150 kg tömegével (szerszámokkal együtt) két lábon kb. 0,3 x 0,1 m x 2= 0,06 m² felületet terhel. Ez kivetítve 2,5 tonna/m² terhelés. Ha ketten közös cipőt egyszerre használnak a tetőn, akkor is messze alatta marad a terhelés értéke a deklarált teljesítménynek.

Pontszerű terhelhetőség: a kivitelezés során előforduló legnagyobb rövid idejű és pontszerűen ható terhelés, például a napkollektorok, napelemek lábai, vagy a dűbelek gépi behajtása ellen munkálkodó ellenerő. Irányadó adat, kétség nem fér hozzá. Viszont ha túlhúzza a szakember a dűbelt (függetlenül a pontszerű terhelhetőség mértékétől) a PVC / bitumenes lemez széle hullámos lesz. Nem hajtja tovább, nem terheli tovább a lemezt, a túlhúzott dűbellel bármekkora is a vonatkozó szilárdsági érték, a pontszerű terhelhetőség. Ennek oka: hullámos szélű vízszigetelést nem fog tudni hegeszteni. Nem azért lesz jó tehát egy tetőn a vízszigetelés, mert a lemez pontszerű terhelhetősége nagy volt. Vagy még nagyobb.

Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal
Egyenes rétegrendű lapostetők hőszigetelése kőzetgyapottal

Vízfelvételi adat: a Knauf Insulation véleménye szerint nem fontos. Deklarálása csupán arra utal, hogy a termék hidrofób, azaz víztaszító. Ha nincs deklarált adat, akkor nem hidrofób a szigetelő lemez. Ma gyakorlatilag minden kőzetgyapot termék víztaszító. Ha viszont víz alá tesszük a szigetelést, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi vizet vett fel hosszabb-rövidebb idő alatt.

Hővezetési tényező: a legfontosabb adat, mert hőszigetelésről beszélünk. A legfontosabb ismérve a hőszigetelő lemezeknek. A cég a folyamatos fejlesztések eredményeként kimagaslóan jó értékekkel bíró termékeket állít elő ebben a szegmensben.
Alacsonyabb λD, karcsúbb tetőkeresztmetszetek, akár több mint száz tonna mínusz/tető = kisebb karbon lábnyom.

A hírben szereplő termékek
SMARTroof Base kőzetgyapot hőszigetelő tábla
 
SMARTroof Base kőzetgyapot hőszigetelő tábla

A SMARTroof Base kőzetgyapot hőszigetelő tábla teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált), hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas műgyanta kötésű kőzetgyapot hőszigetelés.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
SMARTroof Norm kőzetgyapot hőszigetelő tábla
 
SMARTroof Norm kőzetgyapot hőszigetelő tábla

A SMARTroof Norm kőzetgyapot hőszigetelő tábla teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált), hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas műgyanta kötésű kőzetgyapot hőszigetelés

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...