proidea.hu online termékinformációs katalógus

Betonszerkezetű derítő medence szakszerű vízszigetelése Mapei termékekkel


2018. október 04.

Mapei termékek alkalmazása beton derítő medence felújításánál

Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak a közművekhez, vízellátáshoz, csatornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Ezen mérnöki építmények nagyrészt vízzáró vasbetonból épültek, melyek idővel károsodtak. Leggyakoribb a külső-belső betonfelületek károsodása. Amennyiben előfordulnak vízzárási problémák, úgy azok elsősorban a szerkezeten átmenő repedésekre vezethetők vissza.

A felújítás menete

Először is minden laza leváló részt el kell távolítani, és a felületet mechanikus úton meg kell tisztítani. A felszínre kerülő betonvasak környékét további kb. 1 cm körzetben körbe kell vésni. A betonvasakról az oxidált réteget mechanikus úton el kell távolítani.

Amikor eljutottunk a megmaradó, javítandó, megfelelő szilárdságú szerkezetig, először a repedéseket kell lezárni. Ehhez elsősorban a víz és esőzáró kitöltést adó EPOJET LV, vagy a kicsivel sűrűbb EPOJET hígfolyós kétkomponensű epoxigyanta bázisú kiöntő és injektálógyanta ad jó megoldást.
Alternatívaként, amikor statikai okok miatt nem biztosítható az, hogy a szerkezet ne repedjen újra meg, jó megoldást nyújt a betonban lévő repedések vízzáró injektálására a MAPEJET EASY 150 egykomponensű, vízre duzzadó, rugalmas injektáló anyag.

A fémtiszta betonvasak korrózióvédelmére és passziválására a MAPEFER 1K habarcs ajánlott. Mielőtt elkezdenénk a betonszerkezet visszajavítását, azt megfelelően elő kell nedvesíteni, és megvárni a vízfilm elpárolgását.

A betonszerkezet visszajavításához és a hiányok pótlásához a MAPEGROUT T60 nagy szilárdságú jó szulfátállóságú anyagot ajánlják. Dinamikai hatásoknak jobban kitett szerkezetek esetén, például gépházak közelében pedig az alacsony rugalmassági modulusú kétkomponensű MAPEGROUT BM R4-es betonjavító habarcs javasolt.

A befejező réteg kivitelezésére több alternatíva is lehetséges:

- egyrészt a PLANISEAL 88 cementes rideg vízszigetelő habarcs, mely kiváló vízszigetelő képességű, jól ellenáll akár szennyvíz okozta igénybevételeknek is,
- másrészt a MAPEFINISH HD nagy ellenálló képességű betonsimító habarcs, mely elsősorban nagyobb mechanikai ellenálló képessége okán lehet jó választás,
- harmadrészt a TRIBLOCK FINISH epoxi-cement bázisú, cementkötésű kötőanyagokból és epoxigyanták vizes diszperziójából álló habarcs, mely tömör, vízzáró, kopásálló bevonatot képez.

Kissé más jellegű, költségesebb, de gyorsabb és jobb megoldást jelent a PURTOP 1000 szórt poliurea szigetelés. Nagy előnye, hogy rugalmas, repedésáthidaló és vízzáró bevonatot képez. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, úgy a betonszerkezetet ugyanúgy vissza kell javítanunk, de a szerkezet injektálására a vízzárás biztosítása érdekében már nem lesz szükségünk. A fentiek szerint visszajavított vasbeton szerkezetet MAPEFLOOR I914-el kell alapozni, majd megszórni a további réteg tapadását biztosító QUARZO 0,5 kvarchomokkal. Ezt követi a PURTOP 1000 gépi szórása, áramlás- és hőmérsékletszabályozási lehetőséggel ellátott kétkomponensű anyagokhoz alkalmazható airless géppel.

Természetesen számos, a cikkben nem szereplő szituáció is előfordulhat, de a meglévő szerkezet, körülmények, időtartam és anyagi lehetőségek függvényében biztosan található jó megoldás.

Betonszerkezetű derítő medence vízszigetelése Mapei termékekkel
Amennyiben a betonszerkezet javításához, vízszigeteléséhez használt Mapei termékekről további információra van szüksége, kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  Mapei  derítő  medence  vízszigetelés  EPOJET  EPOJET  LV  MAPEJET  EASY  150  MAPEGROUT  T60  MAPEGROUT  BM  R4  PLANISEAL  88  MAPEFINISH  HD  TRIBLOCK  FINISH  PURTOP  1000  MAPEFLOOR  PURTOP  1000  QUARZO