Betonszerkezetű derítő medence szakszerű vízszigetelése Mapei termékekkel

Mapei termékek alkalmazása beton derítő medence felújításánál

Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak a közművekhez, vízellátáshoz, csatornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Ezen mérnöki építmények nagyrészt vízzáró vasbetonból épültek, melyek idővel károsodtak. Leggyakoribb a külső-belső betonfelületek károsodása. Amennyiben előfordulnak vízzárási problémák, úgy azok elsősorban a szerkezeten átmenő repedésekre vezethetők vissza.


Először is minden laza leváló részt el kell távolítani, és a felületet mechanikus úton meg kell tisztítani. A felszínre kerülő betonvasak környékét további kb. 1 cm körzetben körbe kell vésni. A betonvasakról az oxidált réteget mechanikus úton el kell távolítani.

Amikor eljutottunk a megmaradó, javítandó, megfelelő szilárdságú szerkezetig, először a repedéseket kell lezárni. Ehhez elsősorban a víz és esőzáró kitöltést adó EPOJET LV, vagy a kicsivel sűrűbb EPOJET hígfolyós kétkomponensű epoxigyanta bázisú kiöntő és injektálógyanta ad jó megoldást.
Alternatívaként, amikor statikai okok miatt nem biztosítható az, hogy a szerkezet ne repedjen újra meg, jó megoldást nyújt a betonban lévő repedések vízzáró injektálására a MAPEJET EASY 150 egykomponensű, vízre duzzadó, rugalmas injektáló anyag.

A fémtiszta betonvasak korrózióvédelmére és passziválására a MAPEFER 1K habarcs ajánlott. Mielőtt elkezdenénk a betonszerkezet visszajavítását, azt megfelelően elő kell nedvesíteni, és megvárni a vízfilm elpárolgását.

A betonszerkezet visszajavításához és a hiányok pótlásához a MAPEGROUT T60 nagy szilárdságú jó szulfátállóságú anyagot ajánlják. Dinamikai hatásoknak jobban kitett szerkezetek esetén, például gépházak közelében pedig az alacsony rugalmassági modulusú kétkomponensű MAPEGROUT BM R4-es betonjavító habarcs javasolt.

A befejező réteg kivitelezésére több alternatíva is lehetséges:

- egyrészt a PLANISEAL 88 cementes rideg vízszigetelő habarcs, mely kiváló vízszigetelő képességű, jól ellenáll akár szennyvíz okozta igénybevételeknek is,
- másrészt a MAPEFINISH HD nagy ellenálló képességű betonsimító habarcs, mely elsősorban nagyobb mechanikai ellenálló képessége okán lehet jó választás,
- harmadrészt a TRIBLOCK FINISH epoxi-cement bázisú, cementkötésű kötőanyagokból és epoxigyanták vizes diszperziójából álló habarcs, mely tömör, vízzáró, kopásálló bevonatot képez.

Kissé más jellegű, költségesebb, de gyorsabb és jobb megoldást jelent a PURTOP 1000 szórt poliurea szigetelés. Nagy előnye, hogy rugalmas, repedésáthidaló és vízzáró bevonatot képez. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, úgy a betonszerkezetet ugyanúgy vissza kell javítanunk, de a szerkezet injektálására a vízzárás biztosítása érdekében már nem lesz szükségünk. A fentiek szerint visszajavított vasbeton szerkezetet MAPEFLOOR I914-el kell alapozni, majd megszórni a további réteg tapadását biztosító QUARZO 0,5 kvarchomokkal. Ezt követi a PURTOP 1000 gépi szórása, áramlás- és hőmérsékletszabályozási lehetőséggel ellátott kétkomponensű anyagokhoz alkalmazható airless géppel.

Természetesen számos, a cikkben nem szereplő szituáció is előfordulhat, de a meglévő szerkezet, körülmények, időtartam és anyagi lehetőségek függvényében biztosan található jó megoldás.

Betonszerkezetű derítő medence vízszigetelése Mapei termékekkel
Betonszerkezetű derítő medence vízszigetelése Mapei termékekkel

Amennyiben a betonszerkezet javításához, vízszigeteléséhez használt Mapei termékekről további információra van szüksége, kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Mapegrout 430 betonjavító habarcs
 
Mapegrout 430 betonjavító habarcs

Szálerősítésű, finomszemcséjű, állékony (tixotróp) betonjavító habarcs.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Planiseal 88 vízszigetelő habarcs
 
Planiseal 88 vízszigetelő habarcs

A Planiseal 88 (korábban Idrosilex Pronto) vízszigetelő habarcs ozmotikus, az ivóvízzel érintkezésre alkalmas cementkötésű habarcs talajszint alatti falazatok és betonszerkezetek vízszigetelésére. Anyagszükséglet 1,6 kg/m² rétegvastagság mm-enként. Kiszerelések 25 kg-os zsákok.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Mapefer 1K korróziógátló habarcs
 
Mapefer 1K korróziógátló habarcs

Egykomponensű cementkötésű korróziógátló habarcs betonacélok védelmére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Epojet epoxigyanta
 
Epojet epoxigyanta

Az Epojet túlterhelés, ütközés, földrengés, stb. miatt megrepedt tartószerkezetek monolit helyreállítására használható. Ezenkívül alkalmas szerkezeti megerősítésre és ragasztására alacsony nyomáson injektálással, valamint cementkötésű esztrichek repedéseinek tömítésére is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Mapefloor I 914 alapozó
 
Mapefloor I 914 alapozó

Kétkomponensű epoxi alapozó aljzatokhoz és vékony bevonatokhoz hidakon vagy aszfaltrétegek vízszigetelésének felhordása előtt.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Mapegrout T40 betonjavító habarcs
 
Mapegrout T40 betonjavító habarcs

Közepes szilárdságú (40 N/mm²), szálerősítéses, állékony (tixotróp) betonjavító habarcs. A megrongálódott betonok felületi javítására használható, például erkélyek, áthidalók és pillérek éleinek javítására. Alkalmas továbbá alagutak, csatornák és általában vízépítési műtárgyak javítására is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Alapozók, kötőhidak
Alapozók, kötőhidak
Betonjavító anyagok
Betonjavító anyagok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...