Utólagos hőszigetelés Bachl hőszigetelő anyagokkal

Épületek felújítása korszerű hőszigeteléssel

Az energia árának drasztikus emelkedése elkerülhetetlenné teszi meglévő épületeink utólagos hőszigetelését. Milyen hőszigetelő-anyagokat alkalmazhatunk homlokzatainkon, mi a különbség és mire érdemes odafigyelni?
Bachl EPS lapok
Bachl EPS lapok

Homlokzati falainkon legtöbbször expandált polisztirol (EPS) keményhabokat használunk. A hőszigetelő-anyag vastagság növekedése kapcsán "új" fejlesztések és anyagok jelentek meg a piacon. A polisztirol lapok lépcsős élképzéssel is elláthatóak, így hőhídmentes és pontos elemkapcsolódás érhető el. Az EPS táblák éleinek illetve a táblák élei közötti részek ragasztóanyaggal való be- illetve kikenése nagymértékű vonalmenti hőhidakat eredményez, lévén a polisztirol 20-szor "jobb" hőszigetelő a ragasztó- illetve vakolóanyagoknál.
EPS lapok hőhídmentes beépítése lépcsős élképzéssel.
Bachl grafitadalékkal dúsított polisztirol lapok
Bachl grafitadalékkal dúsított polisztirol lapok
Mind a panel, mind a kisméretű tömör (38 cm) vagy B30-as (30 cm) téglából épült falainkra a magyar rendelet teljesítéséhez 5-8 cm elégséges, de a követelmények várhatóan idén (de legkésőbb jövőre) szigorodni fognak. Hosszútávra vonatkozó felújítás esetén a fenti falakra 15-20 cm-nél kevesebb hagyományos EPS táblát nem érdemes feltenni. Ha zavarnak a vastag hőszigetelési méretek, választhatunk kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékeket, mint például a grafitadalékkal dúsított EPS-t vagy a poliuretánt (PIR).
Grafitadalékkal dúsított (szürke) polisztirol a hagyományosnál 20%-kal kedvezőbb hőszigetelést nyújt.
Bachl PIR lapok
Bachl PIR lapok
A PIR akár 40%-kal kedvezőbb hőszigeteléssel rendelkezik a "normál" polisztirolnál, valamint magasabb a szilárdsága, kevesebb a nedvességfelvétele. A poliuretán táblák legfontosabb alkalmazási területei homlokzati falak esetében:
   
 • utcafronton, telekhatáron lévő épület    
 • hőszigetelés vastag megkötése a falon (a hatóságok által)    
 • fokozott hőszigetelési igény (passzívházak)    
 • a vastag hőszigetelés épületet "torzító" hatásának elkerülése    
 • koszorúk, oszlopok, pillérek hőhídmentesítése    
 • fokozott mechanikai igénybevételnek kitett homlokzat (utcafront)
  Lábazatok hőszigetelésére kizárólag minimális nedvességfelvétellel rendelkező termékek építhetők be. Emiatt vagy formahabosított EPS vagy extrudált polisztirol keményhab lapokat alkalmazhatunk.
 • PIR lapokkal a hagyományos EPS-nél akár 40%-kal kedvezőbb hőszigetelés érhető el.
  Bachl formahabosított polisztirol lapok
  Bachl formahabosított polisztirol lapok
  Padlók felújításánál örökös probléma, hogy nincs elég vastagság (hely), hogy megfelelő hőszigetelést érjünk el, ezért érdemes kedvezőbb hőszigetelési képességű anyagot választani, mint pl. a poliuretán. Jó tudni, hogy a magyar rendelet teljesítéséhez hagyományos hőszigetelő-anyagokból 6-8 cm, míg poliuretánból már 4 cm elégséges.
  Lábazat hőszigetelése formahabosított polisztirol lappal.
  Bachl alufólia kaírozású PIR lapok
  Bachl alufólia kaírozású PIR lapok
  Pincefödémek utólagos hőszigetelését leginkább a pince oldaláról a födém alsó síkján elhelyezett PIR táblákkal oldhatjuk meg, hiszen vékonyabb méretben tudja elérni a kívánt hőszigetelő hatást, merev, egyszerűen és gyorsan beépíthető. Talajszint alatti pincefal szigeteléshez (minimális nedvességfelvétel elérése miatt) formahabosított EPS, extrudált polisztirol vagy poliuretán keményhab lapok használhatóak.
  Kétoldalt alufólia kasírozású PIR lapok padlók hőszigeteléséhez.
  A Bachl Kft. a Várépítő Pályázat termékfelajánlója.

  A Bachl PIR és EPS hőszigetelő anyagokkal kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, részletes információt vagy katalógust szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
  A hírben szereplő termékek
  BACHL Extrapor SOCKEL lábazati és pincefal hőszigetelő lap BACHL Perimeter lábazati és pincefal hőszigetelő lap BACHL Extrapor HL lábazati és pincefal hőszigetelő lap BACHL Nikecell EPS SZP szárazpadló hőszigetelő lap
   
  BACHL EPS hőszigetelő lemezek
  15 termék

  EPS expandált polisztirol hőszigetelő hab. Alapanyaga hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Az EPS kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett megfelelően páraáteresztő. Ezen kívül jó terhelhetőséggel és felületi húzószilárdsággal rendelkezik. Roppantásos technikával készül hangszigetelő változata, mely a felhasználási területeinek széles körét bővíti. Az EPS előnye még, hogy önhordó, közvetlenül terhelhető, ugyanakkor ragasztható, vakolathordó tulajdonsággal is bír. Az azonos szilárdsági csoportba tartozó anyagokat tekintve a legkönnyebb.

  15 termék
  Termékismertető
  Műszaki adatok
  Tovább
  Termék kártya
  BACHL tecta-PUR 022 új építésű magastetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR Polymer alacsony hajlásszögű tetők szarufák feletti hőszigetelése BACHL tecta-PUR HD-plus magastetők szarufák feletti kiegészítő hőszigetelése BACHL PIR MV üvegfátyol kasírozású, terhelhető hőszigetelés
   
  BACHL PIR szigetelőlemezek
  6 termék

  A PIR az egyik legjobb hőszigetelési paraméterrel rendelkezik az ismert hőszigetelő keményhabok közül, ezáltal új lehetőséget kínál a magyar építőipar számára. Beépítése ott célszerű, ahol alacsony szerkezeti magasság és magas szigetelési értékek szükségesek.

  6 termék
  Termékismertető
  Műszaki adatok
  Tovább
  Termék kártya
  Kapcsolódó hírek
  Várépítő Pályázat 2011 eredményhirdetés
  Várépítő Pályázat 2011 eredményhirdetés
  10 gyermekintézmény és 5 műemlék megújulását támogatja 9 építőanyag gyártó cég
  Várépítő Pályázat 2011 eredményhirdetés
  Kategóriák
  Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
  Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
  Polisztirol szigetelések
  Polisztirol szigetelések
  Hőszigetelések, hangszigetelések
  Hőszigetelések, hangszigetelések
  Épületszerkezetek
  Épületszerkezetek
  Épületszerkezetek

  Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

  Épületgépészet

  Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

  Épületvillamosság

  Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

  Berendezések

  Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

  Eszközök

  CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...